Pismo Vladimira Putina Hrvatskoj…

  0

  Putin piše da od njegovog posljednjeg pisma otprije mjesec dana Ukrajina još nije podmirila dug za plin.

  Plinski gigant Gazprom ponovno pokazuje interes za otkupom MOL-ovog udjela u INI. Na Markov je trg opet stiglo pismo Vladimira Putina u kojem ruski predsjednik upozorava čelnike europskih zemalja da zbog nepodmirenja ukrajinskog duga Europi prijeti obustava opskrbe plinom preko te zemlje.

  Putin piše da od njegovog posljednjeg pisma otprije mjesec dana Ukrajina još nije podmirila oko tri milijarde dolara duga za plin. Nakon 1. lipnja isporuka plina bit će organičena, u skladu s iznosom koji će Ukrajina uplatiti.

  Putinovo pismo (Foto: Dnevnik.hr)

  ‘Moram istaknuti da sam bio prisiljen donijeti ovu odluku. Ruska Federacija i dalje je otvorena za nastavak konzultacija kako bismo zajedno s europskim zemljama pronašli rješenje. Nadamo se da će se i Europska komisija više angažirati na tom pitanju’, piše Vladimir Putin.

  Iz Vlade tek poručuju da će se odgovor Putinu opet usklađivati s Europskom Unijom. A iz Bruxellesa Putina podsjećaju da je obećao redovite isporuke plina dok traju pregovori s Unijom i Ukrajinom.

  • Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica Europske komisije izjavila je: ‘Kritike u pismu su neosnovane. Postignut je napredak u razgovorima. Rusija i Ukrajina sada moraju pokušati dogovoriti cijenu plina.’ 

  Ako se isporuke plina obustave, nestašice za kućanstva ne bi smjelo biti jer Hrvatska proizvodi dovoljno vlastitih količina. Problemi zato očekaju industriju, upozoravaju stručnjaci. ‘Problem može nastupiti u zimsko vrijeme. Tko će se naći i koliki će taj problem nastupiti ovisi o pripremama koje se sada naprave’, smatra Miljenko Šunić.

  U akciji je i šef ruskog plinskog diva Gazproma. Aleksej Miller prekjučer se u Budimpešti susreo s mađarskim premijerom Orbanom pa posjetio i MOL. Pregovaraju li Mađari o prodaji udjela u INI Rusima – unatoč protivljenju američke politike? MOL-ov glasnogovornik poručuje da je prodaja njihovog udjela u INI i dalje opcija… Ne žele komentirati detalje tog procesa pa tako ni sastanke s potencijalnim kupcima. Također ne žele otkrivati ni sadržaj pregovora s hrvatskom Vladom.  dnevnik.hr

  facebook komentari