Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Demokratsko je pravo predsjednice da kritizira, Vlada vodi zemlju u pravom smjeru

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak, odgovarajući na oštre kritike koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila Vladi na obilježavanju Dana poduzetnika, da je to njezino demokratsko pravo, no on je osobno tisuću posto uvjeren da njegova Vlada vodi zemlju u pravom smjeru.

Predsjednica Grabar- Kitarović u svom je govoru uputila kritike zbog izostanka reformi, propuštenih idealnih godina, nesistematičnosti, taktiziranja, populizma i političkog klijentelizma, no premijer je rekao kako nije stekao dojam da su kritike bile usmjerene na njega osobno.

“Nisam ja to tako vidio. Ako je netko cijepljen od populizma, onda sam to ja. Ne znam što je mislila. To pitajte nju”, odgovorio je Plenković na novinarski upit o tome je li kritike doživio osobno.

Kritike predsjednice nisu ga, kaže, zasmetale, jer “živimo u demokratskom društvu u kojemu svatko ima pravo pridonijeti svojim stavom, pa i predsjednica”.

Istaknuo je da hrvatska ima Vladu koja je, što se tiče kompetencija, vrlo snažna, a što se tiče smjera zemlje – tisuću posto je uvjeren da je Vlada vodi u pravom smjeru.

Na tom je tragu ponovio da je Vlada u proteklih 20-ak mjeseci napravila niz dobrih poteza, od poreznog rasterećenja do stvaranja boljeg poslovnog okvira i klime, gospodarskog rasta, veće zaposlenosti do sprečavanja totalne gospodarske katastrofe zbog propasti Agrkora donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi.

“To je ono što radi Vlada i što ćemo nastaviti. Tko hoće iznositi svoje stavove, ima pravo, uključujući i predsjednicu”, rekao je premijer.

Istaknuo je da osigurava političku stabilnost te da sve što radi gura društvo naprijed – u srce europskog projekta, tješnju integraciju prema većim plaćama i kvalitetnijem životu hrvatskih ljudi.

“Ne može se gledati društvenu klimu izolirano kroz perspektivu gospodarske i financijske optike, već ju treba staviti u politički kontekst”, rekao je Plenković.

Na kritike zbog zaostajanja Hrvatske za zemljama srednje i istočne Europe objasnio je da “nosimo svojevrsni kofer iz 90-ih”, a sada nastojimo ubrzano nadomjestiti taj raskorak.

Na primjedbu da je predsjednica ponovila teze Davora Ive Stiera sa zadnjeg sabora HDZ-a, Plenković je odgovorio kako je to “neka njihova retorika”.

Za mjere demografske politike, koje predstavila Grabar-Kitarović, rekao je da su tek danas došle u Vladu pa ih nije stigao detaljno pogledati. “Pogledat ćemo ih, a pod uvjetom da budu financijski realni, rado ćemo neke od tih prijedloga usvojiti”, kazao je.

Plenković je istaknuo da je demografija problem ne samo Hrvatske nego i drugih sličnih država, te podsjetio da se za Hrvate prije pet godina otvorilo EU-ovo tržište rada, što su neki iskoristili i preselili u EU.

“To su normalni trendovi dijela populacije koja se kreće u EU. To se događalo i u Češkoj i Poljskoj”, rekao je Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Tuđman dobiva spomenik kod fontana u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Zagreb uskoro dobiva još jedan spomenik – onaj prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pet godina od prve najave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za izradu i postavljanje spomenika. Tuđmana će, prema ranijem natječaju, izraditi kipar Kuzma Kovačić, a zamijenit će postojeći spomenik na tome mjestu, piše tportal.

Prema raspisanom natječaju spomenik Tuđmanu bit će smješten kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Prije postavljanja spomenika treba urediti plato i pristupnu stazu. Prema natječaju, ti će segmenti biti izvedeni kao “montažne armiranobetonske kocke, gabarita 6×6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara”. Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u razini s travnjakom, a dio se kocaka izdiže iz terena kako bi u odnosu na centralni plato sa spomenikom mogle poslužiti kao klupe za sjedenje.

Na jednu povišenu kocku bit će postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronce: “Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojem pripadam.”

Postament spomenika izvest će se od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra. Predviđen je kamen cashmir white, paljen i pjeskareni. Na granitnom postamentu će biti brončani grb te će pisati ime prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom “Granit koji pamti”. Gdje će biti premještena piramida – još se ne zna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Splitu otvoren počasni konzulat Ukrajine

Objavljeno

na

Objavio

Otvaranje konzulata Ukrajine u Splitu snažna je poruka prijateljstva između dvije zemlje koje imaju puno sličnosti i povijesnih poveznica i dijele iste vrijednosti, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković uvjeren da će to voditi unaprijeđenju gospodarske suradnje i ukupne trgovinske razmjene te ulaganja između dviju zemalja.

“Činjenica da je ovdje s nama i ministar vanjskih poslova Ukrajine (Pavlo) Klimkin pokazuje da imamo puno zajednički za napraviti u potpori te zemlje na njezinu europskom putu, u unutarnjim reformama, približavanju sjeverno-atlantskom savezu i u reintegraciji privremeno okupiranih područja zemlje koristeći naša iskustva i katalog mjera iz mirne reintegracije hrvatskog podunavlja”, kazao je Plenković.

Hrvatska ima specifično znanje iz mirne reintegracije okupiranih područja što može pomoći Ukrajini, rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je uz suprugu predsjednika Ukrajine Petroa Porošenka, Marinu nazočila svečanosti.
“Zadnje dvije godine smo s Ukrajinom razvili visoku razinu odnosa u gospodarskom i političkom smislu. Ekspertna skupina koja radi s obje strane je već polučila mnoge sastanke na ekspertnim razinama što se tiče pomoći u europskim integracijama i pomoći na tranzicijskom planu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Zgrada počasnog konzulata Ukrajine otvorena je na Obali Hrvatskog preporoda na splitskoj Rivi, a za konzula je imenovan Splićanin Ivica Pirić, bivši nogometaš te predsjednik Arsenala iz Kijeva koji je u toj prigodi kazao da je današnji dan veliki ne samo za njega već i za njegovu obitelj.

“Konzul Pirić je svojim sportskim životom i profesionalnom karijerom, ali i velikim srcem, te izrazom solidarnosti prema ukrajinskoj djeci posljednjih nekoliko godina pokazao da znamo pružiti ruku jedni drugima u teškim situacijama. Ukrajina je zemlja koju jako dobro poznajem, smatram da su naši bilateralni odnosi u posljednje dvije godine podignuti na vrlo visoku razinu intenziteta”, rekao je Plenković.
Ministrica Pejčinović Burić rekla je da su hrvatsko-ukrajinski odnosi dobri od samih početaka i treba se prisjetiti kako je upravo Ukrajina bila među prvim zemljama koja je priznala Hrvatsku te joj na isti način Hrvatska sada želi uzvratiti s obzirom da Ukrajinci imaju probleme s reintegracijom svojih teritorija.

“Otvaranje ovog konzulata s počasnim konzulom koji dolazi iz nogometnog svijeta pokazuje da je nogomet odigrao važnu utakmicu jer će Ivica Pirić predstavljajući interese Ukrajine u Dalmaciji i Splitu na najbolji način podići naše odnose koje smo već unaprijedili na višu razinu”, rekla je.
Konzulatom će se osnažiti ukupni odnosi, a posebno Splita i Dalmacije u području gospodarstva i kulture, ocijenila je.

Ukrajina bilježi veliki porast turista na hrvatskom Jadranu, pa ih je tako prošle godine bilo 80 tisuća na ljetovanju, kazala je ministrica.

Supruga ukrajinskog predsjednika Marina Porošenko rekla da je danas veliki dan za ukrajinsko-hrvatske odnose jer otvorenje konzulata pomaže u zaštititi prava ukrajinskih državljana koji se nalaze u Hrvatskoj, uspostavi boljih odnosa obiju zemalja, ali i u razvoju odnosa sa jednom od najstarijih ukrajinskih manjina u svijetu koja živi u Hrvatskoj.

Prenijela je velike i srdačne pozdrave u ime predsjednika Petra Porošenka koji pridaje veliku važnost odnosima tih dviju zemalja, te se raduje njihovu daljem razvoju. (hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari