Pratite nas

Politika

Plenković ‘čestitao’ Hajdašu Dončiću: Prvi ste potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci

Objavljeno

na

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković u srijedu je na saborskom ‘aktualcu’ ironično čestitao SDP-ovcu Siniši Hajdašu Dončiću jer je “prvi potpredsjednik Sabora u povijesti te institucije koji je suspendiran u vlastitoj stranci”, ujedno mu zamjerivši jer čita iz tablica dok postavlja zastupničko pitanje, na što je prozvani Hajdaš Dončić ustvrdio da je “Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” i „ima čudnu razinu bahatosti”.

„Možemo se i ne moramo složiti da je BDP nije najbolja mjera koja govori o stanju neke ekonomije. No, ako govorimo o kvartalnom rastu 2018. i 2017. podatci kažu Bugarska 3,4, Estonija 3,7, Litva 3,8, Latvija 4,4, Malta 5,7, Mađarska 4,6, Rumunjska 4,2, Slovenija 4,3, Slovačka 3,9, Hrvatska 2,8, a Austrija 3,0. Da Austrija uopće ne raste Hrvatskoj bi trebalo da uz ovu stopu rasta BDP-a trebao 58 godina da dostigne Austriju”, čitao je Hajdaš Dončić iz tablice.

„Zastupniče Hajdaš Dončić, čestitam Vam na jedinstvenoj tituli: Vi ste u povijesti Hrvatskog sabora prvi potpredsjednik Sabora koji je suspendiran u vlastitoj stranci i još se drži”, ironično mu je uzvratio Plenković prozvavši ga ujedno zbog čitanja iz tablica jer „kao i mnogi drugi ne zna bez napisanog”.

„Bili ste 2015. ministar u vladi a proračunsko deficit bio je 12 milijardi kuna, a mi smo dvije godine nakon vas imali suficit od 2,7 milijardi kuna”, naglasio je premijer   Plenković.

SDP-ovog Hajdaša Dončića pozvao je pri tome da “u svojoj tablici malo zbroji tko vodi odgovornu fiskalnu politiku”.

Grmoja: Ti ćeš meni reći da sjednem!

Mostov Nikola Grmoja požalio se zbog toga predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na povredu Poslovnika jer je, po njegovu mišljenju, „premijer od jutros jako nervozan, zastupnike proziva da čitaju, a sam je došao sa cijelom pripremljenom knjigom”.

No, predsjednik sabora Jandroković rekao je kako nema povrede Poslovnika, upozorivši zastupnika Grmoju da mu neće on određivati kako će tko govoriti u Hrvatskom saboru.

„Predsjednik Vlade odgovara onako kako smatra da treba, kao što i zastupnici postavljaju pitanja, a građani će prosuditi tko je dobar, a tko ne i sukladno tome dati ili ne dati glas na izborima. Nećete mi Vi određivati kako će tko ovdje govoriti”, naglasio je Jandroković, pozvavši Grmoju da sjedne. Pozivu da sjedne pridružio se i premijer – ‘hajde sjedni !’

Grmoja, vidno uzrujan, vikao je iz saborske klupe: “Ti ćeš meni reći da sjednem!”

Hajdaš Dončić je pak rekao da je „Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” i „ima čudnu razinu bahatosti”.

 

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kuščević: HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u utorak da HDZ ima nultu stopu tolerancije prema nasilju, posebno obiteljskom, istaknuvši da je potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, kojega je kći optužila za obiteljsko nasilje, zamrznuo članstvo u HDZ-u i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti, te će na sudu dokazivati svoju nevinost.

Kuščević je na godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Hrvatskoj rekao novinarima da o slučaju Krizmanića, HDZ-ova potpredsjednika Gradskog vijeća Požege kojega je kći u objavi na facebooku teško optužila za obiteljsko nasilje, zna tek iz medija te da je Krizmanić dao ostavku dok se ne završi sudski postupak.

HDZ pregovara o većini u ličko-senjskoj Skupštini

Upitan hoće li biti izbačen iz stranke, Kušćević je kazao da je Krizmanić zamrznuo članstvo i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti te će na sudu dokazivati svoju nevinost. “Naravno, osuđujemo svaki oblik nasilja”, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ prvi put biti u oporbi u Lici, jer župan Darko Milinović pregovara s HSP-om i listom Bura promjena o sastavljanju većine, na što je Kuščević ustvrdio kako je to samo Milinovićev spin po principu “što se babi htjelo, to se babi snilo”.

“HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini te kreirati proračun na dobrobit svih građana Ličko-senjske županije”, poručio je dodavši kako HDZ upravo pregovara sa koalicijskim partnerima.

“Kad ti pregovori budu gotovi uvjeravam vas da će HDZ imati i predsjednika i većinu”, istaknuo je. Pregovara se sa svima koji su u Skupštini ličko-senjske županije, osim onima koji su na Milinovićevoj listi.

Upitan kako komentira slučaj Nelle Slavice, nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka koja je istodobno bila članica HNS-a i HDZ-a, ustvrdio je kako je to “dokaz da Vlada imenuje ljude po njihovoj stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti”.

Financijske mogućnosti mirovinskog sustava uvjetuju odlazak u mirovinu sa 67 godina

Prokomentirao je i najavljeni referendum sindikata protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina najavivši da će novi zakon o referendumu ići na savjetovanje ovoga mjeseca, pa ako sindikati pokrenu inicijativu vjerojatno će se odvijati prema pravilima važećeg zakona.

“U Vladi smo pomno analizirali sve financijske učinke zakona po kojemu će građani u mirovinu ići sa 67 godina. Financijske mogućnosti i održivost jednostavno uvjetuju takve izmjene zakona. Ja sam uvijek za rješenje koje jamči opstanak mirovinskog sustava. Ne bih rekao da je to na uštrb građana jer sve zemlje u okruženju imaju iste uvjete”, kaže Kuščević.

(Hina)

 

Lovro Kuščević odbacio mogućnost koalicije HDZ-a s Milinovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Bilo bi sjajno kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu VE

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sutra će pred Odborom ministara Vijeća Europe obrazlagati svoju kandidaturu za glavnu tajnicu organizacije, a uoči toga događaja premijer Andrej Plenković kaže da šefica hrvatske diplomacije ima sve kvalitete za taj posao.

“Bilo bi sjajno za Hrvatsku kada bi ona bila izabrana”, kazao je Plenković novinarima.

“Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe”, dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

“Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana ‘trijažom’, dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine”, kazao je premijer.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari