Connect with us

Vijesti

Plata nema, može biti bidne, al nema

Objavljeno

on

Upitna isplata svih mirovina, invalidnina, kao i plaća u FBiH

U idućem mjesecu se očekuje kašnjenje mirovina, civilnih invalidnina, vojnih mirovina, plaća državnim službenicima i namještenicima, kazao je premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić. Upitno je i hoće li uopće biti isplaćene ove naknade. Razlog ovakvog stanja je, kaže premijer Nikšić, činjenica da državni proračun nije usvojen do roka koji je dao MMF kako bi uplatio iduću tranšu sredstava BiH. Naime, da bi uplatili sljedeću tranšu sredstava iz MMF-a su dali uvjet da se federalni i državni proračuni za 2014. usvoje najdalje do 9. prosinca. Federalni proračun je usvojen u roku, međutim državni još uvijek nije. Budući da su prekršeni uvjeti MMF-a, nepoznato je hoće li BiH dobiti šestu tranšu sredstava, koja su joj, barem prema Nikšićevim riječima, neophodna za opstanak.

Inače, neusvajanjem proračuna RS i FBiH mogli bi izgubiti 56,4 milijuna KM kreditnih sredstava. Podsjetimo, premijer Nikšić je kao novogodišnju čestitku umirovljenicima najavio povećanje mirovina od pet posto, međutim s obzirom da u posljednjih pola godine nema novca ni za isplatu mirovina po postojećim koeficijentima postavlja se pitanje hoće li se ovo obećanje moći ispuniti. Umjesto povećanja moglo bi doći do obustave. Ako vladajući ne budu mogli računati na kreditna sredstva od MMF-a, moglo bi doći do potpune obustave svih isplata u FBiH i BiH. I dok je proračun FBiH usvojen na vrijeme, prijedlog proračuna BiH u Parlament BiH je iz sjedišta državnog vrha stigao tek u ponedjeljak, a prekoračenje roka objašnjeno je činjenicom da je Ministarstvo financija moralo doraditi prvotni dokument koji je Predsjedništvo usvojilo.

Prijedlog proračuna BiH za 2014. trebao bi se naći pred Zastupničkim domom na sjednici koja je zakazana za 12. prosinca, dok bi se Dom naroda o njemu trebao očitovati 15. prosinca, šest dana nakon predviđenog roka. Podsjetimo, proračun BiH je zapeo u Predsjedništvu BiH, a usvojen je glasovima dvojice članova Predsjedništva dok treći član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije glasao za proračun.

[vsw id=”jysdTanZ7-w” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

 vl/kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR