Connect with us

Plaće u BiH: Direktor zaradi 7.400, a trgovac 340 KM

Published

on

Najveće zarade u prošloj godini ostvarivali su pojedini direktori i do 7.400 maraka, dok je minimalna neto plaća trgovaca iznosila 340, a konobara 350 KM.

Rezultati su to godišnje analize tržišta rada portala Posao.ba, koja je pokazala da su najtraženija zanimanja prošle godine bila komercijalisti, programeri i trgovci.

“Slijede pozicije administrativni radnik, direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, grafički dizajner, te farmaceut”, kazali su iz ovog portala, gdje u prosjeku, za jedan oglas, aplicira 45 kandidata, pišu Nezavisne novine.

Poslodavci su od kandidata najčešće tražili radno iskustvo i visoku stručnu spremu, a bili su im uglavnom potrebni zaposleni za stalni radni odnos.
Među vještinama koje su poslodavci najviše zahtijevali od potencijalnih radnika izdvaja se poznavanje rada na računaru, a sve više su tražene i pregovaračke vještine, kao i fleksibilnost.

“Najviša ponuda poslova je u većim gradovima BiH pa je tako na prvom mjestu Sarajevo, nakon čega slijedi Banjaluka, Bijeljina…”, kazala je Edina Šehović, marketing menadžer portala Posao.ba.

Zaposleni na tom portalu istaknuli su da su deficitarna zanimanja lani bila stručnjaci za IT softver, te radnici iz oblasti zdravstva i zanatskih usluga.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da je točno da trgovci i konobari najmanje zarađuju.

“Kako oni žive, to niko ne zna. Nema tog recepta niti mogućnosti da oni sa svojim primanjima namire iznos za potrošačku korpu”, kaže Savanović.

nezavisne.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari