Connect with us

Pregled

Plenković: Članice trebaju doprinijeti ciljevima Dunavske strategije unatoč covidu-19

Objavljeno

on

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na virtualnom forumu Dunavske strategije da bi svaka članica trebala “konkretno doprinijeti” dunavskoj regiji unatoč zdravstvenoj krizi i pandemiji koronavirusa.

Dunavskom strategijom obuhvaćeno je 14 država dunavskog riječnog sliva, od kojih devet članica EU-a – Njemačka (savezne pokrajine Baden-Württemberg i Bavarska), Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska, Bugarska, Češka, Slovenija te Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija i Ukrajina.

“Svatko od nas, unatoč krizi covida-19, treba konkretno doprinijeti” dunavskoj regiji, rekao je premijer zemlje predsjedateljice na 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju.

Suradnja zemalja dunavske regije odvija se kroz povezivanje, očuvanje okoliša, prosperitet i jačanje institucionalnih kapaciteta i sigurnosti dunavske regije.

Hrvatska je preuzela predsjedanje Dunavskom strategijom 1. studenog prošle godine.

Premijer je istaknuo da su glavni ciljevi hrvatskog predsjedništva “ostvareni u posljednjih 12 mjeseci”, a oni su uključivali “jačanje uloge regionalnog razvoja, stvaranje sinergije između makroregionalnih strategija i kohezijske politike te suradnju sa zemljama zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva”.

Plenković je istaknuo da se Zeleni plan i digitalizacija također trebaju uvrstiti u strategiju.

Najavio je da će na današnjem 9. forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju govoriti i Mate Rimac koji “simbolizira inovaciju i digitalizaciju”. Dodao je da je siguran da će njegov talent i postignuća u posljednjih 10 godina “inspirirati” sudionike foruma. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari