Connect with us

BiH

Plenković u BiH: Došli smo kao prijatelji pomoći na europskom putu

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković doputovao je u dvodnevni posjet BiH. Pred sjedištem Vijeća ministara BiH u Sarajevu priređen mu je svečani doček uz intoniranje držanih himni i počasnu vojnu postrojbu. Tijekom posjeta hrvatski premijer posjetit će i Kiseljak i Mostar te razgovarati s najvišim političkim dužnosnicima i predstavnicima vjerskih zajednica i kulturnih institucija u BiH.

Andrej Plenković posjet je počeo razgovorom s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. “Europska budućnost BiH od strateškog je interesa za Hrvatsku i nova će vlada učiniti sve što može kako bi BiH nastavila napredovati na europskom putu. Došli smo kao prijatelji i nadamo se da ćemo ostvariti značajnu gospodarsku suradnju, a svojim iskustvom stojimo na raspolaganju BiH kako bi ispunila upitnik iz Bruxellesa, koji je očekuje, da bi se razmotrio njezin zahtjev za kandidatski status”, poručio je Plenković.

Dodao je kako će pomoći ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji, a mijenjanje izbornih zakona unutarnja je stvar i odgovornost naših prijatelja iz BiH, kazao je Plenković. “Tu smo da pomognemo da Hrvati u BiH postanu ravnopravan konstitutivan narod”, zaključio je Plenković. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako se rodila dobra ideja o spajanju lokalnih i općih izbora s obzirom na to da se BiH stalno vrti u kampanjama, što donosi nepotrebne tenzije. “Kada govorimo o Stocu, to mora ostati isključivo unutrašnje pitanje BiH”, poručio je Zvizdić.

Vladino izaslanstvo predvođeno premijerom Plenkovićem posjet Sarajevu nastavilo je susretom s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima državnog parlamenta te zemlje te s predstavnicima vjerskih zajednica i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”. Plenković će boravak u BiH nastaviti posjetom Kiseljaku, a nakon toga odlazi u Mostar gdje će boraviti i u subotu. U izaslanstvu Vlade su i potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR