Connect with us

Iz Svijeta

Plenković i Lavrov o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije

Objavljeno

on

Foto: Hina

Premije Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je u Zagreb, gdje svečano otvara novu zgradu veleposlanstva Ruske Federacije, doputovao u sklopu mini turneje po regiji u vrijeme obilježavanja 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

U priopćenju iz Ureda premijera koji je u srijedu prvi put izašao u javnost nakon izolacije zbog koronavirusa, navodi se da je razgovor potvrdio dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju Hrvatske i Rusije.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama te daljnjoj borbi protiv covida-19, dodaje se.

U razgovoru je istaknuta važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije.

Ranije u srijedu ministar Lavrov i njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman također su istaknuli turizam kao područje širenja suradnje. Najavili su i skoro ponovo aktiviranje Međuvladine komisije za trgovinsku, gospodarsku, znanstvenu i tehničku suradnju.

Lavrov, koji je u Zagrebu doputovao u sklopu mini turneje koja je obuhvatila i BiH i Srbiju, u Zagrebu svečano otvara novu zgradu veleposlanstva Ruske Federacije u Bosanskoj ulici, a hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi već je uselilo u novu zgradu.

Plenković i Lavrov obostrano su izrazili želju za nastavkom bilateralnog dijaloga, navodi se u priopćenju iz premijerova ureda.

Dodaje se da je Plenković pozvao ruskog kolegu Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku.

Ranije u srijedu Lavrov je rekao da je spreman odgovoriti na sva pitanja sugovornika u Hrvatskoj, pa i ono koje se tiče reakcije službene Moskve na posjet premijera Plenkovića Ukrajini kada je prije četiri godine ponudio Ukrajini iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kao najbolji model za vraćanje Donjecka i Luhanska u sastav Ukrajine, a također i Krima koji je Rusija pripojila.

Hrvatsko stajalište je poznato, a pitanje istočne Ukrajine rješavat se poštivanjem Sporazuma iz minska i u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomacije zadnji je put posjetio Hrvatsku prije 16 godina, podsjetio je ministar Radman našalivši se da je ovo bila “treća sreća” jer je zbog epidemioloških razloga dvaput bio otkazan, u travnju te u listopadu.

Posjet Lavrova, najdugovječnijeg šefa diplomacije, kako ga naziva Radman, trima zemljama regije poklopio se s obilježavanjem 25. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma kojim je postignut trajni mir u Bosni i Hercegovini.

U Zagrebu je u utorak tim povodom bila održana konferencija “Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma” u koju se i Lavrov uključio. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari