Pratite nas

Politika

Plenković: Imat ćemo 76 potpisa nakon još nekoliko dana pregovora

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u srijedu uvjerenje da će nakon još nekoliko dana pregovora njegova stranka imati više od 76 potpisa potrebnih za sastav nove vlade.

“Smatram kako dosadašnji razgovori HDZ-u – kao relativnom, ali uvjerljivom pobjedniku parlamentarnih izbora – daju prilično uvjerenje kako će nakon još nekoliko dana pregovora imati više od 76 potpisa potpore koji su, sukladno Ustavu RH, potrebni za sastav nove vlade”, kazao je Plenković novinarima nakon konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović. Dodao je i da su predsjednicu Republike izvijestili o tijeku pregovora s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina.

Izrazivši optimizam dosadašnjim razgovorima s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina, Plenković je kazao da i dalje sustavno i metodološki nastavljaju razgovore za dogovaranje specifičnih točaka koje je definirao Most te programskim temeljima za rad buduće vlade. Također, razgovaraju i o ustrojstvu i sastavu buduće vlade.

Na novinarski upit kada će imati dovoljan broj potpisa, predsjednik HDZ-a odgovorio je kako će to biti u idućih nekoliko dana.

S predstavnicima SDSS-a još o zastupljenosti u javnim poduzećima 

Vezano uz zahtjeve predstavnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca da njihovi predstavnici budu zastupljeni u javnim poduzećima, kazao je da je, što se tiče sastava vlade, njihova intencija da ministri budu iz HDZ-a i Mosta. No, pojasnio je, i da su u razgovorima s SDSS-om čuli taj njihov stav, ali da o tome još nije postignut nikakav konkretan dogovor niti postoji bilo kakva fiksna kvota u tom smislu. “Razgovarat ćemo o tome”, poručio je.

Smatra kako stav SDSS ide za tim da imaju određeni utjecaj u nekim javnim poduzećima koja su im relevantna obzirom na djelokrug rada i geografsku rasprostranjenost srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

“HDZ želi da u hrvatskoj političkoj kulturi predstavnici nacionalnih manjina nakon izbora u pravilu budu u poziciji podržavati buduću hrvatsku vladu. Da se stvara ozračje tolerancije i dijaloga u društvu, a da se pitanje zaštite prava manjine uvrsti u budući program vlade. To je ono što sada radimo i čini  mi se da, kroz razgovore, imamo jasnu potporu i dobar odjek takvog stava kod svih osam izabranih predstavnika nacionalnih manjina”, kazao je.

Plenković je, upitan kako idu pregovori s Mostom, odgovorio da idu dobro i sukladno onome što su obje stranke ostvarile na izborima. Najavio je i da idućih dana nastavljaju pregovore o postizanju strateškog partnerstva o stabilnoj četverogodišnjoj vladi.

S jasnim jamstvima kod predsjednice 

Vezano uz spekulacije koje je nakon konzultacija iznio predsjednik HSS-a Krešo Beljak da HDZ neće niti donositi potpise predsjednici Republike već će tražiti potporu na temelju izjava predsjednika stranaka na konzultacijama, odgovorio je da HDZ radi sukladno Ustavu i žele da predsjednica Republike ima jasna jamstva koja se najbolje daju potpisom izabranih saborskih zastupnika i kojih mora biti veći od 76. “Ne želimo ostavljati bilo kakve dileme ili spekulacije jer nam to nije niti na kraj pameti”, naglasio je.

Naveo je i da je danas osobno razgovarao s Beljakom i zatražio da mu precizno iznese stajalište HSS-a, jer je u medijima bilo nekoliko verzija tog stava. “Kako sam razumio HSS je spreman dati svojih pet potpisa HDZ-u i budućem mandataru za sastav vlade, ali da oni ne budu oni koji su presudni za dobivanje potrebnog broja od 76”, kazao je.

Upitan hoće li pozvati i predsjednika stranke Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, Milana Bandića, zvati na razgovore nakon što završi pregovore s Mostom izrazio je zadovoljstvo što je Bandić otvoren za dijalog. Najavio je ida će HDZ obaviti razgovore i sa svim drugim političkim strankama koje su ušle u Sabor, a koje izraze ambiciju razgovarati s njima. “U određenom trenutku u idućih nekoliko dana mogući su i takvi razgovori”, kazao je.

Plenković je kazao i da se osobno nije čuo s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, ali da je bilo kontakata članova njegove stranke i članova HNS-a. No, nije bilo nikakvih konkretnih dogovora vezano uz potpise ili o mogućoj koaliciji, jer to nije bila ambicija HDZ-a  kao niti HNS-a koji su o tome izrekli vrlo jasan stav.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Počeo 15. Sabor HNS-a; Ivan Vrdoljak jedini kandidat za predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak jedini je kandidat za predsjednika na 15. Saboru te stranke koji je počeo u nedjelju u Zagrebu.

Na početku zasjedanja Sabora, kojemu nazoči više od tisuću delegata iz cijele Hrvatske, HNS-ovi ministri, čelništvo stranke te predstavnici liberalnih stranaka iz Nizozemske, Češke, Makedonije, BiH i Mađarske, himnu je na saksofonu odsvirao kandidat za potpredsjednika stranke Ivan Gulam.

Vrdoljaka je za predsjednika stranke u studenom predložio Središnji odbor. Središnji odbor je tada prihvatio i prijedlog Predsjedništva da se u najuži tim predlože: za potpredsjednicu Marija Puh, za drugog potpredsjednika Ivan Gulam, a za zamjenika predsjednika sadašnji vršitelj dužnosti predsjednika stranke, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Vrdoljak je novinarima prije početka zasjedanja, upitan hoće li mu javnost vjerovati s obzirom da ga mnogi smatraju nevjerodostojnim političarem, rekao da hoće. “Naravno da će vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je,” rekao je i upitao tko je u škole uveo informatiku i nove kurikulume.

Naglasio je da djeca danas škole upisuju sa šansom da će dobiti ista a možda i bolja znanja i kompetencije nego u Engleskoj i Irskoj. “Za to se valja baviti politikom”, poručio je Vrdoljak. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Rajko Ostojić: SDP može sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Pixsell

“SDP se ne osipa, neki nam pojedinci odlaze. Veliki je to gubitak, ali ako vas novo vodstvo ne izabere ne odlazite – nego ostanete u stranci jer niste u njoj zbog fotelje”, kazao je Rajko Ostojić i radijskoj emisiji Intervju tjedna. Rejting stranke je oko stabilnih 22 posto, ali Ostojić očekuje da će ih građani prepoznati i da će on rasti.

O stanju u vukovarskom SDP-u Ostojić je kazao kako Željko Sabo ima svoje zasluge, ali da će Zlatko Komadina, Ivo Jelušić i Predrag Matić otići tamo kako bi procijenili kakvo je stanje. O Goranu Koturu, kojeg su izabrali splitski SDP-ovci, a kojega je potpredsjednica Glavnog odbora optužila za nasilje rekao je kako se objektivno mora utvrditi činjenično stanje. “Moraju se čuti sve strane, a posljedica će biti ako se utvrdi i da je bilo naznaka nasilja ili blaćenja”, kazao je.

Na pitanje hoće li SDP prestati nuditi koalicije svima redom, Ostojić je odgovorio kako SDP može koalirati sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om. Za liberalnu koaliciju GLAS-IDS-Pametno rekao je kako je dobro da se bore za liberalne ideje, ali nije dobro da se GLAS etablira napadajući SDP. S IDS-om su odnosi odlični. “Ne zaboravite da su na listama SDP-ove koalicije za EU izbore bili i Radoš i Jakovčić. Uvjeren sam da će Pupovac, budući da jako podupire Plenkovićevu vladu, biti na HDZ-ovim ulaznim listama ze euroizbore”, kazao je Ostojić. Dodao je kako je stranka po tom pitanju ‘široke ruke’.

Za Most je kazao kako ima desni i liberalni lijevi dio, a s SDP-om su bili na istoj liniji vezano za Agrokor. “Ali oni moraju shvatiti da su bili u vlasti, da su imali premijera, predsjednika Sabora i ključne ministre – a da ništa nisu napravili”, dodao je. SDP i Most su bili na istoj liniji vezano za Agrokor.

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari