Connect with us

Hrvatska

Plenković: Hrvatska vojska jedan je od temelja hrvatske države

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković zahvalio se u petak, uoči proslave Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, svim pripadnicima HV-a na njihovoj odanosti i služenju domovini, poručivši kako je Hrvatska vojska jedan od temelja hrvatske države.

Plenković je na sjednici Vlade izrazio veselje što će uskoro biti na obilježavanju Dana hrvatske vojske te se zajedno s časnicima i hrvatskim vojnicima prisjetiti svih postignuća HV-a, ali i napora za njenim daljnjim jačanjem, modernizacijom, a sve u kontekstu i svjetlu brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

Osvrnuo se i na veliku štetu od olujnog vremena u četiri županije, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj te poručio kako će se procijeniti štete te će vidjeti kako mogu pomoći i pokriti troškove obnavljanja onima koji su pretrpjeli velike štete.

Europska komisija sada je i formalno donijela odluku o produženju korištenja roka za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, a premijer je poručio kako svi ministri uključeni u obranu, kao i jedinice lokalne i područne samouprave imaju zadaću da ubrzaju procese i da se apsorbiraju ta sredstva na obnovi svega što je stradalo u potresu.

Premijer je, između ostalog, govorio i o Danu državnosti najavivši konferenciju “Naslijeđe generacija – 30 godina međunarodnog diplomatskog priznanja Hrvatske” u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u nedjelju navečer tradicionalno će se održati i svečani koncert Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Plenković: Učinit ćemo sve da zaštitimo optužene pilote iz Oluje

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se vlada sastala s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz operacije Oluja, istaknuvši da će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da ih zaštite od optužnice iz Srbije.

“Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo pročitali, o tome da se u Srbiji na zahtjev njihovog tužitelja, spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika HRZ-a iz vremena VRO Oluja”, istaknuo je Plenković u uvodnom govoru na sjednici vlade.

Poručio je da još nemaju nikakvih konkretnih dokumenata niti zamolbi za pravnu pomoć, ali i da će iskoristiti sve kako bi zaštitili pilote.

“Vlada će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana slobodna Republika Hrvatska”, poručio je Plenković.

Istaknuo je da nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovjedi, a osobito u vezi HRZ-a, koje bi na bilo koji način bile usmjereni protiv civilnih ciljeva, a ponovio je i kako je Domovinski rat, osobite operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora da se zaštiti i reintegrira hrvatski teritorij.

Ponovio je kako Srbija time “čini korak unazad u izgradnji pomirenja i pomirbe” te istaknuo da je nezadovoljstvo u vezi optužnice iskazao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njihovom susretu u Davosu.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi “nije javan”.

Optužnica je, kako se neslužbeno doznaje, podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina. (Hina)

Kako je stvarana pobjednička Hrvatska vojska

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari