Pratite nas

Reagiranja

PISMO I POZIV PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI GĐI LORI VIDOVIĆ

Objavljeno

na

Poštovana gđo Lora Vidović, pučka pravobraniteljece RH, Već u naslovu razgovora s Vama u Jutarnjem listu stoji: ‘Pozdrav Za dom spremni je posve i jasno nezakonit!

U tekstu se može naći Vaše objašnjenje”:

“-Taj pozdrav uopće nije kontroverzan, on je posve i jasno – nezakonit. To je pokazala sudska praksa. Zatražili smo od sudova da nam dostave presude u vezi s tim pozdravom i proveli njihovu analizu. U svakoj od dostavljenih osuđujućih presuda meritorno je odlučeno da je pozdrav ‘Za dom spremni’ vezan uz rasističku ideologiju NDH koja nije u skladu s hrvatskim pravnim sustavom, ni s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Taj je pozdrav kao nezakonit sankcioniran ne samo na prvostupanjskim prekršajnim sudovima, nego na Visokom prekršajnom sudu i na Ustavnom sudu, i to u vrlo recentnim odlukama. Zašto i kako je Ured državne uprave taj pozdrav prije dopustio pri registriranju nekih udruga, teško mi je reći. Međutim, nejasno je zašto Ured državne uprave danas ne smatra da je važno, korisno, potrebno radi pravne sigurnosti, radi vladavine prava u ovoj državi pokoriti se odluci Visokoga prekršajnog i Ustavnog suda i ne promijeni svoje ranije pogrešne odluke.”

Na žalost, to što je Vama jasno nije jasno većini hrvatskog naroda. Nedavno je čak istraživanje Fakulteta političkih znanosti (!) pokazalo da 55 % ispitanika ne misli kao Vi. A Vi ste – vidim – pučka pravobraniteljica!?

Već prvi komentar ispod Vašeg razgovora pokazuje kako Vam ni pravna znanost nije jača strana:

Željko Koren: Po kojem to Zakonu???

Da, zašto niste jednostavno naveli taj zakon po kojemu je to što tvrdite jasno? Navodite sudove koji su osudili taj pozdrav bez pozivanja na zakon (kao i Vi), ali ne navodite i one koji su postupili drugačije. Npr. Poslednja presuda u slučaju hrvatskog branitelja HOS-ovca Damira Markuša je oslobađajuća jer se radi o HOS-ovom pozdravu iz Domovinskog rata.

Slijedeći komentar je još pogubniji po Vas:

Ivo Ivić: S tim usklikom Hrvati su se borili protiv srpskih fašista u prošlom stoljeću u svim ratovima i porazili ih uz ANTIFAŠISTIČKI pozdrav ZA DOM SPREMNI u okrutnom osvajačkom nametnutom ratu, porazit ćemo sljedbenike poraženih srpskih fašista i u miru uz pozdrav ZA DOM SPREMNI. Na tom pozdravu konačno pada SRPSKA FAŠISTIČKA MEMORANDUM POLITIKA!

Očito je jedino jasno iz Vašeg odgovora i prikrivanja stvarnog stanja u hrvatskom sudstvu jest da imamo sudove i političke sudove. Pri tome se Vi pozivate na najdrastičniju i očitu političku presudu Josipu Šimuniću. Naime u više pisama Vrhovnom i Ustavnom sudu upozoravao sam na slijedeću činjenicu:

“Poslije dva pisma Ustavnom sudu sada se obraćam i Vrhovnom sudu. Naime u prvom pismu smo upozorili kako „u najcrnjoj maniri iz vremena komunističke diktature Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu tvrdi kako je Šimunić bio svjestan da uzvik ‘Za dom’ uz odzdrav ‘Spremni’ simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.“ Ustavni sud nije odgovorio na to pismo, a onda je došla i odluka Visokog upravnog suda – prihvatio je žalbu državnog odvjetništva kojom je i ovaj sud samo potvrdio lažne i uvredljive tvrdnje Općinskog državnog odvjetništva jer je dobro poznato kako je ZDS bio službeni pozdrav postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu, a koristili su ga i mnogi drugi branitelji. Doista, kao u najcrnjim komunističkim vremenima imamo sudove koji znaju i sude ljude zbog onoga što oni misle. Ustavni sud nije reagirao ni na drugo pismo.”

>http://narod.hr/hrvatska/akademik-pecaric-li-ustavnom-sudu-domovinski-rat-poticanje-mrznje

Iz ovoga je potpuno jasno da se radi o političkoj odluci u maniri prakse hrvatskog sudišta iz vremena poslije Drugog svjetskog rata.

Spomenut ću samo slučaj velikog hrvatskog književnika akademika Mila Budaka koji je optužen, osuđen i pogubljen u 24 sata! O tome se možete informirati npr. u knjizi dvojice hrvatskih akademika:

D. Jelčić i J. Pečarić, Književnik Mile Budak sada i ovdje, Zagreb, 2005.

Sudac VS RH Miroslav Šumanović je izdvojio svoje mišljenje s argumentima sličnim onima koje iznosi većina hrvatskog naroda čija bi Vi javna pravobraniteljica trebala biti:

>http://hrvatska-danas.com/2016/12/14/procitajte-izdvojeno-misljenje-ustavnog-suca-o-simunicu-i-o-pozdravu-za-dom-spremni/

Još strašniji je Vaš slijedeći odgovor:

Unatoč jasnoj sudskoj praksi, i za premijera Andreja Plenkovića je uklanjanje ploča s ustaškim pozdravom ‘delikatno pitanje’. Kako to tumačite?

“Sudovi su svoje rekli, pravo je svoje reklo. Zašto politika to ne želi jasno reći, ne znam. To je stvar političke volje.”

Tu pokazujete potpuno nepoštovanje prema hrvatskoj državi. Naime riječ je o pločama na kojima je simbol HOS-a koji je u aktima RH odobren! Na to je i nedavno upozorila predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović. Ne mogu vjerovati da Vi niste upoznati s njenim stavovima o tome!

To ignoriraju samo oni koji u RH sprovode velikosrpski Memorandum SANU 2. što Vam je već prebacio i čitatelj Ivić u svom gornjem komentaru.

Nije problem kada takve tvrdnje dolazi iz stranaka okupljenih oko SDP-a jer je za njih jasno da sprovode taj velikosrpski memorandum u RH.

>http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sdp-u-proceduru-salje-interpelaciju-o-radu-vlade-zbog-za-dom-spremni-u-jasenovcu/5888556/

To je postalo tako očito kada su se zalagali za povlačenje tužbi za genocide. Nisu uspjeli – iako su bili na vlasti – pa u presudi stoji kako je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku u cilju stvaranja homogene Velike Srbije i pri tome je izvršila nez genocidnih radnji.

Zapravo očito je da ste Vi stvar postavili naglavačke. HOS-ovci i drugi hrvatski branitelji su s pozdravom ZA DOM SPREMNI branili i obranili našu domovinu od fašističke agresije, pa su zapravo oni jedini istinski antifašisti. A Vi se pridružujete onima koji ih optužuju za fašizam i ustašluk, pa se time pridružujete velikosrpskom fašističkom agresoru. Oni su stalno tvrdili da su hrvatski branitelji ustaše, a naša država Tuđmanova ustaška država.

Ipak se nadam da se radi samo o Vašem neznanju i nestručnosti pa u nadi da Vam mogu pomoći, pozivam Vas na predstavljanje moje najnovije knjige “Dnevnik u znaku Za dom spremni” koju organizira Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, a samo predstavljanje održava se u Domu branitelja HVIDRA..

Na predstavljanju je počasni gost Damir Markuš pa će Vam on osobno moći potvrditi kako u oslobađajućoj presudi njemu stoji kako je ZA DOM SPREMNI pozdrav HOS-ovaca.

Također je zadnji tekst u tom mom dnevniku “Ustavnom sudu RH je Domovinski rat zapravo ‘poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti’”, dakle tekst o sramotnom odnosu političkih sudova u RH prema velikom domoljubu Josipu Šimuniću.

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Josip Pečarič

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Otvoreno pismo članova HLK o kriminalu u komori

Objavljeno

na

Objavio

Liječnici su uputili otvoreno pismo o stanju u liječničkoj komori. Za navode iz otvorenog pisma pitali smo Hrvoja Tomasovića, kandidata za mjesto šefa HLK koji je u potpunosti potvrdio navode iz otvorenog pisma.

Pismo donosimo u cijelosti:

Drage kolegice i kolege članovi Hrvatske liječničke komore, Skandal višegodišnjeg kaosa u Hrvatskoj liječničkoj komori ovih dana izborima u komori dolazi do kulminacije. Akteri koji su godinama uništavali našu instituciju ne biraju sredstva i načine da zadrže vlast za svoj džep i džep svoje interesne skupine. Danas više ni ne skrivaju tko su i organizirani su na način prave kriminalne interesne skupine. Prvo su osnovali udruženje bolničkih doktora (HUBOL) i sada se skrivaju iza njega. Postavili su Golužu za predsjednika. Preuzeli su komoru ionako umornog i nesposobnog Miniga i počeli ostvarivati svoj plan. Goluža je u komori osigurao novce, naplačivao nepostojeće dugove penzionera i drugih doktora, napravio firmu za isisavanje novca iz komore, a kada je postao opasan za skupinu maknuli su ga na dobro poznat način prošlog vremena kao nemaju u njega povjerenje, a što je s našim povjerenjem u njih? Dok smo svi gledali Golužu i njegove makinacije, iskoristili su vrijeme za čišćenje svoji redova od nepodobnih i njima nesposobnih. Zadnja na popisu je Ada Barić predsjednica HUBOL-a koja je pokazala neposluh i koji su pokušali smjeniti. Ali s njom će se konačno razračunati nakon izbora u komori. Tko su oni? Sada je jasno da je glavni Krešimir Luetić koji ima umočene prste u promašenu informatizaciju komore na čemu su bačeni veliki novci, a pogodite kome u džep. Luetić se ne srami javno na televiziji lagati kako ima plaću u komori veću od 20 tisuća kuna, u stvari i nije neka laž jer je i 30 i 40 veče od 20. Možda je plaća stvarno iznad 20 tisuća, a novac od informatizacije i projekata samo dodatak. Za javna prozivanja nepodobnih i njihovo skidanje tu je jurišnik Ivan Raguž. Navodno samozatajan, a vidjeli smo kako je vodio smjenu Goluže prije godinu dana, a danas ima zadatak maknuti Adu Barić. Neće on tu stati, samo neka odu izbori, ode i Ana. Za direktan obračun s drugim doktorima po narudžbi tu su Jadranka Pavičić koja vodi stručni nadzor i Lada Zibar koja vodi etiku. Sjetite se Dinka Štimca u rijeci. Pavičić je odradila Štimca neurokirurga koji danas radi kao primarac i poslala poruku svima: pazite šta radite. Kako radi mogli ste vidjeti kada je onaj strašni nalaz iz Metkovića dala u medije. Kada nije Pavičić tada je Zibar i odbor za etiku kojoj je glavni zadatak štititi ekipu. Zato ni jedna prijava Časnom sudu protiv Luetićeve interesne skupine nije prošla. Za novce su zaduženi Mario Malović i Ivan Lertić. Malović je blagajnik koji sve plaća, javno ništa ne zna, a skriva sve ugovore i brani se poslovnom tajnom. Lerotić je osigurao 30 milijuna EU kuna za primarnu i do sada isplatio 12 milijuna ekipi za honorare, a od projekata ništa. U ministarstvu sve znaju , ali moraju biti tiho. Tu će sigurno i EU imati posla. Za političku podršku su zaduženi Ivan Bekavac i Joško Markić iz Splita. Bekavac preko MOST-a i svog utjecaja bivšeg državnog tajnika zdravstva, a Markić kandidat za gradonačelnika Splita preko SDP-a zaustavljaju sve koji bi mogli istražiti događaje u komori. Istraga samo honorara i putnih naloga pokazala bi svu tragediju i način izvlačenja novaca iz komore. Interesnu skupinu čine i drugi članovi koji svaki ima svoj zadatak u ekipi. Tako su za predsjednika izbornog povjerenstva postavili Dorosulića, doktora za kojeg se priča da ga plaća Lerotić preko svoje privatne firme za projekte. Njegov zadatak je osigurati pobjedu interesne skupine. Sada ekipa drži HUBOL i komoru a odlučili su neutralizirati Kohom. Luetiću je kao zamjenik kandidata Vikica Krolo predsjednica Kohoma.

Procjenjuje Luetić kako će s njom lako kao što je to Minigo napravio s bivšim predsjednikom Kohoma Malnarom. Javno daje podršku, a na šalabahterima koje širi okolo preko društvenih mreža nigdje primaraca, a u Splitu niti Vikice koja se kandidirala i za skupštinu. Primarci će opet biti izigrani jer njihovih nema u interesnoj skupini, a pojedince će lako riješiti. Uzalud danas Goluži dokazivati kako sve nije istina a on je sve za njih pripremio. Uzalud Adi Barić danas glumiti žrtvu i dokazivati kako ona zna najbolje, a još uvijek je nezakonita dopredsjednica Komore. Računa i ona na podršku politike pa na svome šalabahteru gura istaknute HDZ-ovce. Uzalud Tomasoviću egzibicionizam ili Cvitkoviću i Majiću dobre namjere, njih ustvari nigdje nema. Politika je već odlučila. Luetić i ekipa pripremili su ili točnije namjestili su izbore da samo oni pobjede. Od demokracije ni “D”. Sa televizije nam se smiju jer očigledno imaju dobro zaleđe onih kojima odgovara skrenuti pažnju s problema u zdravstvu na doktore i njihove svađe. Nitko osim njih ne zna koliko imamo članova i koliko je izbrisanih za vrijeme Goluže. Navodne iskaznice za biranje nema nas pola članova, a pogodite, njihovi imaju. Njihovi mogu dva puta birati, a mi samo šutke promatrati i zgražati se. Zašto nisu podijeljene sve iskaznice koje smo puno platili. Zašto nismo svi dobili izborne listiće za biranje, a oni neka vode evidenciju da se ne bi dva puta biralo. Vukušić nam je javno pokazao da nitko ne pazi na izborne kutije i nitko ne piše tko je sve birao. Tko čuva kutije, zar Luetić i njegovi?

Zašto očekujemo demokratske izbore koje organiziraju oni kojima nije strano muljati, lagati i rušiti čast naše Komore za svoj osobni interes. Na svima nama je da se odlučimo želimo li takvo vodstvo i takvu komoru, želimo li da nas vode takvi ljudi i ta skupina ljudi bez skrupula, poštenja i časti. Na institucijama naše države je da ispita sve ćinjenice oko evidentnih nezakonitosti, no mi smo ti koji svojim zdravim razumom trebamo sačuvati čast i ugled svoje profesije i ove institucije kojoj pripadamo.

Dignimo glas i tražimo izbore koji će to osigurati. Uz lijepi pozdrav, Vaši kolege i prijatelji, stoji u otvorenom pismu članova Hrvatske liječničke komore.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

”Kapović’ se u Bleiburgu po*rao na državu Austriju’

Objavljeno

na

Objavio

U normalnim demokratskim i pravnim državama vrijedi zakonsko pravilo – osim što je izričito zabranjeno sve drugo je dozvoljeno. Austrijska pravna država napravila je iznimku samo na dan obilježavanje Obljetnice masovnog ubijanja Hrvata od strane komunističkih fašista u Bleiburgu i na Križnom putu. Na stranu što antifa i austrijska država uporno izvrću istinu i govore o stradavanju fašista ne bi li ispalo kako Hrvati nisu ubijeni nego su stradali od vremenske nepogode ili u izvrnutom traktoru. Austrijska država nazočnim na Obljetnici dozvolila je isticanje samo vjerskih zastava, zatim zastave Republike Hrvatske i Republike Austrije, a sve ostalo je zabranila kako se obilježavanje ne bi pretvorilo u političku skup slavljenja fašizma. Je li baš tako?

Ekstremni derivat komunističkog fašizma Radnička fronta dokazala je kako austrijski zakoni ne vrijede jednako za sve. Okićeni svojim zastavama, koje austrijska država nije navela kao dozvoljene,  bez ikakvih smetnji morbidno su slavili ubijanje nekoliko stotina tisuća Hrvata. Oni su se u Bleiburgu pojavili s jugoslavenskom zastavom koja nije ni vjerska, ni hrvatska, niti austrijska, ali jeste komunističkih koljača i države koje više nema osim u glavama njih komunističkih fašista Kapovića i njima sličnih lijevih antifa fašista. Pored morbidnog slavljenja ubijanja, realne mogućnosti izazivanja sukoba s teškim posljedicama, nije li za austrijsku državu upravo nastup Radničke fronte okupljanje motivirano s mržnjom i političkom pozadinom i skrnavljenje pijeteta prema ubijenim?

Iako je Kapović u duhu komunističke tolerancije i humanizma još ranije obećao posrati se na ubijene Hrvate u Bleiburgu na kraju se ipak posrao na austrijsku pravnu državu.

Intelektualni, humanistički, ideološki i politički domet Kapovića i njegovih sljedbenika osiguravala je brojna austrijska policija, helikopteri i samo za nepostojeće ustaše izdresirani psi, ali zbog nezainteresiranosti, nepoštivanja vlastite pravne države, ili možda i nesnosnog smrada, strogi austrijski organi reda nisu Kapoviću centrirali dupe te je on njih posrao. S toalet papirom u rukama strpljivo i mirno su čekali dok se drugovi i drugarice do kraju ne poseru. Facebook stranica Radničke fronte o tome je objavila i video zapis u kojem nisu ni jednom spomenuli ubijene ali su zato veličali koljače i zazivali njihov povratak na vlast. Eto, to nije politički skup na Bleiburgu, ma kakvi, ne vjerujte svojim očima nego austrijskoj policiji i državi.

Nenad Stazić svršava od sreće jer su Kapovićevi fašisti otišli dovršiti posao koji je započet u svibnju 1945. ali je po Stazićevom uvjerenju tada šlampavo odrađen.

Ivo Josipović sastavlja note s naslovom – Zarobljeni i razoružani Hrvati masovno poubijani nakon službenog prestanka rata bili su opravdan vojni cilj jer i prazna puška zna opaliti.

Vesna Pusić je poručila da sve okupljene Hrvate na Bleiburgu Kapovićevi essesovci mogu slobodno pobiti jer su ionako krvi i zbog toga kapovićevcima se ne će suditi nego će kao biti slavljeni kao osloboditelji.

Moralna vertikala s partijskom diplomom dr. Ivo Goldstein ubijanje Hrvata će eufemistički pretočiti u povijesnu knjigu – Nisu bili nevini niti bez razloga mimo suda i presude pobijeni.

Ne ćemo dalje nabrajati jer popis sramotno dug.

Da se Skejo sa svojim adolf-brčićima i njegova bojna pojave u Jasenovcu čak i u najmodernijim Armani crnim odijelima onda bi pod dirigentskom palicom Ognjena Krausa cijeli svijet vrištao o političkom skupu ustaša i vrijeđanju ubijenih žrtava. Armani brend ne bi više bio dozvoljen jer bi na Skejinom tijelu bio nepovratno kompromitiran. Armaniu ne bi pomogla ni molba kod pape Franje jer bi on po svoju konačnu odluku otišao kod svojeg intimusa patrijarha Irineja kojeg je nedavno proglasio živućim svecem.

Live izvještaj s Bleiburga Jutarnji list online započeo je s užitkom samo sa slikom preuzetom s facebook stranice Radničke fronte na kojoj u Bleiburgu pozira skelet lumpenproletera s narkomanskim osmjehom od uha do uha. Nije on tu poradi odavanja pijeteta ubijenima nego da bi slavio njihovo ubijanje. U pozadini je Pupovčev traktor na kojem je istaknuta zastava koljača s petokrakom. Moraju koljači žrtvama staviti soli na ranu. To je onaj traktor što je krenuo u demokratski Bruxelles. Na dugom putovanju šofer Ćiro Blažević napravio je pauzu. Nije on kriv što se od vožnje umoran slučajno baš u Bleiburgu zaustavio. Traktor i jugo-komunistička zastava s petokrakom nisu ni slučajno direktiva s namjerom izazvati sukob s nekoliko tisuća Hrvata koji su tamo uredno najavljeni došli odati počast ubijenim Hrvatima. Zar bi inače pravna i demokratska država Austrija trpjela kršenje vlastitih zakonskih odredbi?!

E pa austrijska demokracijo i pravna državo bajna, postali ste wc školjka – baš ono, jadno, kada jedan morbidni fašist Kapović može seruckati po vama.

Nama Hrvatima preostalo je za vama i kapovićevcima još samo pustiti vodu – i jesmo – zdravlje je najvažnije.

P.S

Svim hrvatskim žrtvama Bleiburga i Križnog puta, čije kosti do dan danas nisu ugledale oči javnosti, niti im je dozvoljen dostojan pokop, neka je vječna slava i neka nam oproste jer ih krvnici još uvijek kriju, negiraju i u zaborav guraju, najviše zbog naše indolentnosti.

Filip Antunović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari