Connect with us

Politika

Plenković: Hrvatska prijateljski s Ukrajinom, normalno s Rusijom

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da vlada nastavlja imati prijateljske i partnerske odnose s Ukrajinom i razvijati normalne odnose s Rusijom. Jučerašnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini ponovo je nazvao “nestvarnom”.

“Temeljna pozicija Hrvatske je poštovanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Ukrajine”, rekao je Plenković komentirajući ukrajinsku krizu.

Svim mogućim iskustvom koje imamo dajemo prioritet na diplomaciju i mirno rješenje sukoba, smanjenje postojećih napetosti i suradnju s našim partnerima unutar EU-a i NATO-a, rekao je Plenković.

“Danas je normandijski format u Parizu. Dajmo šansu diplomaciji. Cijela međunarodna zajednica, od Sjedinjenih Američkih Država do NATO-a i Europske unije, do svih lidera, žele mir. Nitko ne želi sukobe”, rekao je hrvatski premijer na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje kako će se Hrvatska postaviti ako situacija na istoku Europe eskalira.

Premijer je u prosincu bio u posjetu Ukrajini i tada joj ponudio iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja, a ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u Rusiji prošli tjedan.

Plenković objašnjava da je vladina politika “nastaviti prijateljske i partnerske odnose s Ukrajinom, a uz to razvijati i normalne odnose s Rusijom”.

“Uloga Hrvatske je konstruktivna, da podijeli svoje iskustvo koje može prevenirati daljnje sukobe, smanjiti tenzije i podijeliti iskustvo koje iz našeg kuta treba biti put rješenja”, rekao je Plenković.

Ironično o Milanoviću

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića “da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu”.

Hrvatski predsjednik je dan ranije kazao i kako Hrvatska neće biti vojno prisutna u Ukrajini u slučaju ruske invazije, da su događaji 2014. u toj zemlji, poznati kao ‘Revolucija dostojanstva’ bili vojni puč i da Europa nije učinila dovoljno za pomoć Kijevu. Kazao je i da su napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici posljedica američke unutarnje politike.

Plenković je ponovio da je Milanovićeva izjava “nestvarna u svakom pogledu” i podsjetio da ovo “nije prvi put” da se hrvatske veleposlanike poziva na razgovore zbog predsjednikovih istupa.

“Ovako ovlaš sjećajući se izjava o Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, izjava o Mađarskoj, Austriji, sad izjava o Ukrajini. To meni više djeluje kao jedan konzistentan ‘track record’ unaprjeđivanja dobrih bilateralnih odnosa s nizom nama dosta važnih zemalja”, ironično je poručio Plenković.

Premijer je rekao da je razgovarao s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj, dodavši da je “normalno da je čovjek razočaran” i da razumije da Ukrajinci “nisu bili oduševljeni s onim što su čuli”. (Hina)

Ukrajina pozvala na razgovor hrvatsku veleposlanicu zbog Milanovićevih izjava

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas