Connect with us

Hrvatska

Plenković: Investicijska odluka o nadogradnji LNG terminala je vrlo blizu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska će najvjerojatnije ići u nadogradnju postojećeg plutajućeg LNG terminala na Krku i investicijska odluka je vrlo blizu, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Postoje razne opcije, ali najbolja i najučinkovitija je investicija u postojeći terminal kako bi mu se povećao kapacitet”, izjavio je Plenković prije početka sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a, na kojem je glavna tema Ukrajina i posljedice ruske agresije zbog čega EU nastoji što prije smanjiti ovisnost o ruskim energentima i diversificirati dobavne pravce.

“Hrvatska u ovim okolnostima, po mnogima neočekivano, ima priliku biti pravo energetsko čvorište za srednju Europu”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da je vrlo blizu investicijska odluka o dogradnji postojećeg terminala tako da bude dobar za puno zemalja u okruženju, Sloveniju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu i druge.

Plenković nije htio komentirati izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da je izuzeća naftovoda Družba iz embarga na uvoz ruske nafte dobar pristup, ali da Mađarska treba jamstvo da može uvoziti naftu i u slučaju nekog incidenta u dijelu naftovoda koji prolazi kroz Ukrajinu.

“Nisam čuo što je rekao pa ne mogu komentirati, ali mogu reći da je Janaf, koji iz Omišlja prevozi naftu prema kontinentu, pa i prema Mađarskoj, u cijelosti sposoban dopremiti ogromne količine nafte koje su potrebne za rafinerije u Mađarskoj. Prema tome, pitanje diversifikacije je u dobroj suradnji s nama i mislim da je manje bitno odakle nafta dolazi od toga koliko košta”, rekao je Plenković.

Što se tiče nabave vakuumskog plinskog ulja koje Ina nabavlja u Rusiji za svoju rafineriju u Rijeci, Plenković je rekao da “Ina nije jedina na svijetu koja treba to vakuumsko plinsko ulje, trebaju ga i druge rafinerije i nabavljaju ga iz drugih zemalja”.

Prema prijedlogu Europske komisije i Hrvatska bi mogla nastaviti dobavljati vakuumsko plinsko ulje iz Rusije za potrebe rafinerije u Rijeci pod uvjetom da nema alternative iz drugih izvora.

Plenković je rekao da će se čelnici država članica na samitu samo “dotaknuti” pitanja šestog paketa samita, oko čega skoro mjesec dana nema suglasnosti zbog protivljenja Mađarske, a da će se o tome odlučivati na nižim razinama, veleposlaničkoj i ministarskoj.

Podloga za raspravu o pitanju energetike bit će Komisijin prijedlog RePowerEU, koji govori o tome da EU zajedničkim naporima osigura dovoljno energenata i stvori alternativnu mrežu za svoje građane i gospodarstvo kako bi prestala biti ovisna o ruskim energentima.

“Ovisnost nekih zemalja o Rusiji stvarana je godinama i to se ne može promijeniti preko noći”, rekao je Plenković. (Hina)

Višnja Starešina: Neodrživa Vučićeva politika nesvrstavanja između Istoka i Zapada

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari