Connect with us

Politika

Plenković: Hrvatska pristupa registru štete za Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska će pristupiti registru štete kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak uoči samita Vijeća Europe u Reykjaviku.

“Konkretno postignuće” sastanka na vrhu članica Vijeća Europe bit će registar štete za Ukrajinu čije će sjedište biti u Haagu, rekao je premijer novinarima.

“To je jedan dogovor država. Hrvatska tomu pristupa. Ukupan budžet te, možemo reći organizacije, nove strukture bit će oko osam milijuna eura, mi ćemo tu dati svoj doprinos. Ideja je da sve ratne štete koje Ukrajina registrira, a one su enormne, se ovdje verificiraju i registriraju i vidi na koji način se ta šteta može kompenzirati”, rekao je Plenković.

Objasnio je da je jedno prikupljanje donacija za obnovu Ukrajine, a drugo vidjeti na koji način utvrditi reparacije, to jest “okrenuti se prema Rusiji čija je vojska i počinila te štete”.

Vijeće Europe okupilo je u prijestolnici Islanda šefove vlada i država članica na 4. sastanku na vrhu u gotovo 75 godina postojanja. Rusija je do ožujka prošle godine također bila članica te paneuropske organizacije.

“Ovo je dobra i korisna prigoda za dvije poruke. Jedna je reafirmacija svih vrijednosti ove organizacije, a to je prije svega posvećenost demokraciji, zaštiti ljudskih prava i naravno, temeljnim slobodama i vladavini prava. A druga je velika poruka solidarnosti i čvrste podrške Ukrajini u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu”, istaknuo je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari