Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Čvrsto štitimo nacionalne interese!

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je – nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke – dao izjavu za brojne okupljene novinare. Video možete pogledati u uvodu, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Imali smo još jednu zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Razmotrili smo aktualnu političku situaciju u proteklih nekoliko tjedana, nakon našeg prethodnog susreta početkom lipnja. Izvijestio sam kolege u vezi predstojećeg susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, dakle o našim odnosima sa Slovenijom.

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Prije svega, upoznao sam kolege s promišljanjima u Vladi RH, dobio sam potporu za vrlo jasan i čvrst stav Vlade RH koji se temelji na odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. te koji je sadržan u svim onim izjavama i pozicijama koje smo dali u proteklih nekoliko dana. HDZ stoji čvrsto u obrani nacionalnih interesa – pitanja državnog teritorija i granica. Za nas je arbitraža zbog protupravnog djelovanja Slovenije neprihvatljiva. Smatramo da je kompromitirana – iz nje smo izašli sukladno međunarodnom pravu. Zbog kršenja, dakle, samih pravila arbitraže i odredbi međunarodnog prava od strane Slovenije. Želimo nastaviti dijalog sa slovenskom stranom. Ne očekujemo nikakve jednostrane poteze i želimo to otvoreno pitanje rješavati u dijalogu.

O DIJALOGU SA SLOVENIJOM

Nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nismo stranka. To je nešto što moramo do kraja razjasniti hrvatskoj javnosti. Kao što možete pretpostaviti: pozicija Hrvatske je jedna, a pozicija Slovenije je druga. Vodit ćemo dijalog. Ići ćemo s našim stavovima, saslušat ćemo stavove slovenskog premijera.

O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI U SARAJEVU

Najavio sam sutrašnji odlazak u Sarajevo cijele Vlade RH – održat će se u petak sastanak Vlade RH i Vijeća ministara BiH. To je prvi zajednički susret nakon sedam godina. Razmotrit ćemo brojna pitanja u našim odnosima s BiH te dogovoriti hodogram rješavanja i unaprjeđenja suradnje.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari