Connect with us

EU

Plenković: Dobra svaka ideja koja dovodi do smanjenja cijene cjepiva

Objavljeno

-

EPA

Europski lideri su u petak navečer na neformalnom sastanku u Portu razgovarali o pandemiji koronavirusa, a hrvatski premijer Andrej Plenković je uoči tog sastanka rekao da je dobra svaka ideja koja bi dovela do smanjenja cijene cjepiva.

Neke zemlje su prethodno podržale inicijativu za ukidanjem patenata na proizvodnju cjepiva kako bi ono postalo dostupnije, no zasad nema konsenzusa o tom pitanju.

“Što se nas tiče, ja mislim da je to dobra i pozitivna ideja jer bi takva situacija brzo dovela do smanjenja cijene doza što bi omogućilo brže procjepljivanje svih ljudi”, rekao je Plenković za hrvatske medije u Portu. “Večeras ćemo povesti prvu raspravu o tome jer koliko je meni poznato nije bilo još niti jednog neformalnog konzultacijskog procesa, tako da u ovom trenutku još ne mogu reći što je stav većine kolega jer o tome dosad nismo razgovarali”, dodao je.

Tijekom subote bi moglo biti poznato stajalište većine zemalja. Ideju o odricanju od patenata na cjepivo za Covid prvo su predložili Indija i Južnoafrička Republika, predvodeći skupinu od 60 zemalja pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), međuvladinoj organizaciji za poticanje globalne trgovine. Skupina podržava privremeno odricanje od intelektualnog vlasništva nad cjepivima.

Prijedlog je ranije naišao na protivljenje prethodne američke administracije Donalda Trumpa, ali i na protivljenje Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a. No ovaj tjedan je tema nanovo došla u fokus jer ju je podržala nova američka administracija Joea Bidena. Njemačka se, međutim, u četvrtak usprotivila poručivši kako je “zaštita intelektualnog vlasništva izvor inovacija i da tako mora ostati”. Njemačka je dom snažne farmaceutske industrije gdje se nalazi i BioNTech, kompanija koja je razvila jedno od najkorištenijih cjepiva za zaštitu od Covida.

Predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, prethodno je rekla kako je blok 27 zemalja “spreman raspraviti” o prijedlogu.

Hrvatski premijer je, pak, rekao u petak kako je zadovoljan tempom cijepljenja u Hrvatskoj uoči neizvjesne turističke sezone. “Zadovoljan sam što smo u Hrvatskoj potrošili više od milijun doza, da je barem jednom dozom cijepljeno više od 800.000 ljudi. Ubrzava se dinamika pa ćemo ovog vikenda svjedočiti većem broju cijepljenja na punktovima za cijepljenje. Idemo prema kraju drugog tromjesečja s ambicijom da više od 50 posto odrasle populacije bude procijepljeno. Kada tome pridodamo one koji su preboljeli Covid, mislim da polako možemo govoriti o zaštiti hrvatskih građana koja je vrlo važno za turističku sezonu, za našu poruku “Siguran boravak u Hrvatskoj”, izjavio je.

“A zelena digitalna potvrda, kolokvijalno govoreći ‘europska putovnica’ će omogućiti svima lakše kretanje. Evo recimo ja sam došao u Portugal i prebolio sam Covid, cijepio sam se jednom dozom AstraZenece, i još sam se testirao i negativan sam. Ja, dakle, sada imam sva tri certifikata, a varijanta je imati i samo jedan. Na taj način bi pred turističku sezonu omogućili ogromnom broju ljudi, koji će se u međuvremenu cijepiti, sigurnost boravka”, dodao je.

Plenković je rekao da unutar EU-a postoji konsenzus oko tog certifikata. “To je osobito važno za mediteranske zemlje poput Hrvatske gdje je turizam važan element rasta našeg BDP-a”, zaključio je, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas