Pratite nas

BiH

Plenković: Hrvatska se snažno zauzima za ubrzanje europskog puta BiH i ravnopravnosti Hrvata

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković rekao je da se Hrvatska snažno zauzima za ubrzanje europskog puta BiH i ravnopravnosti Hrvata te je potvrdio da će na neformalnom susretu sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem glavna tema biti  europske integracije.

Očekujemo da tijekom boravka u Mostaru vodimo i razgovore o europskom putu BiH. To je tema za koju se Hrvatska intenzivno zalaže i to je tema koju redovito otvaram na Europskom vijeću, s kolegama, šefovima država i vlada EU kao i svi članovi moje vlade u njihovim kontaktima, naši zastupnici u Europskom parlamentu, prenosi HRT

Želimo pomoći taj put, ubrzati taj put, rekao je Plenković nakon susreta s hrvatskim članom Predsjedništva BiH  Draganom Čovićem.

Dodao je da Europska unija mora biti snažnije nazočna u BiH te da je Hrvatska zemlja koja cijeni BiH, koja je njezin prijatelj i koja je njezin saveznik. Želimo da se taj put ubrza.

Stoga i pomažemo sve napore koji se odnose na odgovore o upitniku, a ja vjerujem i stjecanju statusa kandidata i budućem otvaranju pregovora, rekao je Plenković koji boravi u posjetu Mostaru.

Naveo je i kako je vlastima u Zagrebu iznimno stalo do ravnopravnosti Hrvata u BiH. S aspekta Hrvatske želimo uvijek voditi računa o ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH i ostvarivanju njegovih prava, rekao je.

Upitan o susretu sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, premijer Plenković je rekao kako će to biti neformalni sastanak. Susrest ćemo se večeras neformalno sa srbijanskim premijerom Vučićem i s drugim kolegama koji su došli ovdje iz susjednih zemalja BiH.

Razgovarati ćemo o bilateralnoj suradnji i regionalnoj stabilnosti i europskom putu. Mislim da je to korisno i u svjetlu ovih izbora koji su održani u Srbiji, a ranije sam u Splitu rekao da sam uputio čestitku kolegi Vučiću na pobjedi na izborima, rekao je.

Hrvatski član BiH Predsjednštva Dragan Čović istaknuo je kako je sajam prigoda da se teške političke teme u regiji zamijene gospodarstvom.

Vjerujem da ćemo već sutra moći poslati jednu dobru poruku iz Mostara iz Hercegovine iz BiH da političke teme ostaju u sjeni gospodarskih tema. U tome svjetlu želim da provedemo 5, 6 dana, rekao je Čović.

Plenković se nakon susreta s Čovićem susreo i s članovima Hrvatskog narodnog sabora BiH, najvećih hrvatskih stranaka u BiH. Sutra će otvoriti 20. Sajam gospodarstva Mostar 2017. kojemu je Hrvatska zemlja partner.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ono što je dan ranije izjavio, Komšić već sutradan pogazio

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Dan nakon što je izjavio kako njegova Demokratska fronta ulazi u vlast na federalnoj i državnoj razini da bi spriječila izmjene Izbornog zakona lider DF-a i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić potpisao je izjavu zajedno s druga dva člana bošnjačkog bloka; predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahdrudinom Radočićem.

U zajedničkoj izjavi kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja bošnjačkog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti stoji kako će prioritet SDA, SBB i DF-a biti i “neodložna implementacija svih presuda bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriji cijele BiH, a najkasnije do kraja 2019.godine.”

Ono što je dan ranije izjavio Komšić je pogazio već sutradan, piše Hrvatski Medijski Servis.

Pristajući supotpisati izjavu kojom svoj DF obvezuje na implementaciju izmjena Izbornog zakona Komšić, Komšić je, da se poslužimo njegovim izrazom, morao “progutati žabu” da bi svoju stranku uveo u vlast, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović položio cvijeće i upalio svijeću na Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas je položio cvijeće i upalio svijeću pred spomenikom povodom 74. obljetnice Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u povijesti hrvatskog naroda i zbog toga obilježavanje te tragedije uvijek aktivno prati i Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini.

U subotu 18. svibnja, na Blajburškom polju u Austriji održava se središnja komemoracija povodom 74. godišnjice blajburške tragedije.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari