Connect with us

Hrvatska

Plenković: Imam dojam gotovo da oporba navija za koronu

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako ga ne brinu medijski navodi da će Ustavni sud pokrenuti ocjenu ustavnosti odluka koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, izrazivši uvjerenje da su sve radili u skladu s Ustavom i zakonima te u interesu građana.

“Ništa me ne brine. Siguran sam da će Ustavni sud, kada uzme sve u obzir, kada pogleda argumente i kada pogleda očitovanje Vlade, na sve kako to obično biva… kada imate bilo kakav zahtjev za ocjenu ustavnosti Vlada daje elaborirana objašnjenja. Prema tome, uvjeren sam da je sve što smo radili u skladu s Ustavom i zakonom, i u interesu građana”, rekao je novinarima Plenković u Banskim dvorima.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je opovrgnuo medijske napise da je Ustavni sud po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odluka koje je tijekom koronakrize donio Stožer, navodeći da su zatražili određene podatke i očitovanja od Vlade.

Imam dojam gotovo da oporba navija za koronu

“Četvrta teza, koja je po meni možda i najgora jer je najispolitiziranija, najneprimjerenija, najosjetljivija u smislu rušenja povjerenja u rad države, stožera i stručnjaka i ova orkestrirana kampanja u kojoj imam dojam gotovo da oporba navija za koronu… to je neodgovorno”, kazao je premijer.

Na pitanje novinara, kada govori o orkestriranoj akciji, misli li pritom i na neke ustavne suce, odgovorio je kako to ne čini s nekom posebnom namjerom.

“Prepoznajem sve, pratim. To su pravnici, moje kolege, mi se svi poznamo, znamo tko je tko, nema tu nekakve velike dileme i tko ima kakve stavove. Nisu nužno uvijek stavovi ustavnih sudaca svi isti, imate često izdvojenih mišljenja. Nema tu nikakve zle namjere, samo čvrstog uvjerenja pravnim argumentima u drugačiji stav nego nekih o kojima sam kazao nešto, ali ih poštujem”, istaknuo je Plenković.

Sve mjere bile su u skladu s Ustavom

Naglasio je da su sve mjere koje su donosili te sve izmjene Zakona o zaštiti pučanstva i Zakona o sustavu Civilne zaštite, bile u skladu s Ustavom i zakonom.

“Osiguralo je da Hrvatska ima vrlo učinkovit Stožer, odlične mjere, spriječi širenje zaraze, minimizira štetu pogotovo u odnosu na druge zemlje. I tu prvu bitku je oporba teško izgubila, kao što će izgubiti i ove nove inicijative”, istaknuo je Plenković, predsjednik HDZ-a.

Osvrnuo se i na kritike oporbe o Vladinim ekonomskim mjerama uslijed pandemije, naglasivši da su kroz naknade za ožujak, travanj, svibanj i lipanj isplatili do sada više od dvije milijarde kuna radnicima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

“To je ta ključna razlika između onih kojih odgovorno, iskusno, stručno upravljaju krizom i onih koji to iskustvo nemaju nego žele ispolitizirati bilo koju situaciju i na njoj profitirati”, poručio je premijer.

Na pitanje što očekuje od večerašnjeg sučeljavanja s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, kazao je kako je uvijek rado išao na sučeljavanja.

Drago mi je da se Bernardić ‘okuražio’ na sučeljavanje

“Meni je drago da se gospodin Bernardić okuražio i da ću ga sresti uživo, njega nisam uživo vidio već tjednima tako da se veselim argumentiranoj raspravi”, naglasio je premijer.

Na pitanje jesu li u HDZ-u objavili troškove predizborne kampanje, kazao je kako je izvješće javno od petka ili subote.

“Što se tiče financiranja HDZ-a, u mom mandatu sva su izvješća bila bez ikakvih primjedbi, poslovanje je uvijek bilo uredno, sukladno zakonu, propisima. Nikakve protuusluge ne očekuju oni koji daju donacije stranci, niti bi se to moglo tako kvalificirati”, zaključio je Plenković. (Hina)

Andrej Plenković najavio potporu za skraćeno radno vrijeme do 2.000 kn mjesečno

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari