Pratite nas

Naši u svijetu

Plenković i Žigmanov o položaju hrvatske manjine u Srbiji

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Središnja tema
razgovora bila je status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji.

Predsjednik Vlade Plenković i Žigmanov istaknuli su potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, osobito glede političke zastupljenosti, kulturnih prava te obrazovanja.

U tom pogledu, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma.

Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata.

Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari