Pratite nas

Pitanje za Gorana Milića: Što su teroristi Islamske države Al Jazeeri?

Objavljeno

na

Arapski CNN, objektivna, profesionalna, neki su od komplimenata kojima je najavljen dolazak katarske Al Jazeere na Balkan. Četiri godine nakon dolaska Al Jazeere dolazak na Balkan najavljuju i teroristi Islamske dražave Iraka i Leventa, za koje Al Jazeera Balkans koristi isključivo jedan izraz “skupina”, “skupina IS” ili skupina Islamska država”, piše Hrvatski Medijski Servis.

goran-milicTa “skupina” objavila je kako u narednih 5 godina namjeravaju porobiti Blakan. Na karti koja ilustruje taj plan se vidi da su obuhvaćene sve države Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Vođa ove militarne grupe, koji je proglašen “vođom svih muslimana”, Abu Bakr al-Baghdadi, planom je obuhvatio i Mađarsku, Austriju, dio Ukrajine, Bliski istok, sjever Afrike, veći dio Azije. Također, on je rekao da će u osvojenim državama važiti šerijatski zakoni.

Kako izgleda njihova vladavina svijet sa zaprepaštenjem svijedoči svakodenevno; odrubljivanje glava, masovna strijeljanja, silovanja i odvođenja u robstvo žena. Smaknuća “nevjernika” i svih koji ne prihvate njihovo tumačenje Islama.

Gotovo svi mediji u regiji u četvrtak su objavili vijest, praćenju video snimkom na Yuotubu na kojem se vidi kako džihadisti gole zarobljenike odvode u smrt. Teroristi su, prenijele su agencije, pogubili 250 zarobljenih vojnika u Siriji.

Ovu vijest nismo pronašli na internetskoj stranici katarske televizije Al Jazeere balkans. Umjesto te Al Jazeera Balkans objavila je vijest pod naslovom: Milijuni dolara od šverca nafte za grupu IS

Dan ranije na web stranici Al Jazzere Balkans pronalazimo vijest u kojoj se ovu zločinačku organizaciju, također,  naziva “grupom Islamska država, ili grupom IS:  “Majka zarobljenog američkog novinara zamolila je u videoporuci grupu Islamska država (IS) da ga oslobodi”. U podnaslovu stoji kako: Shirley Sotloff zamolila je lidera grupe Islamska država da ‘iskoristi svoje ovlasti i poštedi život’ njenog sina.

kalifat isisNedavno su svi svijetski mediji objavili kako su teroristi Islamske države oslobodili američkog novinara koji je otet u listopadu 2012. nakon, kako je izvijestila katarska televizija Al Jazzera,  napora Katara za njegovo oslobađenje. Njegovo oslobađanje dolazi samo nekoliko dana nakon što su drugom otetom američkom novinaru Jamesu Foleyu islamistički militanti odrubili glavu.

Njemački ministar ovih je dana izravno  u intervjuu  označio Katar kao zemlju koja financira džihadiste Islamske države (IS). “Tko financira te jedinice?”, upitao se. “Pomišljam na Katar”, izjavio je na tv postaji ZDF ministar za razvoj Gerd Mueller iz redova konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

Dok njemački ministar izražava sumnju da Katar financira zločinački pokret Islamska država, gledatelji u balkanskim država s razlogom se pitaju zbog čega katarska Al Jazeera balkans “tepa” zločincima nazivajući ih “skupinom IS” ili “skupinom Islamska država”, kao da je riječ o nekoj glazbenoj skupini ili organizaciji civilnog društva. Zbog čega Al Jazeera ne objavluje vijesti o zvijerstvima ovog pokreta, ili ih objavljuje selektivno, i ne koristi atribucije koje koriste svi drugi ne samo regionalni, već i svijetski mediji da bi okarakterizirali zločinački i teroristički karakter IS-a.

Direktor vijesti Al Jazeere Goran Milić dužan je gledateljima dati odgovore na ova pitanja i otkloniti sumnje da je katarska televizija na bilo koji način povezana sa zločinačkim pokretom IS.

također, ovo je pitanje koje bi trebala razmotriti i Regulatorna agencija za komunikacije BiH, koja je nadležna za program koje emitiraju radio i tv postaje u BiH. /HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari