Connect with us

Politika

Plenković: Dva su razloga zašto je Hrvatska dobila odgodu od Europske komisije

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa je komentirao aktualne događaje i svoj boravak tamo.

Spomenuo je da će Hrvatska Africi donirati još više od 500.000 doza cjepiva protiv covida, da je dosad donirala oko 700.000 doza te da je to doprinos globalnoj borbi protiv pandemije.

Bilo je i govora o stanju u Ukrajini i sukobu s Rusijom. Plenković je rekao da se čini sve da bi se sukobi deeskalirali. “Jučerašnji prvi dio posjeta bio je posvećen susretu s predsjednicom Europske komisije, Ursulom von der Leyen”, rekao je Plenković, dodavši da Komisija podržava ulazak Hrvatske u Schengen i u eurozonu, prenosi N1

Pozvao je i na konsenzus u BiH oko izmjena izbornog zakona u toj zemlji, dodavši da je Hrvatska konstruktivan i dobronamjeran partner BiH.

Upitan je li von der Leyen tražila da se obrazloži zašto u Hrvatskoj obnova nakon potresa ide sporo.

“Dva su temeljna razloga, imate progresivnu štetu i pandemiju. To su izvanredne okolnosti, to je viša sila. Drugi su imali korištenje Fonda solidarnosti, ali ne u ovakvim uvjetima”, rekao je Plenković.

Upitan je li onda viša sila bila jedini razlog zbog kojega je Hrvatska dobila produženje roka korištenja sredstava, Plenković je rekao da jest. “Ja ne znam drugi glavni grad koji je pogođen ovako jakim potresom u ovim okolnostima”, rekao je Plenković.

Govoreći o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini, Plenković je rekao da je on išao u Sarajevo u najboljoj namjeri te da Hrvatska neće “zabiti glavu kao noj u pijesak i održavati status quo”. Ključ rješenja je dobro funkcioniranje institucija u Federaciji BiH kako bi mogla dobro funkcionirati s drugim entitetom, Republikom Srpskom.

Upitan kako vidi dvogodišnji mandat predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, Plenković je rekao da su dvije razine.

“Vanjska politika, štetno, izolirano. Unutarnja toksično, snižavanje kulture. Komunikacija na razini verbalnog divljaštva. Doprinos bilo kakvom razvoju hrvatske države – nula”, rekao je Plenković, dodavši da je Milanovićeva “politička kultura na razini pijanca u birtiji”.

“On je govorio da je Zvonko počinio kazneno djelo, osim što je bandit i kaluđer. Em ga je lažno optužio, ajde, sokole, ako je to kazneno djelo – prijavi, koje je kazneno djelo, koji propis i zakon prekršen? Niti jedan propis Zvonko nije prekršio. Dobio je sve po propisima i cijela ova priča je hajka i haranga orkestrirana isključivo od njega i njegovih jataka. On nabacuje smeće u javni prostor ne bi li naštetio meni. On je danas trebao reći Grbin je bandit, koji je koristio povlastice, a nama docira”, rekao je Plenković.

Produljen rok za godinu dana za korištenje EU novca za potres u Zagrebu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari