Pratite nas

Razgovor

Plenković: Hrvatska Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0, sve to u manje od 12 mjeseci

Objavljeno

na

“Hrvatska Grčka 4:1, Vlada oporba 4:0, sve to u manje od 12 mjeseci. Očito je to jedina taktika koju u svojoj inventivosti oporba nastoji primjeniti u ovom trenutku. Dokument koji je u fazi javne rasprave sigurno nije razlog opoziva ministrice”. Tim je riječima gostujući u Dnevniku HTV-a premijer Andrej Plenković komentirao jučerašnju burnu raspravu nakon koje je u Saboru izglasovano povjerenje Vladi i ministrici Nadi Murganić.

“Ova inicijativa i prethodne su očito rađene na uskogrudan način, ne vode računa o širim interesima. Neka pitaju OP-gove, male i srednje dobavljače i sve koje rade u Agrokoru koliko je zakon Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja zakon polučio uspjeh”, kazao je AndrejPlenković dodajući da je parlamentarna većina stabilna – što je “pokazalo je 78 glasova u Saboru”.

Plenković je obrazložio zašto je saborsku raspravu nazvao ‘dnom dna’. “Ne može se ta izjava izvuči iz kontetksta.

Plenarnim saborskim raspravama nakon sjednica Europskog vijeće želim približiti zastupnicima teme koje su relevantene za Hrvatsku. Navečer se dio rasprave u Saboru pretvorio u dilentatizam, s neumjesnim komentarima – koji ruši kredibilitet institucije. Zato sam tako reagirao”, kazao je.

Govoreći o Agrokoru, premijer je kazao kako je dokument koji je oporba uspjela producirati na dvije stranice s 11 pitanja Vlada toliko kvalitetno elaborirala da su dobili sve odgovore na sjednici Vlade, a sve su to ponovili u Saboru. “Ono što je meni važno je to – da ljudi u Hrvatskoj shvate da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba – ili neodgovorna ili neozbiljna ili populistička.

Premijer je komentirao i danas objavljen dio presude Arbitražnog suda UN-a u slučaju INA – MOL u kojemu se sudac Ivan Turudić optužuje za pristranost, a ključni svjedok Rober Ježić za nepouzdanost. “Dali smo precizno priopćenje nakon odluke i jasno stavili našu poziciju. Vodi se drugi proces u Washingtonu i Vlada ne namjerava komentirati pravorijek dok drugi proces traje”, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je Mostov ministar Slaven Dobrović bio upoznat s pravorijekom. Premijer je kazao kako Vlada radi na procesu reotkupa dionica Ine. “Završen je zahtjev za prijedlog – traženje savjetnika koji će nam pomoći u otkupu Ine ili pronalaženja strateškog partnera.

Već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore, u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen gledati kako da Hrvatska 5 milijardi eura duga koji imamo u cestovonom sektoru, “umjesto da sve dolazi brzo naplatu, riješi na kvalitetan način bez monetizacija autocesta”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stjepan Šterc: Za pet godina Hrvatska neće imati za mirovine

Objavljeno

na

Objavio

PODCAST VELEBIT – Kolaps mirovinskog sustava

Demograf Stjepan Šterc:
Više Hrvata živi izvan Hrvatske nego u Hrvatskoj, procjena je oko 4 milijuna.

Mogu li Hrvati izvan Hrvatske biti temelj revitalizacije Hrvatske?
Zašto se u Hrvatskoj ne primjenjuju izraelski ili irski modeli povezanosti iseljenog i domovinskog stanovništva?

Zašto se iseljenim Hrvatima u Hrvatskoj ne omogući ulaganje bez poreza kao što to Irska država omogućuje Ircima?
Zašto hrvatska država ‘kažnjava’ umjesto da nagradi majku u porodiljskom razdoblju?

Zašto je hrvatskoj državi važnije financirati ne vladine udruge, nego poticati rađanje djece?
Zašto je Plenkoviću bilo važnije sačuvati neke ministre, nego primjeniti ozbiljne demografske mjere?
Zašto se na otocima poput Lastova uopće naplaćuje PDV?

Odgovore na ova pitanje poslušajet u PODCAST VELEBIT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska spremna je, sposobna i uvježbana

Objavljeno

na

Objavio

“Vojna vježba “Velebit 18“, najveća i najsloženija nakon Domovinskog rata, pokazala je da je Hrvatska vojska spremna, sposobna i uvježbana izvršiti sve temeljne zadaće a to su obrana Hrvatske, pomoć civilnim institucijama i doprinos kolektivnoj sigurnosti”. Rekao je to u središnjem Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pohvalio je sve vojnike, dočasnike i časnike koji su sudjelovali u vježbi.

“Pripreme su trajale skoro godinu dana, a cilj nam je bio pokazati združeno djelovanje. Mislim da smo pokazali mnoge sposobnosti HV-a – odličan manevar, zaštitu snaga – sve što je potrebno da Hrvatska vojska bude na ponos cijele Hrvatske”, rekao je Krstičević.

Na pitanje jesu li svi rodovi vojske jednako modernizirani, ministar je odgovorio da su najvažniji ljudi. “Tehnika je jako bitna, ali vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, vratili smo mu materijalna prava koja su mu bila oduzeta. Vratili smo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, do kraja godine vratit ćemo je u Varaždim i još nam ostaje Pula. Upravo takav operativni raspored nam pomaže da možemo brže pomoći”, rekao je ministar Krstičević.

Osvrnuvši se na rad Vlade na polovini mandata Krstičević je rekao kako smatra da je Vlada odradila vrlo dobar posao. “U mom resoru povećali smo proračun, donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”.

Za subotnji prosvjed u Vukovaru i općenito za grad Vukovar rekao je da treba biti pažljiv. “Svatko sa svoje strane mora učiniti maksimum da se zločini istraže i da za njih netko odgovara. To Vukovar zaslužuje”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

Uspješno provedena vježba Velebit 18 – združena snaga (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari