Pratite nas

Plašenje ‘Trećim’ blokira svaki dogovor

Objavljeno

na

Ovotjedna rasprava oba doma državnog Parlamenta o ustavnim promjenama na temelju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić – Finci” nije toliko pokazala udaljena stajališta političkih stranaka iz Federacije BiH, koliko je do izražaja došla izborna retorika koja je i zakočila mogućnost postizanja dogovora između ključnih hrvatskih i srpskih stranaka. Hrvatski dužnosnici su pozivali na takve promjene koje bi onemogućile Bošnjacima da nadglasavaju malobrojniji narod, dok su bošnjački zastupnici svoje argumente protivljenja tim zahtjevima objašnjavali da se u hrvatskim prijedlozima radi o ‘novoj podjeli’. Srpske pak kolege su detektirale da je ključni problem u nepovjerenju između hrvatskih i bošnjačkih partnera budući da je u dva navrata nametnut član BiH Predsjedništva kojega nisu izabrali Hrvati. [pullquote_right]Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je pak ponovio stav koji u javnosti kao dio kampanje iznosi i predsjednik njegove stranke Zlatko Lagumdžija. A to je da se uspostava dva izborna područja u Federaciji BiH predstavlja putem za treći entitet[/pullquote_right]

Iznoseći stajališta o ustavnim promjenama koje tek trebaju uslijediti, hrvatski politički predstavnici bili su jednoglasni, upravo kao i bošnjačke im kolege iz SDP-a i SDA, što samo pokazuje da se ušlo u prijeizbornu matricu iz koje će biti vrlo teško izaći. SDA je otišao čak i korak dalje pa je njegov zastupnik Šefik Džaferović upozorio nazočne kako bi postojala opasnost ako bi se odustalo od modela nametanja predstavnika Hrvatima, da na sljedećim izborima uopće ne bude izabran Bošnjak. To je predstavio na temelju simulacije izbornih rezultata iz listopada 2010. kada bi, po njegovim riječima, u Predsjedništvu sjedili Borjana Krišto i Željko Komšić. S druge pak strane pokušaje da se na tehničku ravan tek brisanja nacionalnog prefiksa u Ustavu BiH u dijelu koji definira članove Predsjedništva osporila je izaslanica u Domu naroda Borjana Krišto podsjetivši na pomalo zaboravljeni sadržaj presude iz Strasbourga u kojoj se uopće ne osporava pitanje tri konstitutivna naroda.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je pak ponovio stav koji u javnosti kao dio kampanje iznosi i predsjednik njegove stranke Zlatko Lagumdžija. A to je da se uspostava dva izborna područja u Federaciji BiH predstavlja putem za treći entitet. Sve to opovrgnuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je zastupnicima iznio redoslijed razgovora i prijepornih točaka oko kojih su se razišli sugovornici na posljednjem sastanku u zgradi Europske komisije u Sarajevu.

Zoran Krešić/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Krstičević: Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom.

S tugom i bolom prisjećamo se 18.11.1991. godine, žrtava Vukovara i Škabrnje, naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Naša je zadaća čuvati istinu o obrambenom, Domovinskom ratu i našim hrvatskim braniteljima! Čuvajmo sjećanja, ali budimo okrenuti budućnosti i stvaranju boljeg života za sve nas!

Upravo zbog Škabrnje i Vukovara, trebamo graditi sigurno okružje kako se ti tragični događaji hrvatske povijesti više nikada ne bi ponovili.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari