Connect with us

Hrvatska

Plenković: Hrvatska je u proteklih 15 mjeseci pravodobnim, snažnim i čvrstim angažmanom očuvala radna mjesta

Objavljeno

on

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na 235. tematskoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Raspravljalo se o reguliranju rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU smjernicama za regionalne potpore.

– Održali smo zaista sadržajnu sjednicu GSV-a. Raspravili smo tri važne teme važne za hrvatsko društvo, važne za gospodarstvo, važno za radnike. Ministar Aladrović i ja dali smo izvješće o socijalnom summitu u Portu o europskom stupu socijalnih prava gdje smo svim partnerima predstavili napore Hrvatske u ovoj krizi bez presedana, rekao je Plenković.

– Hrvatska je u proteklih 15 mjeseci pravodobnim, snažnim i čvrstim angažmanom, naglašavam ovdje nezaobilaznu i nezamijenjivu ulogu države, očuvala radna mjesta. Za plaće radnika izvojili smo 10,5 milijardi kuna, za 680.000 radnika, za 120.000 poslodavaca, i to je omogućilo da premostimo krizu i da ukupni broj osiguranika bude veći nego 2020. i čak 2019. godini, naglasio je Plenković.

-Svi zajedno u kontekstu jenjavanja pandemije i smanjenja broja zaraženih, ubrzanoj dinamicij procjepljivanja mislim da ćemo se sve više vraćati u uobičajeni način gospodarskih i društvenih aktivnosti. To treba omogućiti tranziciju iz faze očuvanja radnih mjesta u fazu kreiranja novih radnih mjesta.

Vlada je najavila da će po treći put pokušati donijeti zakon kojim će se zabraniti, odnosno ograničiti rad trgovina nedjeljom. Oba prethodna zakona pala na Ustavnom sudu 2004. i 2009. godine.

Kada se odlučivala na koji način ići u regulaciju rada nedjeljom, Vlada se, rekao je u Poslovnom tjednu Hrvatskog radija bivši ministar i saborski zastupnik Marko Pavić, između ostalog vodila mišljenjem građana. Provela je anketu koja je pokazala da dvije trećine njih smatra da baš nedjelja treba biti slobodna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari