Connect with us

Politika

Plenković. Hrvoj Šipek i dalje uživa povjerenje većine

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je nakon objave izvješća o nadzoru postupanja Uskoka u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, poručio da državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i dalje ima povjerenje parlamentarne većine koja će u petak u Saboru podržati njezino izvješće.

Ako je u tom nadzoru sve utvrđeno onako kako je danas objavljeno u priopćenju DORH-a, Plenković je istaknuo kako ne vidi nikakav problem vezano uz državnu odvjetnicu te će vladajuća većina sutra podržati njezino izvješće za 2020.

“Detaljno sam pročitao izvješće. I za mene je bila novost da je na razini Uskoka predmet Sofver bio zaključen mjesecima prije nego što je Zlata Hrvoj Šipek postala državna odvjetnica”, rekao je premijer osvrnuvši se na nadzor postupanja Uskoka.

Poručio je da će biti odbijena bilo kakva inicijativa oporbe za njezinom smjenom, no složio se da je proteklih tjedana bilo nespretnih izjava.

Smatra da je medijska politika DORH-a već godinama prezatvorena, događaju se nespretnosti u medijskoj komunikaciji, te opozicija, predsjednik i drugi akteri zbog toga nastoje kritizirati vladajuću većinu.

“Kada ste u oporbi niste jako sretni i ta eksplozija frustracije puca po svim temama. Što god mi dobro napravili, oni će kazati da nešto nije dobro”, ustvrdio je Plenković.

Kao jedino pravo pitanje što se tiče DORH-a izdvojio je pitanje terorizma i napada na Banske dvore prošle godine, a sada, kaže, imamo ponovno pokušaje koji idu za jasnu destabilizaciju vlasti i pozivaju na linč.

“To su teme koje su puno ozbiljnije i kojima bi se DORH morao puno više posvetiti od toga je li netko nešto precizno rekao na presici”, kaže premijer.

Novinari su ga pitali i za internetsku stranicu Hrvatske izdajice koja se masovno širi raznim grupama koje okupljaju uglavnom protivnike epidemioloških mjera i cijepljenja. Na toj “svojevrsnoj listi za odstrel” svatko može upisati osobne podatke bilo kojeg čovjeka, a na njoj je i Plenkovićevo ime.

Premijer je potvrdio da nadležna tijela istražuje pokretanje te stranice te ustvrdio da su se “covid potvrde pretvorile u pozive na linč”, no odbio je prejudicirati kakva kazna očekuje pokretače stranice, kada ih se pronađe.

Vezano uz mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja na razini EU, Plenković je ponovio da je stav hrvatske vlade u ovom trenutku da cijepljenje nije obavezno i građani imaju mogućnost izbora, a država će još neko vrijeme plaćati testiranje.

Vezano uz izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Plenković je istaknuo kako je namjera toga zakona da zaustavi lokalne čelnike u neodgovornom, nakaradnom, ridikuloznom pozivanju ljudi na neposluh i nepoštivanje donesenih mjera s ciljem zaštite ljudi.

“Oni šalju ljudima zbunjujuće poruke, glumataju, idu na prosvjede”, rekao je Plenković aludirajući na sinjskog gradonačelnika Miru Bulja.

“Taj zakon ide u smjeru da penalizira takve čelnike koji to rade. To nisu sankcije ni kazne za običnog čovjeka”, objasnio je.

Za te “likove koji su izabrani”, a koji kažu da se kod njih neće provoditi kontrola covid potvrda, za njih se moralo uvesti neku sankciju.

“Nisu gradske uprave i neki uredi eksteritorijalni. Nije ured predsjednika veleposlanstvo neke druge zemlje pa tamo ne ulaze tijela hrvatske države. Recimo nekome se ne da stati na crvenom. Njemu se ne da, on će u svom mistu ići na crveno. To je ista stvar”, povukao je paralelu premijer.

Poručio je da je jedino pristojno i odgovorno “poštivati zakone zemlje u kojoj živiš”.

Potvrdio je i da će testiranje i dalje biti uvjet za covid potvrdu i nakon 4. siječnja i tu se ništa neće mijenjati. (Hina)

Milanović: Hrvoj Šipek nikada nije smjela postati glavna državna odvjetnica

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari