Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Ako prihvatimo zahtjeve svih, sve će eksplodirati

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković nije u srijedu htio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka budu li se prosvjetari na referendumu izjasnili protiv jučerašnje Vladine ponude i nastavili štrajkati, već je poručio kako želi pustiti sindikate da u miru donesu konačnu odluku.

Premda iz cijele Hrvatske stižu javne odbijenice prosvjetara na ponudu Vlade za povećanje plaća, Plenković je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio da želi pustiti sindikate da na dvodnevnom referendumu u miru donesu odluku.

Nije htio govoriti ni o daljnjem scenariju, ako sindikati na referendumu odbiju Vladinu ponudu. “Pustimo da čujemo što će danas i sutra sindikati kazati, a onda ćemo dalje razgovarati”, rekao je.

Sindikati obrazovanja nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima

Ponovno je iscrpno elaborirao da je Vlada stavila na stol cjelovitu ponudu – 6,12 posto povećanja osnovice, plus 4 posto dodataka, plus jedan posto kao osigurač, plus izrada zajednički nove uredbe, plus božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina. To su enormni iskoraci naprijed i bitno je da sagledaju cjelinu ponude, ovdje se moramo izvući iz iracionalnog u racionalno, u sadržaj ispred forme, kazao je.

Na pitanje zašto se sindikatima obrazovanja ne mogu ponuditi veći koeficijenti nego dodaci, ustvrdio je kako ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a oni nisu jedini koji nisu zadovoljni svojim koeficijentima.

Na početku mandata ove Vlade pokušali smo mijenjati koeficijente, ali nije išlo jer svaki ministar misli da su baš ljudi iz njegovog resora ti koji rade najteže poslove i zaslužuju najveće koeficijente, kaže Plenković.

“Volumen zaposlenika u pojedinom sustavu nije identičan, mi ovdje govorimo o 90 tisuća ljudi, u jednom trenutku kad se naprave iskoraci u ovakvim koeficijentima, već sada, već danas, kucaju i drugi. Uvijek vam netko dolazi iz određenog segmenta sa svojim zahtjevom i gleda isključivo izolirano svoju temu bez sagledavanja šire slike”.

Vlada nema taj luksuz, naša je zadaća da gledamo cijelu širinu naše politike i to pokušavamo iskomunicirati. Ne ide nam očito, imamo problem, ja bih volio da nam vi mediji malo pomognete u tome, da doživimo ovo što je na stolu kao konzistentnu politiku i paket, rekao je istaknuvši da mu je bitno da djeca idu u školu, a nastavnici imaju veću plaću.

Ako prihvatimo zahtjeve svih, sve će eksplodirati

“Ako napušemo balon i prihvatimo baš sve zahtjeve svih, sve će eksplodirati, prolit ćemo svo mlijeko koje smo kupili ove tri godine, pa neće više biti ni investicijskog rejtinga niti zdravog gospodarskog rasta“, ustvrdio je Plenković poručivši da ova Vlada ne smije ponoviti političke i ekonomske pogreške ranijih vlada.

“Je li bolje imati nula ili 10,40 posto na kraju iduće godine? Vrlo je važno da se to razumije i da je na stolu je najkvalitetniji, najkonstruktivniji mogući prijedlog u okolnostima gdje je proračun usvojen i gdje ćemo naći sredstva za to dodatno povećanje, plus još taj osigurač od 1 posto. To je bit i zato apeliram na ljude koji rade na obrazovanju naših mladih da shvate što je na stolu. Ova Vlada je prijatelj zaposlenika, pa nismo mi neprijatelji“, rekao je.

Na pitanje kakva je sudbina ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i je li zadovoljan njenim postupcima tijekom štrajka, Plenković je kazao da ona bila u pripremama ovog sastanka, ali i da će razgovarati s njom.

Nije suglasan s njenim mišljenjem da u ovim pregovorima riječ o političkim igrama premijera sa sindikatima, jer, kaže, nema političkih igara, nego odgovornost Vlade da gleda cjelinu.

Odbio govoriti o eventualnom odlasku Divjak iz Vlade

Unatoč inzistiranju novinara odbio je na bilo koji način govoriti o odgovornosti i eventualnom odlasku Divjak iz Vlade.

Odbacio je primjedbe da povećanjem osnovice svima nastaje sve veći jaz između prosvjetara i zaposlenih u ostalim javnim i državnim službama. “Smanjuje se jaz ako je na stolu 11,49 posto. Meni 23,1 posto povećanja u jednom mandatu ne djeluje tako loše”, ustrajao je premijer.

Negirao je i tumačenja da je mjesec i pol dana ignorirao prosvjetare i da se u pregovore uključio tek kada je situacija eskalirala, rekavši da je u rujnu tri puta razgovarao sa sindikalnim čelnicima.

Jučer sam, dodao je, razgovarao na svoju inicijativu, a ne pod bilo kakvim ultimatumom. “Nije stvar otišla predaleko nego pokušavamo razumnom, konzistentnom, racionalnom politikom riješiti problem jer kada zatvorimo jedan sektor, odmah dolazi drugi”, kaže Plenković. (Hina)

 

Andrej Plenković: U našem mandatu plaće učitelja rast će 23, 1 posto

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

31. svibnja – Dan grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Objavljeno

na

Objavio

Dan grada Zagreba, 31. svibnja obilježit će se svečano dodjelom javnih priznanja Grada zaslužnima, a navečer će na fontanama građani moći uživati u slavljeničkom koncertu “Moj Zagreb tak imam te rad”.

“U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo – u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj”, poručio je u čestitki Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić.

Istaknuo je da je ova godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, a posebice za Zagreb koji se nosi i s posljedicama katastrofalnog potresa koji ga je pogodio 22. ožujka. “Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata”, podsjetio je Bandić.

Obilježavanja Dana grada Zagreba počet će ujutro kada će izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju, kod spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Središnjeg križa.

Potom će se u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održati svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba. Javna priznanja zaslužnima uručit će gradonačelnik Bandić.

Navečer, u 19 sati, ispred katedrale održat će se svečano euharistijsko slavlje u povodu svetkovine zaštitnice Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata i Dana Grada Zagreba.

Slavljenički koncert “Moj Zagreb tak imam te rad” održat će se na fontanama s početkom u 20,30 sati, a nastupit će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, sa specijalnim gostom Stjepanom Hauserom.

Na Dan grada Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u još dva koncerta – Zagrebačkih solista u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu koji će se održati u 18 sati te na koncertu “HNK u vašem kvartu” koji će početi u 20 sati na maloj pozornici na ulazu u Park Maksimir.

U povodu Dana grada Zagreba na Trgu sv. Marka održat će se prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada šetat će i popularni likovi iz zagrebačke prošlosti.

Turistička zajednica grada Zagreba građanima i posjetiteljima također će darovati besplatne razglede grada na hrvatskom jeziku u 10 i u 17 sati kada su predviđeni klasični pješački razgledi grada, a u podne tematski razgled “Vraćam se Zagrebe tebi”. Polasci su predviđeni ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Kardinal Bozanić: Ono što se voli, ne uništava se

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu na misi za Domovinu, kako događanja u Hrvatskoj 1990. ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe, u kojima je tada vladao komunistički totalitarni režim.

Kardinal Bozanić je to istaknuo predslaveći Svetu misu za domovinu na Dan hrvatske državnosti u zagrebačkoj Crkvi sv. Blaža. “Prigoda je to da posvjestimo odgovornost što je kao građani i vjernici imamo za domovinu, napose u trenutcima mnogih izazova pred kojima se nalazi hrvatsko društvo”, rekao je Bozanić.

Dodao je kako je ovogodišnji Dan hrvatske državnosti po mnogočemu jedinstven, što je vidljivo i kao izvanjski okvir.
“Događanja u Hrvatskoj 1990. godine ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe u kojima je vladao komunistički totsalitarni režim”, rekao je zagrebački nadbiskup.

Naglasio je da se tada podigao u narodima i tadašnjim vremenima ‘val promjena, kada su mnoštva progovorila i otvorila svoje misli i težnje za slobodom’.

Kardinal Bozanić podsjetio je kako su iz toga procesa proizašli mnogi oblici demokracije, koji su pružili nadu u promjene političkih i socijalnih struktura, opterećenih nizom mučnih nepravda i mržnje, ekonomskoga rasula i teških socijalnih sukoba.
“Taj val zahvatio je i nas s procesom demokratskih promjena 1990. godine i s nadom da se pitanja mogu riješiti mirnim putem”, napomenuo je kardinal.

30. svibnja 1990. u starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici

Podsjetio je i kako je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) još 1995., prigodom obilježavanja obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, naglasila kako je, za razliku od drugih naroda Europe, kojima je 1945. godina donijela slobodu i demokracije, u nas komunistički totalitarizam donio mnoštvo progona, zatvora i ubijanja nedužnih ljudi.
Tako naše ratno poglavlje nije završilo s Drugim svjetskim ratom prije 75 godina, kao kod drugih naroda Europe, osobito zapadne Europe. Upravo stoga je 30. svibnja 1990. godine dan kada su u ‘starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici na višestranačkim izborima, s dobrom voljom da zajedno riješe probleme’, naglasio je kardinal Bozanić.

Ocijenio je kako je to događaj koji je shvaćen kao početak od velikoga nacionalnog značaja.

Kardinal Bozanić podsjetio je i kako je Hrvatskih sabor dugo stoljeća bio čuvar hrvatske samobitnosti.
Napominje kako je druga važna činjenica to da je novom naraštaju prenesena važnost uspostave višestranačja nakon komunističke totalitarne vlasti.
“Današnji je datum imao veliku ulogu u konačnom oblikovanju državnosti, što je postalo općim simbolom sposobnim ujedinjavanju”, rekao je kardinal Bozanić i ocijenio štetnim svako poigravanje kalendarom zajedničkoga nacionalnog spomenara.

Višestranački sabor je, ističe, događaj prekretnica u nacionalnom životu Hrvata, jer su događaji proistekli iz njegova rada pokazali da se radi o povijesnom događaju, što su potvrdili i neprestani napadaji na mladu hrvatsku demokraciju.
To se pretvorilo u otvoreni rat protiv naše domovine, rekao je kardinal Bozanić.
Treća vanjska okolnost, dodao je, važna za današnji Dan hrvatske državnosti jest Crkva svetoga Blaža u kojoj obilježavamo današnji dan, raspoređeni po njoj zbog Covida 19. Napominje kako je ovo prigoda zahvaliti Bogu za sve one ljude koji su se nesbično žrvovali i pokazali napor u nesrećama koje su nas pogodile.
Kardinal Bozanić posebno je izdvojio zdravstveno osoblje, vatrogasce, vojnike i policajce  te druge dragovoljce koji su nam u tim trenutcima, danju i noću pomagali i spašavali.

Ono što se voli, ne uništava se

Treba odati priznanje i državnim službama te disciplini hrvatskih građana koja se očitovala u mnogim prigodama, dodao je.
Pomolio se i za sve one koji su svojim zalaganjem i žrtvom omogućili slobodu i dostojanstvo hrvatskom čovjeku, kazao je Bizanić.
Pozvao je vjernike da svoj život usklađuju s Isusom te da uzmognu donositi odluke po mjeri Evađelja i onda kad ih očekuje suočavanje s teškoćama. Tako bi se trebali držati vjernice, a to su posebice očitovali naši hrvatski branitelji, podsjetio je.

Poručio je i kako se za ono što se voli, žrtvuje do kraja. “Ono što se voli ne uništava se, onoga koga se voli, ne vara se”, istaknuo je Bozanić.
Upozorio je i kako je ‘komunistički režim još ostavio na mnogim područjima pustoš, posebice u školstvu i naobrazbi’.
Zato je pozvao ‘na moralnu obnovu zbog pustoši koje je ostavio komunistički režim svojom izopačenošću. Porušio je i omalovažio sve tradicionalne vrednote i moralne norme, što se podjednako odnosi na obiteljski i školski odgoj te radnu i poslovnu etiku’, podsjetio je kardinal Bozanić na riječi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i pozvao na pomirenje u hrvatskom društvu.

Na misi za Domovinu bili su, uz okupljene vjernike, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari