Connect with us

Vijesti

Plenković: Cijepite se kako bismo mogli ukinuti mjere

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je na vladinoj sjednici u četvrtak da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe te da stranačka pripadnost ili položaj nikoga ne štite od odgovornosti.

“U vremenu naše prve, a sada i naše druge vlade, pravosudna tijela svoj posao rade samostalno i neovisno. Vjerujem da je to i najnepovjerljivijama jasno, ako nije progledat će”, kazao je Plenković nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović ustvrdio da uhićenje troje osječkih sudaca ukazuje na sistemski poremećaj HDZ-ova pravosuđa.

“Činjenica da DORH pokreće postupke bez utjecaja politike izbija im iz ruku argument koji često koriste u javnom prostoru da HDZ kao vladajuća stranka korumpirana ili da štiti korupciju. Ta mantra je već niz godina srž njihove politike, a svaki postupak pokrenut protiv bilo koje visokopozicionirane osobe je potvrda da nisu u pravu”, kazao je Plenković.

Dodao je da broj postupaka i osobe protiv kojih su ti postupci pokrenuti dokaz da nema privilegiranih i da stranačka pripadnost ili položaj ne štiti nikoga od odgovornosti. “I zato širenje teze da je pravosuđe nečije ili lažne teze koju je izgovorio Milanović da je pravosuđe HDZ-ovo i da su suci u Osijeku HDZ-ovi, je jednostavno laž. To je teško zagovarati i braniti jer činjenice govore drugačije”.

Vrijeme obračuna s korupcijom

Plenković je ocijenio da postupci koji se pokreću za mandata ove i njegove bivše vlade znači da je ovo vrijeme obračuna s korupcijom. “Naša je vlada shvatila što su čije nadležnosti i ne traži od ravnatelja policije ili glavne državne odvjetnice da nas informira o izvidima koji su tajni. Ne postoji tzv. HDZ-ovo pravosuđe. Možda je bilo SDP-ovo, jer ulaženje i informiranje o tajnim izvidima znači miješanje u rad pravosuđa, a to je kršenje zakona”, rekao je Plenković.

Istaknuo je i da kao premijer nema “razlog ni potrebu ikoga štiti” niti ima potrebu koristiti pravosuđe za obračun sa svojim protivnicima. “Ne zanima nas protiv koga se vode postupci, zanima nas da osobe kojima je dokazana krivnja budu kažnjene i to u primjerenom roku. Želimo da kazne za te ljude budu takve da svatko u ovom društvu shvati da se korupcija ne isplati, a da je nasilje neprihvatljivo”.

Plenković je ponovio kako žele da suce bira DSV, sastavljen od sudaca koji u tom tijelu čine većinu. “Mi ne želimo da suce bira politika, to nije dobro za neovisnost pravosuđa i hrvatsko društvo, kao što to želi predsjednikova kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda – jer ako će suce birati politika onda pravosuđe neće biti neovisno. Pripadat će onoj stranci koja je na vlasti”.

Slika da je cijelo pravosuđe korumpirano nije dobra za društvo

Zaključio je i da činjenica da u mandatu njegove vlade na pravosuđe “nitko ne vrši pritisak”, čini nervoznima one koji ih optužuju za utjecaj na neovisnost pravosuđa, “konkretno predsjednika RH, koji iznosi rečenice koje su izmišljene i laže. Tome ćemo se suprotstaviti, vrlo čvrsti i vrlo jasno”, poručio je.

Za privođenje troje sudaca premijer je kazao da ono nije dobro u pogledu činjenice da je riječ o ljudima i profesiji za koju se traže najviši standardi. “To su ljudi koji bi nas trebali štititi od onih koji krše zakon. No, činjenica je da korupcija postoji u svim segmentima društva pa tako i u pravosuđu”.

“Ono što mi možemo je najstrože osuditi takve pojave i apelirati na pravosudna tijela da se ovaj slučaj riješi u što kraćem roku, jer slika da je cijelo pravosuđe korumpirano nije dobra za hrvatsko društvo. Ona jednostavno nije ni točna i zato je bitno da i u ovom predmetu, ne prejudicirajući kako će završiti što prije saznamo istinu”, rekao je premijer. (Hina)

Plenković oštro odgovorio Milanoviću i oporbi: HDZ-ovo pravosuđe ne postoji

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari