Connect with us

Vijesti

Plenković: Bez vladavine prava ne bi bilo europskog projekta, to je osnova svega

Objavljeno

-

Vladavina prava jedan je od ključnih elemenata funkcioniranja Europske unije, poručio je u subotu u Beču Andrej Plenković prilikom obilježavanja 40. obljetnice Europske udruge studenata prava (ELSA).

“Vladavina prava je postala jedan od ključnih elemenata za funkcioniranje Europske unije danas i nešto čega bismo se svi trebali pridržavati u svim našim zemljama”, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je poručio kako je vladavina prava jamstvo poštivanja vrijednosti i načela na kojima je sazdana Europska unija.

Naglasio je i da je pojam vladavine prava “ključan za razumijevanje europskog projekta danas” i da bez vladavine prava ne bi bilo europskog projekta.

“To je osnova svega”, kazao je.

Govoreći o “transformativnoj snazi zakona” kojom su ujedinjeni različiti pravni sustavi u Europskoj uniji, Plenković je rekao da su zemlje srednje i istočne Europe trebale provesti puno reformi kako bi uskladile svoje pravne sustave sa zapadnom tradicijom.

“To nije jednostavan zadatak. Potrebna je generacijska i strateška promjena načina razmišljanja, ali i pravne prakse, pogotovo kada su u pitanju suci i sudovi. Potrebno je dosta vremena”, kazao je.

Plenković, koji je 1993. bio predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e, istaknuo je u svom govoru kako nije siguran da bi postao diplomat i kasnije ušao u politiku bez iskustva rada u toj udruzi te da je u njoj stekao osnovne vještine, poput pregovaranja i formiranja partnerstva, koje mu pomažu danas u političkom radu.

Svečanost je dio šireg programa obilježavanja 40. obljetnice ELSA-e koju su u Beču 1981. osnovali studenti prava iz Njemačke, Mađarske, Poljske i Austrije, a danas predstavlja preko 60.000 studenata prava iz cijele Europe. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari