Connect with us

Politika

Plenković: GONG je produžena ruka SDP-a, rade kampanju protiv Šuice

Published

on

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u sjedište Europske komisije gdje je imao radni ručak s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

U društvu premijera Andreja Plenkovića bila je i Dubravka Šuica, koju je Ursula Von der Leyen predložila za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju.

– Razgovarali smo o ambicijama Hrvatske za Schengen, čekamo da aktualna Komisija svoj prijedlog kako bi mogli tražiti članstvo u Schengenu u kasnijoj fazi na odluci među državama članicama. Tu su i aktivnosti vezano uz ETM2, kao predfaza za prihvaćanje eura, izjavio je Andrej Plenković novinarima nakon radnog sastanka.

Glavni razgovor na temu Schengena imat će se predsjednikom Jean Claudeom Junckerom jer Ursula von der Leyen tek preuzima dužnost.

Govorilo se da bi “zeleno svjetlo” za ulazak u Schengen, a što još moraju potvrditi sve zemlje članice, moglo biti 16. listopada, a da je navodno to pomaknuto s 2. listopada.

– Za nas strateški gledano, je li to tjedan dana prije ili dva tjedna kasnije, nije nam to važno. Ono što je rekao Juncker u lipnju, on je najavio da će do kraja njegova mandata Hrvatska dobiti tu preporuku, a kasnije ide ova druga faza.

Slovenski premijer Miro Cerar zapravo naslućuje svojim izjavama da neće dopustiti ulazak Hrvatske u Schengen dok se ne riješi pitanje primjene arbitraže.

– Politička pitanja će se otvarati kao i o svakoj temi na razini Vijeća, a ovo je stvar Komisije i kriterija. Hrvatska je tu ispunila kriterije.

Postavljeno mu je i pitanje bi li kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije, Dubravka Šuica, mogla imati problema da dođe na tu poziciju, a zbog napisa o porijeklu njezine imovine.

– Ona je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove Hrvatskog sabora, tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme, a to sada “baš slučajno” reciklira GONG, koji se isključivo angažira na politici SDP-a. To je jedna lijeva nevladina organizacija koja radi sada jednu veliku kampanju ne bi li na neki način poljuljali stav pojedinih zastupnika o hrvatskoj kandidatkinji. “Kvazineovisni GONG” radi oštru kampanju protiv buduće potpredsjednice Europske komisije.

Smatra da je GONG “produžena ruka SDP-a”.

– Postavljaju ista pitanja koja je postavljao zastupnik Peđa Grbin. Neki dan sam govorio o trbuhozborcima i trbuhozborkama. Ja sad to namjerno s punom odgovornošću govorim da javnost to zna. Da je postojao neki problem, ona na bi bila kandidirana, kazao je premijer Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari