Connect with us

Politika

Plenković: Bizarno da netko tko pretendira voditi Hrvatsku odbije sučeljavanje

Objavljeno

-

Nakon što je predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić odbio sučeljavanje s predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem, koje je trebalo biti održano večeras na HRT-u – emisija je otkazana, a javna televizija je u sklopu svog Dnevnika emitirala intervju s Plenkovićem koji je na njega, kako kažu, dobio pravo zbog Bernardićeve odluke da ne dođe na debatu. Tako je u samo nekoliko dana šef HDZ-a dobio drugu priliku za intervju u gledanom terminu HTV-a. Kao što je poznato, s njim je razgovarao Aleksandar Stanković u Nedjeljom u 2, a na taj intervju glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević imao je prigovore, tvrdeći da je voditelj previše napadao sugovornika.

U Dnevniku je s Plenkovićem razgovarala Zrinka Grancarić.

“Očito je odbio zbog straha jer nema nekog drugog razloga. Moram priznati da mi je to jedna od najvećih i najnevjerojatnijih situacija u ovom mandatu, iako ih je bilo puno iza nas. Ovo je možda ‘točka na i’ u smislu sposobnosti i hrabrosti da se preuzme odgovornost”, ustvrdio je Plenković u Dneviku HTV-a.

Nakon što je Bernardić odbio sučeljavanje s predsjednikom HDZ-a večeras na HTV-u emisija je otkazana, a Plenković je dao intervju sukladno ranijoj odluci kuće da ako jedan od planiranih sudionika otkaže, drugi na njega ima pravo.

Kometirao je, među ostalim, i HDZ-ove liste na kojima je bilo mjesta i za neke njegove stranačke oponente poput Mire Kovača ili Božidara Kalmete rekavši kako je time pokazana “uključivost nakon zanimljivog unutarstranačkog procesa”.

Poslali smo nekoliko poruka našim biračima i članovima koji su možda podržali drugi tim na tim izborima. Mislim da je to zrelo i dobro i prava gesta za unutarstranačku demokraciju te demokraciju općenito, ustvrdio je Plenković.

Na pitanje kako se na listi HDZ-a ipak nije našao i njegov stranački oponent Milijan Brkić, Plenković je uzvratio kako Brkić nije bio niti predložen. “U ovom trenutku smo procijenili da ne može nešto posebno donijeti na ovim izborima”, ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

O mogućim partnerima nakon izbora 5. srpnja Plenković je kazao da su im “glavni partner hrvatski građani”.

“Mi idemo po pobjedu, želimo povjerenje, imamo sjajne kandidate u svim izbornim jedinicama. Od 3. i 8., ako pogledate naše kandidate u usporedbi što su predstavili ovi iz ove koalicije koja kopira naziv iz Republike Srpske. S druge strane imate Domovinski pokret i Most, razlike su ogromne. Najvažnije je što tko može napraviti. Mi ćemo pobijediti na ovim izborima, a nakon toga ćemo sastaviti vlast”, poručio je Plenković.

Plenković je izbjegao odgovoriti na izravno pitanje ‘Domovinski pokret – da ili ne’ rekavši tek kako treba pričekati rezultate izbora.

– Nakon izbora ćemo formirati većinu, mi smo imali partnere i u dosadašnjem mandatu, očekujemo da će neki od njih ponovno dobiti povjerenje, a nakon toga ćemo vidjeti kako doći do broja 76. U tome smo se pokazali uspješniji nego drugi.

Miroslav Škoro kaže da bi on bio premijer, a da bi Plenković bio ministar vanjskih poslova. Vidi li se šef HDZ-a u toj ulozi?

– Ja mislim da on više aludira na svoje mjesto u ministarstvu sreće.

Zamjeraju vam situaciju u Zagrebu, da niste usvojili Zakon o obnovi Zagreba, a nositelj ste 1. izbornoj jedinici. Hoće li vam to naštetiti. Davor Bernardić vas proziva da ste pobjegli od odgovornosti i da su zato izbori, upitala je novinarka.

– Sigurno da smo pobjegli mi koji smo dali kao HDZ 1,1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba, sigurno da smo pobjegli mi kao ministri koji smo dali svoju plaću za Fond. Naši zastupnici u Hrvatskom saboru također. Sigurno smo pobjegli mi koji smo ugovorili 200 milijuna eura zajma sa Svjetskom bankom. Sa stručnjacima smo radili procjenu i šteta je 11.5 milijardi eura, pa smo onda nakon odluke Vlade aplicirali u Fond za solidarnost. Mi smo odlučili i platiti najamnine svima onima koji ne mogu biti u svojim stanovima.

Javna rasprava završila je u nedjelju s 201 primjedbom građana i nekih institucija, ističe.

– Takav zakon nakon 10 sekundi potresa, a zahtijevat će 10 godina obnove, ne može se donositi “preko koljena”. Zagreb, uz svo dužno poštovanje, nije poplava u Gunji da se to napravi na brzinu po jednostavnom modelu, dodaje Plenković.

Kaže da će donijeti Zakon i da će obnoviti Zagreb.

– Ja kao Zagrepčanin obećajem Zagrepčanima – obnovit ćemo grad Zagreb.

Na upit boji li se mogućeg poraza na istoku Hrvatske, u Slavoniji, odgovara:

– Obrnuto. 2016. krenuli smo u projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada smo uložili 12,5 milijardi kuna u poljoprivredu i ravnomjerni regionalni razvoj. To je diglo Slavoniju, kao nitko nikada prije. Branko Grčić, tadašnji ministar, stavio je svojim odlukama u isti koš investitora koji primjerice dolazi u Zagreb s onima koji dolaze u Ilok, Otok ili Vukovar. To se više neće događati, dodaje.

Ponovio je da se sada ide na izbore kako bi dobilo novo povjerenje građana, a prije mogućeg drugog vala zaraze od Covida-19 na jesen. (Hina/HRT/K)

Davor Bernardić odbio sučeljavanje s Andrejem Plenkovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari