Connect with us

Politika

Plenković: BiH može bolje funkcionirati samo ako su svi narodi zadovoljni

Objavljeno

-

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati samo ako su svi konstitutivni narodi zadovoljni, kazao je Andrej Plenković u utorak i naglasio da je potrebno osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike na svim razinama vlasti.

“Naša pozicija je jasna, prijateljska prema BiH”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije.

Bosna i Hercegovina može bolje funkcionirati, može joj biti lakše na reformskom putu i može biti brža na putu prema EU samo ako su svi narodi zadovoljni, naglasio je premijer koji je danas u Zagrebu razgovarao posebnim izaslanikom State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom.

“Mi smo izložili našu poziciju, saslušali njegov stav”, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska se zalaže za to da “konstitutivni narodi biraju svoje legitimne predstavnike u najviša predstavnička tijela vlasti i u samo predsjedništvo”, kazao je Plenković.

“Tu je posebno važna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda na legitiman način, tj. da se ne događa anomalija da predstavnici drugog naroda u Federaciji BiH, odnosno Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana predsjedništva”, kazao je.

“To je nešto što traje od 2006. i nismo zadovoljni tom situacijom”, dodao je.

Postojeći izborni zakon omogućuje brojnijim Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana predsjedništva i dio hrvatskih delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata traže, sukladno presudi Ustavnog suda BiH, promjenu izbornog zakona kako bi se onemogućila takva praksa, dok bošnjačke stranke inzistiraju da je primarno potrebno postići dogovor o adresiranju presude Europskog suda za ljudska prava po kojemu BiH diskriminira pripadnike nekonstitutivnih naroda jer se ne mogu kandidirati za predsjedništvo.

Plenković je istaknuo da SAD i Europska unija trebaju pomoći političkim strankama i liderima u BiH da se postigne dogovor o promjeni izbornog zakona do kraja 2021.

“Naša je želja da svaka takva izmjena pbude prihvaćena ako je moguće konsenzusom svih aktera u BiH”, kazao je.

Nije samo Ina važna za odnose s Mađarskom

Plenković je kazao da pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog primanja mita šefa iz ruku šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija “neće narušiti” mađarsko-hrvatske odnose.

Nije samo pitanje INA-e “bitno za suradnju dvije države”, rekao je.

Hrvatski Vrhovni sud u obrazloženju presude navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, dodaju, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari