Pratite nas

Reagiranja

PISMO I POZIV PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI GĐI LORI VIDOVIĆ

Objavljeno

na

Poštovana gđo Lora Vidović, pučka pravobraniteljece RH, Već u naslovu razgovora s Vama u Jutarnjem listu stoji: ‘Pozdrav Za dom spremni je posve i jasno nezakonit!

U tekstu se može naći Vaše objašnjenje”:

“-Taj pozdrav uopće nije kontroverzan, on je posve i jasno – nezakonit. To je pokazala sudska praksa. Zatražili smo od sudova da nam dostave presude u vezi s tim pozdravom i proveli njihovu analizu. U svakoj od dostavljenih osuđujućih presuda meritorno je odlučeno da je pozdrav ‘Za dom spremni’ vezan uz rasističku ideologiju NDH koja nije u skladu s hrvatskim pravnim sustavom, ni s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Taj je pozdrav kao nezakonit sankcioniran ne samo na prvostupanjskim prekršajnim sudovima, nego na Visokom prekršajnom sudu i na Ustavnom sudu, i to u vrlo recentnim odlukama. Zašto i kako je Ured državne uprave taj pozdrav prije dopustio pri registriranju nekih udruga, teško mi je reći. Međutim, nejasno je zašto Ured državne uprave danas ne smatra da je važno, korisno, potrebno radi pravne sigurnosti, radi vladavine prava u ovoj državi pokoriti se odluci Visokoga prekršajnog i Ustavnog suda i ne promijeni svoje ranije pogrešne odluke.”

Na žalost, to što je Vama jasno nije jasno većini hrvatskog naroda. Nedavno je čak istraživanje Fakulteta političkih znanosti (!) pokazalo da 55 % ispitanika ne misli kao Vi. A Vi ste – vidim – pučka pravobraniteljica!?

Već prvi komentar ispod Vašeg razgovora pokazuje kako Vam ni pravna znanost nije jača strana:

Željko Koren: Po kojem to Zakonu???

Da, zašto niste jednostavno naveli taj zakon po kojemu je to što tvrdite jasno? Navodite sudove koji su osudili taj pozdrav bez pozivanja na zakon (kao i Vi), ali ne navodite i one koji su postupili drugačije. Npr. Poslednja presuda u slučaju hrvatskog branitelja HOS-ovca Damira Markuša je oslobađajuća jer se radi o HOS-ovom pozdravu iz Domovinskog rata.

Slijedeći komentar je još pogubniji po Vas:

Ivo Ivić: S tim usklikom Hrvati su se borili protiv srpskih fašista u prošlom stoljeću u svim ratovima i porazili ih uz ANTIFAŠISTIČKI pozdrav ZA DOM SPREMNI u okrutnom osvajačkom nametnutom ratu, porazit ćemo sljedbenike poraženih srpskih fašista i u miru uz pozdrav ZA DOM SPREMNI. Na tom pozdravu konačno pada SRPSKA FAŠISTIČKA MEMORANDUM POLITIKA!

Očito je jedino jasno iz Vašeg odgovora i prikrivanja stvarnog stanja u hrvatskom sudstvu jest da imamo sudove i političke sudove. Pri tome se Vi pozivate na najdrastičniju i očitu političku presudu Josipu Šimuniću. Naime u više pisama Vrhovnom i Ustavnom sudu upozoravao sam na slijedeću činjenicu:

“Poslije dva pisma Ustavnom sudu sada se obraćam i Vrhovnom sudu. Naime u prvom pismu smo upozorili kako „u najcrnjoj maniri iz vremena komunističke diktature Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu tvrdi kako je Šimunić bio svjestan da uzvik ‘Za dom’ uz odzdrav ‘Spremni’ simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.“ Ustavni sud nije odgovorio na to pismo, a onda je došla i odluka Visokog upravnog suda – prihvatio je žalbu državnog odvjetništva kojom je i ovaj sud samo potvrdio lažne i uvredljive tvrdnje Općinskog državnog odvjetništva jer je dobro poznato kako je ZDS bio službeni pozdrav postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu, a koristili su ga i mnogi drugi branitelji. Doista, kao u najcrnjim komunističkim vremenima imamo sudove koji znaju i sude ljude zbog onoga što oni misle. Ustavni sud nije reagirao ni na drugo pismo.”

>http://narod.hr/hrvatska/akademik-pecaric-li-ustavnom-sudu-domovinski-rat-poticanje-mrznje

Iz ovoga je potpuno jasno da se radi o političkoj odluci u maniri prakse hrvatskog sudišta iz vremena poslije Drugog svjetskog rata.

Spomenut ću samo slučaj velikog hrvatskog književnika akademika Mila Budaka koji je optužen, osuđen i pogubljen u 24 sata! O tome se možete informirati npr. u knjizi dvojice hrvatskih akademika:

D. Jelčić i J. Pečarić, Književnik Mile Budak sada i ovdje, Zagreb, 2005.

Sudac VS RH Miroslav Šumanović je izdvojio svoje mišljenje s argumentima sličnim onima koje iznosi većina hrvatskog naroda čija bi Vi javna pravobraniteljica trebala biti:

>http://hrvatska-danas.com/2016/12/14/procitajte-izdvojeno-misljenje-ustavnog-suca-o-simunicu-i-o-pozdravu-za-dom-spremni/

Još strašniji je Vaš slijedeći odgovor:

Unatoč jasnoj sudskoj praksi, i za premijera Andreja Plenkovića je uklanjanje ploča s ustaškim pozdravom ‘delikatno pitanje’. Kako to tumačite?

“Sudovi su svoje rekli, pravo je svoje reklo. Zašto politika to ne želi jasno reći, ne znam. To je stvar političke volje.”

Tu pokazujete potpuno nepoštovanje prema hrvatskoj državi. Naime riječ je o pločama na kojima je simbol HOS-a koji je u aktima RH odobren! Na to je i nedavno upozorila predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović. Ne mogu vjerovati da Vi niste upoznati s njenim stavovima o tome!

To ignoriraju samo oni koji u RH sprovode velikosrpski Memorandum SANU 2. što Vam je već prebacio i čitatelj Ivić u svom gornjem komentaru.

Nije problem kada takve tvrdnje dolazi iz stranaka okupljenih oko SDP-a jer je za njih jasno da sprovode taj velikosrpski memorandum u RH.

>http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sdp-u-proceduru-salje-interpelaciju-o-radu-vlade-zbog-za-dom-spremni-u-jasenovcu/5888556/

To je postalo tako očito kada su se zalagali za povlačenje tužbi za genocide. Nisu uspjeli – iako su bili na vlasti – pa u presudi stoji kako je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku u cilju stvaranja homogene Velike Srbije i pri tome je izvršila nez genocidnih radnji.

Zapravo očito je da ste Vi stvar postavili naglavačke. HOS-ovci i drugi hrvatski branitelji su s pozdravom ZA DOM SPREMNI branili i obranili našu domovinu od fašističke agresije, pa su zapravo oni jedini istinski antifašisti. A Vi se pridružujete onima koji ih optužuju za fašizam i ustašluk, pa se time pridružujete velikosrpskom fašističkom agresoru. Oni su stalno tvrdili da su hrvatski branitelji ustaše, a naša država Tuđmanova ustaška država.

Ipak se nadam da se radi samo o Vašem neznanju i nestručnosti pa u nadi da Vam mogu pomoći, pozivam Vas na predstavljanje moje najnovije knjige “Dnevnik u znaku Za dom spremni” koju organizira Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, a samo predstavljanje održava se u Domu branitelja HVIDRA..

Na predstavljanju je počasni gost Damir Markuš pa će Vam on osobno moći potvrditi kako u oslobađajućoj presudi njemu stoji kako je ZA DOM SPREMNI pozdrav HOS-ovaca.

Također je zadnji tekst u tom mom dnevniku “Ustavnom sudu RH je Domovinski rat zapravo ‘poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti’”, dakle tekst o sramotnom odnosu političkih sudova u RH prema velikom domoljubu Josipu Šimuniću.

S poštovanjem

Prof. dr. sc. Josip Pečarič

Redoviti član HAZU

Dopisni član DANU

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Predsjednica: Država koja ne može omogućiti presudu u primjerenom roku ima ozbiljan problem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na svom facebook profilu poručila da država koja “nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku” ima ozbiljan problem.

“Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem.

I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke”, poručila je predsjednica Republike, aludirajući na slučaj nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, koji je pretukao i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku, a na slobodu je pušten zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u nedjelju zbog tog slučaja razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva te je najavio i izmjene Zakona o kaznenom postupku te implementaciju novih direktiva EU kako bi se u sličnim slučajevima ubuduće “unaprijedili pravni okviri”.

Kovačević koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju djevojku u petak je izašao na slobodu nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na sudskom ročištu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je i maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MUP: Navode o ‘protjerivanju stotine migranata’ odlučno odbacujemo

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski MUP oglasio se vezano uz objavljenu snimku nevladine organizacije Border Violence Monitoring o navodnom “protjerivanju” nezakonitih migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutarnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske.

Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij.

Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo”, kažu iz MUP-a.

“Nekontroliran ulazak većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku istu bi pretvorio u hot spot što Ministarstvo unutarnjih poslova ni u kom slučaju neće dopustiti već ćemo u zaštiti državne granice koristiti sve mjere i mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva. Pritom, pokušaj nezakonitog ulaska većeg broja osoba u Republiku Hrvatsku nameće i pitanje njihovog nekontroliranog izlaska iz Bosne i Hercegovine.

Još jednom apeliramo na sve organizacije. Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja.

Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti.

Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu.

Hrvatska policija ostaje ustrajna u zaštiti državne i EU granice, kao i u očuvanju sigurnosti svih hrvatskih i EU građana”, poručuje hrvatski MUP.

 

MUP apelira na organizacije: Informirajte migrante o pravilima zakonitog ulaska u RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari