Pratite nas

Pismo Vladimira Putina Hrvatskoj…

Objavljeno

na

Putin piše da od njegovog posljednjeg pisma otprije mjesec dana Ukrajina još nije podmirila dug za plin.

Plinski gigant Gazprom ponovno pokazuje interes za otkupom MOL-ovog udjela u INI. Na Markov je trg opet stiglo pismo Vladimira Putina u kojem ruski predsjednik upozorava čelnike europskih zemalja da zbog nepodmirenja ukrajinskog duga Europi prijeti obustava opskrbe plinom preko te zemlje.

Putin piše da od njegovog posljednjeg pisma otprije mjesec dana Ukrajina još nije podmirila oko tri milijarde dolara duga za plin. Nakon 1. lipnja isporuka plina bit će organičena, u skladu s iznosom koji će Ukrajina uplatiti.

Putinovo pismo (Foto: Dnevnik.hr)

‘Moram istaknuti da sam bio prisiljen donijeti ovu odluku. Ruska Federacija i dalje je otvorena za nastavak konzultacija kako bismo zajedno s europskim zemljama pronašli rješenje. Nadamo se da će se i Europska komisija više angažirati na tom pitanju’, piše Vladimir Putin.

Iz Vlade tek poručuju da će se odgovor Putinu opet usklađivati s Europskom Unijom. A iz Bruxellesa Putina podsjećaju da je obećao redovite isporuke plina dok traju pregovori s Unijom i Ukrajinom.

  • Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica Europske komisije izjavila je: ‘Kritike u pismu su neosnovane. Postignut je napredak u razgovorima. Rusija i Ukrajina sada moraju pokušati dogovoriti cijenu plina.’ 

Ako se isporuke plina obustave, nestašice za kućanstva ne bi smjelo biti jer Hrvatska proizvodi dovoljno vlastitih količina. Problemi zato očekaju industriju, upozoravaju stručnjaci. ‘Problem može nastupiti u zimsko vrijeme. Tko će se naći i koliki će taj problem nastupiti ovisi o pripremama koje se sada naprave’, smatra Miljenko Šunić.

U akciji je i šef ruskog plinskog diva Gazproma. Aleksej Miller prekjučer se u Budimpešti susreo s mađarskim premijerom Orbanom pa posjetio i MOL. Pregovaraju li Mađari o prodaji udjela u INI Rusima – unatoč protivljenju američke politike? MOL-ov glasnogovornik poručuje da je prodaja njihovog udjela u INI i dalje opcija… Ne žele komentirati detalje tog procesa pa tako ni sastanke s potencijalnim kupcima. Također ne žele otkrivati ni sadržaj pregovora s hrvatskom Vladom.  dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Don Damir Stojić: Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani

Objavljeno

na

Objavio

“Najmračniji krugovi pakla su rezervirani za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdržani.” (Dante Alighieri)

Dragi prijatelji,
pozivamo Vas da nam se u što većem broju pridružite na provjedu, 24. ožujka 2018. u 11:00 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu – kojim ćemo poručiti da se protivimo ratifikaciji Istanbulske konvencije!

Mi s Jaruna okupljamo se do 10:00 sati ispred crkve sv. Mati Slobode na Jarunu, nakon čega zajedno krećemo prema tramvajskoj stanici, gdje ćemo se susresti s prijateljima iz župe Marije pomoćnice i svi zajedno krenuti put Trga žrtava fašizma.

Radujemo se skorom susretu!
Vidimo se uskoro! +Bb

 

Bujanec: ZA HRVATSKU I NAŠE VRIJEDNOSTI – PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Potomci hrvatskih iseljenika iz Australije i Južne Amerike vraćaju se u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Milas primio je nove hrvatske državljanke i državljane, koji su, sretni i ponosni zbog dobivanja domovnice, zapjevali „Hrvatica ja sam mlada“ te „Croatio iz duše te ljubim“.

Djevojke su donijele i kontrabas te tambure, pa je u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH bilo doista veselo i svečano.

Povodom primitka u hrvatsko državljanstvo, u četvrtak, 22.ožujka 2018., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je nove hrvatske državljane i državljanke, stipendiste Ureda – polaznike tečaja hrvatskoga jezika Croaticum na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu.

Državljanstvo su dobili Bosnic Anthony Ivan iz Australije, završio studij ekonomije, Koljanin Vasquez Mariela Volterine iz Čilea, završila studij psihologije, Marachi Gomez Kathia Maria Rocio, iz Paragvaja, završila studij turizma, Romero Perez Rodrigo Ignacio iz Čilea, završio studij novinarstva i ekonomije Buzolic Contador Javiera Antonia, iz Čilea, završila studij prava, Ivana Maria Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij ekonomije i Fiorella Guadalupe Valdivia Grubisic iz Perua, završila studij za upravu i turizam. Svi oni izrazili su želju i spremnost ostati u Hrvatskoj „ ”Hrvatska je prije svega sigurna zemlja, prelijepa je i to je naša domovina”, istaknuli su.

Čestitajući novim državljanima, državni tajnik Milas poručio je kako vjeruje da će njihovo profesionalno iskustvo, stečeno državljanstvo, ali i znanje hrvatskoga jezika doprinijeti izgradnje njihove, ali i bolje budućnosti Hrvatske.

”Na tom putu će vam Ured i cijela Vlada RH pomoći kako bi se što prije i što bolje integrirali u hrvatsko društvo”, rekao je državni tajnik Milas.

Da je tome tako, svjedoči i činjenica da je ovom događaju nazočila i gospođa Renata Pernek, voditeljica Službe za državljanstva Ministarstva unutarnjih poslova RH:

Ponosni na stečeno hrvatsko državljanstvo, uz pratnju tamburaškog sastava, sestre Fiorella i Ivana Grubisic. otpjevale su hrvatske pjesme: „Hrvatica ja sam mlada“ i „Croatio, iz duše te ljubim“ .

Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati