Pratite nas

Politika

Plenković: Brojnima ide na živce da je HDZ jak i da će pobijediti na izborima

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u srijedu je smiješnima ocijenio novinarsko pitanje, kao i komentare u medijima, vezano uz navodni naputak članovima stranke da se na stranačkim skupovima plješće samo njemu i domaćinima skupa, ocijenivši protom kako velikom broju aktera na političkoj sceni “ide na živce” dobar rejting HDZ-a i to što će, kako je rekao, uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament.

Plenković je u izjavi novinarima rekao kako nema pojam o bilo kakvom naputku o pljeskanju na stranačkim skupovima te na primjedbu novinara kako je primijećeno da su na pojedinim skupovima nekim od članova pljeskalo jače nego njemu odgovorio: “Ne znam imate li neki aplauzometar… Odakle vam to sve?”

“Ja mislim da jednom velikom broju aktera na hrvatskoj političkoj sceni jako ide na živce da HDZ stoji na oko 30 posto – 28,4, 28,8, 29,2, koliko god hoćete – da će uvjerljivo pobijediti na europskim izborima jer je najozbiljnija politička stranka”, poručio je Plenković uoči redovitog polugodišnjeg susreta s veleposlanicima zemalja članica EU koji se održava u povodu rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Podsjetio je da je, kada je postao predsjednik stranke, najavio da će transformirati i stranku i državu te je naglasio da je stranka sada konsolidirana, poručivši da će HDZ i u budućnosti pobjeđivati u ključnim političkim utakmicama.

“Što se tiče HDZ-a – dakle, da bude sasvim jasno, kada sam postao predsjednik HDZ-a rekao sam da ćemo transformirati i Hrvatsku i HDZ. To radim vrlo jasno i vrlo čvrsto, naravno na bolje”, ustvrdio je.

“Ako pogledate stranku danas i stranku prije – imamo novi moderan statut, imamo predsjednicu države, vladu, parlamentarnu većinu, čak i promijenjenu strukturu parlamentarne većine, uvjerljivo vodimo na razini županija, pola jedinica lokalne i područne samouprave su, što se tiče HDZ-a, naši”, dodao je.

Vezano uz konsolidaciju stranke u financijskom smislu u odnosu, kako je istaknuo, na minus koji je zatekao i pluseve koje stranka ima danas, poručio je: “Volio bih da se netko drugi pohvali s tim rezultatima”.

“HDZ je snažan, pokazuje jedinstvo, izlazi uvijek kao pobjednik u ključnim političkim utakmicama i to ćemo uraditi i u budućnosti”, poručio je predsjednik HDZ-a.

Na ponovljeni upit novinara ima li zabrana pljeskanja, Plenković je ocijenio da su “malo smiješna pitanja, kao i ti komentari”.

Novinari su ga potom pita i tko su ti “neki” kojima smeta dobar rejting stranke, a Plenković je odgovorio kako ih ima “koliko hoćete”.

“Imate ih koliko hoćete, gledajte koliko ima nesretnika”, rekao je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

na

Objavio

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić u srijedu je Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018.

U priopćenju medijima Jelenić je naveo da je od prvoga dana dužnost obnašao “s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva”.

Dodao je da je tako postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ostavka jedino moralno i odgovorno rješenje

“Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti”, naveo je Jelenić.

Članstvo u masonskoj loži

O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Gabrić je Jelenićeve tvrdnje istog dana odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Pritom je naveo da ima i snimku razgovora te da je Jelenić “tražio uslugu” od njega, a ne obrnuto.

Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio da očekuje Jelenićevu ostavku te da je članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj udruzi neprihvatljivo.

Premijer zaprijetio razrješenjem

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je da Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

Ranije opisivan kao nepristrani profesionalan i nova energija

Kada je Jelenić 2018. predložen za glavnog državnog odvjetništva, premijer Plenković je rekao da ima potrebno iskustvo za obavljanje te funkcije, istaknuvši da Vlada smatra kako je riječ o kvalitetnom kandidatu i čovjeku koji ima profesionalni i ljudski integritet i koji će svoj posao obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano.

Njegov prethodnik na čelu DORH-a Dinko Cvitan tada ga je opisao kao “apsolutnog profesionalca” koji je prošao sve instance te poznaje sustav, ljude i probleme.

Bošnjaković je, pak njegovo imenovanje obrazložio potrebom za dolaskom “nove energije” koja će pridonijeti još boljem radu DORH-a. (Hina)

SOA: Zakon ne predviđa sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Krešo Beljak: Jelenića treba razriješiti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak u srijedu je poručio da glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića treba razriješiti jer je nedopustivo da je osoba na takvom položaju član masonske lože.

“Vlada treba dati prijedlog Saboru, glavnog državnog odvjetnika imenuje Sabor, i treba ga razriješiti. Mislim da je ovo nedopustivo”, poručio je Beljak.

Istaknuvši da neće ulaziti u to o kakvoj se organizaciji radi, Beljak je ustvrdio kako sama činjenica da su masoni polutajna ili tajna organizacija, koja odgovara nekome drugome a ne Hrvatskom saboru, hrvatskoj politici i hrvatskim političkim strankama, govori da taj čovjek tu dužnost ne može obavljati.

Na pitanje kako to da se u sigurnosnim provjerama nije otkrilo da je Jelenić član masonske lože Beljak je ocijenio kako oni “očito ne rade svoj posao ili ga ne mogu raditi”. Ako su masoni tajna organizacija, onda su ovi tajniji i od tajnih službi, a to je katastrofa za državu, kaže Beljak.

Predsjednik HSS-a ne očekuje da Jelenić prije razrješenja podnese ostavku ali, kaže, to ne ovisi o njemu nego o Hrvatskom saboru. Najavio je da će saborski zastupnici HSS-a glasati za Jelenićevu smjenu. (Hina)

Ministar Bošnjaković: Očekujem ostavku glavnog državnog odvjetnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari