Connect with us

Politika

Plenković: Hrvatska za jedinstvo i transatlantsko partnerstvo

Objavljeno

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak na virtualnom sastanku nazvanom “Samit za demokraciju” koji je sazvao američki predsjednik Joe Biden, te poručio da Hrvatska snažno podupire jedinstvo i transatlantsko partnerstvo u promicanju zajedničkih vrijednosti.

“Na Samitu za demokraciju Hrvatska šalje snažnu poruku jedinstva i otpornosti transatlanskog partnerstva u promicanju zajedničkih vrijednosti, demokracije i vladavine prava”, rekao je Plenković u svom govoru.

Izrazio je zadovoljstvo i čast što sudjeluje na skupu koji okuplja zemlje utemeljene na istim neupitnim vrijednostima: slobodi, demokraciji i vladavini prava.

Po njegovim riječima, pitanje održavanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima utemeljenim na tim načelima kao temelju međunarodnog mira i sigurnosti do nedavno je bilo prilično jednostavno.

“Međutim, to više nije tako i taj luksuz više nemamo”, rekao je premijer. Upozorio je “da rastuća neizvjesnost i ozbiljnost promjena u svijetu zahtijevaju nove i osnažene napore u očavanju tih vrijednosti”. “Stoga su bliska koordinacija i fokusiranje naših napora važniji nego ikada”, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemima koji opterećuju današnja društva naveo je širenje dezinformacija, zlonamjerne strane utjecaje, toksični populizam i autokratske tendencije, ocijenivši da je nužno na njih pronaći jedinstveni odgovor.

Smatra da se demokratske zemlje moraju “konstruktivno angažirati kako bi podijelile najbolje prakse u promicanju demokracije, vladavine prava te zaštite ljudskih prava i sloboda, kako na regionalnoj tako i na globalnoj razini”.

Istaknuo je da su današnje krize složenije, a pojačane pandemijom covida-19 i njezinim socio-ekonomskim posljedicama dodatno su nagrizle demokracije i oslabile institucije. “Moramo zajednički raditi kako bismo preokrenuli taj smjer”, poručio je šef vlade.

Govoreći o Hrvatskoj, kazao je da se zalaže za ideju očuvanja i promicanja živog, zdravog i stabilnog demokratskog društva.

Premijer je predsjedniku Bidenu zahvalio na pozivu za sudjelovanje.

Virtualni samit je okupio čelnike stotinjak zemalja, institucija i nevladinih udruga.

Odmah nakon što je najavljen, Bidenov samit o demokraciji izazvao je kontroverze i burne reakcije jer su s popisa, između ostalih, izostavljene Rusija, Kina i Mađarska, a pozvani su, primjerice Kongo i Filipini.

Otvarajući samit, Biden je rekao da su “demokraciji u svijetu potrebni šampioni kako bi se suprotstavila velikim i zabrinjavajućim izazovima”.

Sudionike je pozvao da se zajedničkim snagama odupru “autokratima”, koji “svoje represivne politike i prakse opravdavaju kao najučinkovitije sredstvo za suprotstavljanje izazovima u datom trenutku”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari