Connect with us

Plaćamo skuplju struju u EP HZ HB nego što bi trebali

Objavljeno

-

“Nismo zadovoljni s postupanjem FERK-a. FERK kao regulator isključivo vodi računa o jednoj strani na tržištu, a to su proizvođači. Elektroprivreda jedna ili druga su isključivo njihova briga, a potrošači su po strani. U zakonu, pak, stoji da moraju štititi i potrošače”, objasnio je ombudsman Doko

U prosincu je većina građana dobila puno veće račune za utrošenu električnu energiju. Ne radi se o pogreški u obračunima, nego o sustavnom višegodišnjem odnosu prema potrošačima. Na polovini prošle godine Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne ostvarila je rekordnu dobit od 72 milijuna maraka, dok je na kraju godine nakon rebalansa dobit za tu godinu iznosila ukupno 41,2 milijuna. Ostvarena dobit rezultat je dobre hidrološke godine, odluka federalnih vlasti i nereagiranja regulacijske agencije. Jedino su na gubitku bili potrošači, bilo da se radi o građanima ili većim potrošačima. Plaćali su skuplju cijenu električne energije nego što su trebali. Potvrdio je to i ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko koji je na upit plaćamo li više račune nego što bi trebali odgovorio: “Da, vrlo jednostavno da!” Po Dokinim riječima, rezultat je to neodgovornosti i nepoštovanja potrošača.

“Nismo zadovoljni s postupanjem FERK-a. FERK kao regulator isključivo vodi računa o jednoj strani na tržištu, a to su proizvođači. Elektroprivreda jedna ili druga su isključivo njihova briga, a potrošači su po strani. U zakonu, pak, stoji da moraju štititi i potrošače”, objasnio je ombudsman Doko.

Po njegovim riječima, do sada nisu zabilježeni slučajevi da se smanji cijena električne energije. U nekoliko slučajeva do sada dolazilo je do poskupljenja električne energije s izlikom da je potrebno uskladiti prihode i rashode, približiti se europskim standardima, no ne i kada je riječ o dobiti. Do sada nije u BiH zabilježen slučaj da je elektroprivreda smanjila cijenu električne energije. Obrnutih slučajeva je bilo.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari