Connect with us

Pregled

Plenković: Danas očekujemo mišljenje EMA-e o cjepivu AstraZenece

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da se danas popodne očekuje mišljenje Odbora za farmakovigilanciju Europske agencije za lijekove (EMA) o cjepivu AstraZenece.

“Što se tiče pitanja cjepiva AstraZeneca, za koje su neke zemlje privremeno obustavile cijepljenje zbog nuspojava, danas će biti sastanak Odbora za farmakovigilanciju EMA-e te se očekuje mišljenje tog tijela koje je relevantno za nas i sve druge”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila nastavak cijepljenja s AstraZenecom, a vezano za slučaj smrti 33-godišnjaka iz Siska kazao je kako još nema detalja o tome je li smrt povezana sa cijepljenjem.

Prema tjednoj incidenciji broja zaraženih koronavirusom Hrvatska je na sedmom mjestu u Europskoj uniji, a na 11. mjestu po tjednoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika.

Trend porasta broja slučajeva nastavlja se već četvrti tjedan zaredom, kaže Plenković, a stopa smrtnosti se ponovno počela povećavati, kao i broj hospitaliziranih osoba.

U posljednja dva dana imali smo dnevno više od tisuću potvrđenih slučajeva, što se dogodilo prvi put u protekla dva mjeseca.

Cjepivo primilo 8,7 posto odrasle populacije

Dosad je jednu ili dvije doze cjepiva primilo preko 293.000 ljudi, odnosno 8,7 posto odrasle populacije, no kašnjenja u isporukama cjepiva dodatno usložnjavaju situaciju.

S obzirom da je epidemiološka situacija teža u svim našim susjednim zemljama, a sve više europskih zemalja ide u ponovno zatvaranje, premijer je poručio da su to razlozi koji nas pozivaju na povećani oprez jer ćemo uz očuvanje zdravlja spriječiti i posljedice na gospodarstvo i turističku sezonu.

Stoga je ponovno apelirao na sugrađane na osobnu odgovornost i poštivanje pet mjera koje sprječavaju širenje virusa – fizičke distance, redovitog pranja ruku, nošenje maske tamo gdje nije moguće održavati distancu i u zatvorenim prostorima, prozračivanje zatvorenih prostora te izbjegavanja većih okupljanja i druženja.

Upozorio je da je u nekim županijama 14-dnevna incidencija deset puta veća nego u drugima, a situacija je trenutno znatno bolja u kontinentalnoj nego u jadranskoj Hrvatskoj. Stoga će sutra Nacionalni stožer govoriti što se može učiniti u pojedinim županijama, posebno s obzirom na turizam, najavio je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari