Connect with us

Gospodarstvo

Plenković: EBRD-ova procjena svrstava Hrvatsku među najbolje u srednjoj Europi

Objavljeno

-

Foto: Hina

EBRD-ova procjena rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini od 6,5 posto je na tragu realnih očekivanja i svrstava Hrvatsku među najbolje u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je u četvrtak na sjednici vlade premijer Andrej Plenković.

“Procjena EBRD-a (Europske banke za obnovu i razvoj, op.ur) je na tragu realnih očekivanja”, rekao je premijer.

“To je ono što je dobro i svrstava nas među najbolje kad je riječ o državama srednje i istočne Europe gdje su Hrvatska i Slovenija praktički trenutno po procjenama i realnom rastu u prvih šest mjeseci najbolje”, rekao je Plenković.

EBRD je u srijedu više nego udvostručio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, ali predviđa značajno usporavanje aktivnosti u 2023. zbog očekivane slabe potražnje iz eurozone i plinske krize.

U EBRD-u sada očekuju da će hrvatski BDP porasti 6,5 posto, podigavši prognozu iz svibnja za 3,5 postotnih bodova, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu, pod naslovom “Hoće li zima biti hladna.

U 2023. gospodarstvo bi trebalo snažno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od samo dva posto, nižu za 1,5 postotnih bodova no što je EBRD prognozirao u svibnju.

Okoli popunjeni 90 posto

Plenković je izvijestio i da je podzemno skladište plina Okoli, prema planu, popunjeno 90 posto.

“Mislim da smo tu reagirali pravovremeno i organizirano”, rekao je i najavio da će ministar gospodarstva Davor Filipović danas na sastanku ministara energetike EU-a zagovarati hrvatsko stajalište da se mora naći rješenje koje bi omogućilo ograničavanje cijena plina, jer bez toga će se teško stati na kraj špekulacijama.

Kada je riječ o jučerašnjem imenovanju novih članova uprave Ine, rekao je da su hrvatski članovi otišli bez otpremnina, a da novi članovi uprave moraju odmah pristupiti izradi novog modela korporativnog upravljanja.

Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade, izvijestila je Ina u srijedu navečer.

Nadzorni odbor primio je na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave Ine i na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao preostale članove Uprave.

Nadzorni je odbor potom imenovao novu Upravu. Novim predsjednikom Uprave Ine imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine.

Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade Republike Hrvatske – Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari