Pratite nas

Geopolitika

Plenković i Merkel o prioritetima predsjedanja EU-om, reaktivaciji gospodarstva i turističkoj sezoni

Objavljeno

na

foto HINA

Premijer Andrej Plenković i kancelarka Angelom Merkel razgovarali su o prioritetima predsjedanja EU koje sada obnaša Hrvatska, a 1. srpnja preuzima Njemačka, o reaktivaciji gospodarstva i turističkoj sezoni, priopćila je u ponedjeljak vladina služba za odnose s javnošću o sastanku održanom videovezom.

Plenković je najavio hrvatske planove za usvajanje mandata za Konferenciju o budućnosti Europe do kraja hrvatskog predsjedanja, navodi Vladina služba za odnose s javnošću.

Kancelarka Merkel čestitala je Hrvatskoj i predsjedniku Vlade Plenkoviću na uspješnom prvom predsjedanju Vijećem EU-a, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput globalne pandemije COVID-19. U tom smislu održani sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan i predstojeći sastanak
na vrhu EU-Istočno partnerstvo dodatno dobivaju na važnosti.

Naglašena je i zadovoljavajuća epidemiološka situacija u obje zemlje, koja omogućava reaktivaciju gospodarstva i turizma te
postupni oporavak zrakoplovnog prometa, a što bi sve zajedno trebalo rezultirati povećanjem broja turističkih posjeta ovog ljeta i bržem oporavku gospodarstva.

Plenković i Merkel razgovarali su o predstojećem sastanku Europskog vijeća 19. lipnja o proračunu EU za naredno sedmogodišnje razdoblje i Planu oporavka EU, koji za Hrvatsku predviđa pomoć od preko 10 milijardi eura, kao i hrvatskim naporima za ulazak u ERM II i europodručje te schengenski prostor, navodi se u tekstu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari