Connect with us

Intervju

Plenković: Držimo koaliciju da bi Hrvatska išla u dobrom smjeru

Published

on

Premijer Andrej Plenković večeras je Dnevniku HTV-a dao veliki intervju u kojem je, između ostalog, komentirao aktualnu političku situaciju, štrajk u prosvjeti i zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak Hrvatske u Schengen.

Premijer je kazao kako je jučerašnju odluku Komisije svojim dolaskom u Hrvatsku došao osobno potvrditi i prenijeti poruku podrške povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos. Zahvalio je ministrima Davoru Božinoviću i Draženu Bošnjakoviću te svim službama i djelatnicima MUP-a i hrvatskog pravosuđa koji su imali značajnu ulogu kako bi Komisija konstatirala da je Hrvatska ispunila kriterije.

– Vjerujem da ćemo u idućim diplomatskim kontaktima državama članicama pojasniti postignuća. Moramo raditi na tome da postignemo konsenzus. Slijedi hrvatsko predsjedanje EU i nije običaj da taj dosje tada bude na dnevnom redu, rekao je Plenković koji nije htio spekulirati o datumu ulaska Hrvatske u Schengen.

Premijer je rekao kako su slučajevi Rumunjske i Bugarske različiti. Te su dvije zemlje ugovorom o pristupanju EU pristale na poseban Mehanizam suradnje i verifikacije preuzetih obveza, a mi takav mehanizam nemamo.

“Sad je loptica na Vijeću. Mi ćemo raditi našu dionicu”, kazao je.

Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li povećanje osnovice za 6 posto njegova konačna ponuda Plenković je kazao kako Vlada poštuje učitelje, ali da vodi politiku fiskalne konsolidacije. Najavio je kako će idući tjedan na Vladi biti odluka o minimalnoj plaći koja će nastavit s trendom rasta s 2496 kn neto kad su preuzeli ogovornost preko 3000 kuna koliko iznosi danas. Nije želio otkriti koliko će porasti. Vodit će, kaže, računa o onima koji imaju najmanje plaće, ali i da poslodavci koji imaju takve zaposlene ne dođu u problem.

– Naša ponuda je na stolu, ona je korektna. I dalje mislim da nema nikakvog razloga za štrajk. Žao mi je zbog toga. To da su koeficijenti nepravedni i nelogični u mnogim segmentima to je točno. U sustavu obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva. Zato smo otišli korak nazad u sustavu PDV-a, on ostaje na 25 posto, kazao je Plenković koji je ponovio da je u njegovom mandatu plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru samo povećanjem osnovice porasla 18 posto.

– Brinemo da naša fiskalna konsolidacija i gospodarski trendovi budu takvi da nam omoguće bolji rejting. Apeliram na sindikate, a posebno na učitelje i profesore na razuman pristup. Angažirat ćemo ako treba i vanjske konzultante da bi posao koji 20 godina nitko nije uspio pravedno i kvalitetno napraviti. Pritom ćemo staviti naglasak adekvatnu valorizaciju rada i aspekt produktivnosti. Moramo honorirati one koji su dobri, rekao je Plenković uz poruku da je Vlada otvorena za dijalog.

– Mi smo ušli u četvrtu godinu rada Vlade. Normalno je da svi politički akteri traže svoju vidljivost. To poštujem. Ali HDZ ima odgovornost za širu sliku. Držimo koaliciju da bi Hrvatska išla u dobrom smjeru – za manju polarizaciju, manje podjele u društvu, više uključivosti, procesuiranje ratnih zločina, demografsku revitalizaciju, gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. O svim tim postignućima jako se malo govori u medijima. Radimo s partnerima na proračunu i poreznoj reformi. Ako se možemo dogovoriti – idemo dalje. Ako ne postoji dogovor – HDZ je spreman na izbore u svakom trenutku i ja osobno, rekao je Plenković.

U zadnjoj godini mandata Vlada će, kazao je premijer prioritetno raditi na boljoj apsorpciji europskih sredatava, povećanju ulaganja, mobilizaciji 110 milijardi kuna koje imaju mirovinski fondovi, aktivaciji tržišta kapitala. U procesu Europskog tečajnog mehanizma 2 radimo na tome da država proda manjinske udjele u pojedinim društvima. Smatramo da ćemo na taj način također potaknuti ekonomiju, rekao je Plenković. Naglasio je kako je položaj Hrvatske u onosu na onaj od prije tri godine neusporediv.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade su izmjene Kaznenog zakona vezano za nasilje u obitelji i premijer je kazao kako je Vlada nakon nekoliko “strašnih kaznenih djela i zločina” odlučila pooštriti odredbe Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i procesnih odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Sve izmjene, najavio je – idu u smjeru da dio kazni bude strože. Mijenjamo i bit će nekih kaznenih djela. Sve je napravljeno u suradnji s udrugama koje se bave zaštitom žena i djece i određenim građanskim inicijativama, rekao je Plenković koji očekuje potporu ne samo saborskih zastupnika nego i javnosti. Na iskorjenjivanju nasilja koje je ozbiljan i vrlo neugodan fenomen moramo raditi i izmjenom nacionalnog zakonodavstva i povećavajući operativne kapacitete i financijska sredstva. Hrvatska će zahvaljujući angažmanu ove Vlade imati sigurne kuće do kraja godine u 6 županija u kojima ih trenutno nema, zaključio je Plenković u razgovoru za HTV.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari