Pratite nas

Politika

Plenković ‘čestitao’ Hajdašu Dončiću: Prvi ste potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci

Objavljeno

na

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na saborskom ‘aktualcu’ ironično čestitao SDP-ovcu Siniši Hajdašu Dončiću jer je “prvi potpredsjednik Sabora u povijesti te institucije koji je suspendiran u vlastitoj stranci”, ujedno mu zamjerivši jer čita iz tablica dok postavlja zastupničko pitanje, na što je prozvani Hajdaš Dončić ustvrdio da je “Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” i „ima čudnu razinu bahatosti”.

„Možemo se i ne moramo složiti da je BDP nije najbolja mjera koja govori o stanju neke ekonomije. No, ako govorimo o kvartalnom rastu 2018. i 2017. podatci kažu Bugarska 3,4, Estonija 3,7, Litva 3,8, Latvija 4,4, Malta 5,7, Mađarska 4,6, Rumunjska 4,2, Slovenija 4,3, Slovačka 3,9, Hrvatska 2,8, a Austrija 3,0. Da Austrija uopće ne raste Hrvatskoj bi trebalo da uz ovu stopu rasta BDP-a trebao 58 godina da dostigne Austriju”, čitao je Hajdaš Dončić iz tablice.

„Zastupniče Hajdaš Dončić, čestitam Vam na jedinstvenoj tituli: Vi ste u povijesti Hrvatskog sabora prvi potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci i još se drži”, ironično mu je uzvratio Plenković prozvavši ga ujedno zbog čitanja iz tablica jer „kao i mnogi drugi ne zna bez napisanog”.

„Bili ste 2015. ministar u vladi a proračunsko deficit bio je 12 milijardi kuna, a mi smo dvije godine nakon vas imali suficit od 2,7 milijardi kuna”, naglasio je premijer   Plenković.

SDP-ovog Hajdaša Dončića pozvao je pri tome da “u svojoj tablici malo zbroji tko vodi odgovornu fiskalnu politiku”.

Grmoja: Ti ćeš meni reći da sjednem!

Mostov Nikola Grmoja požalio se zbog toga predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na povredu Poslovnika jer je, po njegovu mišljenju, „premijer od jutros jako nervozan, zastupnike proziva da čitaju, a sam je došao sa cijelom pripremljenom knjigom”.

No, predsjednik sabora Jandroković rekao je kako nema povrede Poslovnika, upozorivši zastupnika Grmoju da mu neće on određivati kako će tko govoriti u Hrvatskom saboru.

„Predsjednik Vlade odgovara onako kako smatra da treba, kao što i zastupnici postavljaju pitanja, a građani će prosuditi tko je dobar, a tko ne i sukladno tome dati ili ne dati glas na izborima. Nećete mi Vi određivati kako će tko ovdje govoriti”, naglasio je Jandroković, pozvavši Grmoju da sjedne. Pozivu da sjedne pridružio se i premijer – ‘hajde sjedni !’

Grmoja, vidno uzrujan, vikao je iz saborske klupe: “Ti ćeš meni reći da sjednem!”

Hajdaš Dončić je pak rekao da je „Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” i „ima čudnu razinu bahatosti”.

 

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Stier i Milošević idu zajedno u utrku za novog šefa HDZ-a?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Iako je premijer i šef HDZ-a svoju praktički novu Vladu sastavio s većinom od 82 zastupnika, što je šest ruku više od apsolutne većine, to ne znači da je njegova unutarstranačka oporba objesila kopačke o klin i odustala od preuzimanja HDZ-a, ali na redovnim stranačkim izborima koji su za nešto manje od godinu dana, piše u nedjelju Večernji list.

Štoviše, na relaciji Davor Ivo Stier – Domagoj Ivan Milošević vode se intenzivni razgovori u smjeru timskog nastupa na izborima za predsjednika HDZ-a, a razgovara se, doznaje dnevnik, i s Mirom Kovačem.

Razgovori između Stiera, glavnog Plenkovićeva izazivača, i Miloševića odmakli su dalje nego oni s Kovačem, no Plenkovićeva oporba u HDZ-u svjesna je potrebe ujedinjavanja kako se glasovi u izbornom procesu ne bi rasipali.

I dok je Stierova politika za novi HDZ politika ujedinjavanja, Miro Kovač izazvao je velike reakcije izjavom da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a za pobjedu na parlamentarnim izborima jer ju je plasirao u petak na dan izglasavanja sedmero novih ministara Plenkovićeve Vlade. Odmah mu je uzvratio i sam Plenković rekavši da je HDZ-u potrebna konsolidacija, a “vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri”, podsjeća Večernji.

Žešći je bio glavni tajnik Jandroković koji je poručio da se to tako ne radi i da se Kovač kritikom na dan kada se HDZ-ova Vlada nosi s oporbom zbog imenovanja novih ministara diskvalificirao za funkciju predsjednika HDZ-a. Jandroković mu je prigovorio da je osobne interese stavio ispred stranačkih.

U krugu Plenkovićevih oponenata poručuju da je Kovačeva izjava dobra i pogođena, ali poslana u sasvim krivom trenutku, kada je Vladi bila potrebna podrška, piše Večernji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Predsjednica RH predlaže: Državna tijela trebaju razmotriti da se ugovori s CHF kreditima proglase ništetnima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastala se s predstavnicima građanske inicijative Lex Franak, koji su je izvijestili o problemu koji pogađa 125 tisuća hrvatskih obitelji.

Predstavnici građanske inicijative Lex Franak upozoravaju da presude sudova koje građani dobivaju na osnovi svojih tužbi pokazuju da je poslovanje banaka s kreditima u švicarskim francima bilo pravno i moralno upitno i da državne institucije izvršne, zakonodavne i monetarne vlasti nisu na vrijeme reagirale i spriječile štetu koja je nastala takvim postupanjem. Banke, koje su većinom u stranom vlasništvu, povrijedile su prava potrošača i osiromašile hrvatske građane nepoštenom praksom i nezakonitim kreditima, a zaradu prelijevale vlasnicima u inozemstvo.

Predsjednica je naglasila da ovaj problem ne gleda izdvojeno u odnosu na problem blokiranih i ovršenih građana, koji smatra jednim od najvećih problema hrvatskog društva. Hrvatska, kao demokratska i socijalna država, članica Europske unije, mora riješiti ovo pitanje. Građani ne smiju imati osjećaj pravne nesigurnosti, nezaštićenosti i prevarenosti niti smiju biti doživotno blokirani. Banke nisu i ne smiju biti gospodari života i smrti dužnika iz čega proizlazi da država mora postaviti zdrav okvir koji uvažava načelo pravedne i socijalne države.

Budući da su na hrvatskim i europskim sudovima potvrđene odluke kako su banke povrijedile prava potrošača koristeći u ugovorima ništetne i nepoštene ugovorne odredbe, a kako bi se spriječili daljnji troškovi za građane, sudove pa i banke, Predsjednica Republike Hrvatske predlaže da nadležna državna tijela razmotre prijedlog građanske inicijative Lex Franak da se ugovori koji sadrže osporene odredbe proglase ništetnima.

Predsjednica Republike Hrvatske je obaviještena o prijedlogu Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji je uz pomoć pravnih i financijskih stručnjaka izradila građanska inicijativa Lex Franak kao konkretan prilog rješavanju ovog problema.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari