Plenković i Čović: Tamo gdje nije bilo HVO-a – danas više ne žive Hrvati

2

Dragan Čović prisustvovao je Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a. Nakon toga s Andrejom Plenkovićem obratio se novinarima. Riječ je prvi imao hrvatski premijer, prenosi direktno.hr

“Hrvatska i HDZ čvrsto stoje na stajalištu da je potrebno svaki zločin rasvijetliti, a onda institucije pravne države trebaju djelovati, ali isto tako vodimo računa da trenutak uhićenja i selektivan pristup onima koji su osumnjičeni za nas nije prihvatljiv. Mi ćemo ponuditi svu moguću pomoć i suradnju, ovo je poruka i prema hrvatskim braniteljima i pripadnicima HVO-a i pripadnicima HV-a koji su za vrijeme Domovinskog rata temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i gospodina Izetbegovića imali pravni okvir za djelovanje i obranu Hrvatske na teritoriju BiH. Djelovat ćemo umirujuće i ohrabrujuće, na tom su planu angažirani članovi Vlade”, rekao je Plenković i dodao da će tim tragom biti donesene odluke na sjednici Vlade u četvrtak. Dodao je da zbog toga nastavlja tijesnu suradnju s Draganom Čovićem.

Medijima se obratio i sam Čović koji je zahvalio Plenkoviću na mogućnosti da bude dio i Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a.

“Jedno veliko hvala vama (novinarima op.a.), jer prvi put u deset ili 15 godina ovakva uhićenja dobila su ovakvo svjetlo javnosti, a to nije lako u BiH. Siguran sam da će ovakav pristup eliminirati pristup selektivnosti, neprincipijelnosti i politikantskog privođenja. Sama činjenica da je ovih deset časnih ljudi uhićeno na blagdan Svih svetih trebalo je poslati jasnu poruku g. Plenkoviću koji je dva dana ranije bio tamo. Moja zamolba je da ne odustanemo od zajedničkih sjednica Vlade i RH i Vijeća ministara BiH što je dogovoreno za vrijeme tog posjeta. Naš europski put nitko ne može zaustaviti, predvodnici tog puta su pripadnici hrvatskog naroda u BiH. Ovaj datum je izabran prije dolaska gospodina Hahna u BiH. Tamo gdje nije bilo HVO-a – tamo danas ne žive Hrvati”, rekao je Čović i dodao da je cilj da se uhićeni brane sa slobode kako bi se sačuvalo dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

Plenković je komentirao informacije o mogućoj optužnici protiv ministra obrane Damira Krstičevića.

“Ja sam na zadnjoj sjednici Vlade dao nalog kolegama ministrima i službama da temeljito prikupe informacije koje se mogu odnositi na druge pripadnike ili časnike HV-a. Kada prikupimo informacije, o tome ćemo obavijestiti javnost”, zaključio je Plenković.

facebook komentari

  • pepy

    To je točno, osim toga jedino su ta područja danas istinski multietnična. što će se nama kao najmalobrojnijem narodu institucionalno nezaštićenom vratiti kao bumerang uz ovakvu isključivo nacionalistički etnički čistu politiku druga dva naroda u BiH. Tamo di su bili i VRS i Arrmija BiH nas doslovce nema, prebrisani smo doslovce što u ratu što nakon rata. Čitavo ovo vrime poraća Hrvatima se opstruira povratak na svoje sa svih razina što entieta rs što dijela federacije di su bošnjaci većinski. Tko se danas više sjeća naše Vrhbosne našeg hrvatskoga življa, danas je to Sarajevo di nas doslovce nema. Ili Banja luka nekad kolijevka Hrvata.