Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.

“Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi. Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak.

“Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše”, rekao je premijer.

“Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu”, naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika.

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, “što je jasan politički stav”.

“To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

(Hina)

 

Pupovac: ‘Nekima smeta ZDS, za njega ima mjesta, ali za ćirilicu ne…’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Tvrtka Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Zadarska županija ima devet novozaraženih koronavirusom, sada ih je ukupno 18, a među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

“Od devet novooboljelih, sedam je vezano uz slučaj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu – tri pacijentice koje su bile na operaciji, troje koji su bili u bliskom kontaktu i rođaci oboljelih. Oko 300 pacijenata i kolega s posla bilo je u kontaktu sa zaraženima, što je ogromna brojka. Ako se netko ne javi nama, molimo da ostanu u samoizolaciji jer tako neće zaraziti druge”, poručio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Dodao je kako je među novozaraženima jedan djelatnik Opće bolnice Zadar.

“Poduzimamo mjere rizika za svakog zdravstvenog djelatnika, što je dodatan posao u tijeku ovog dana. Oni koji su bili u višem riziku će 14 dana u samoizolaciju. Pojačat ćemo testiranja, ali s obzirom na to da imamo aparat, a nemamo reagense, molim Nacionalni stožer da nam pomogne da stignu reagensi kako bismo ovdje provodili testiranja. Ova će situacija od nas zahtijevati posebnu pozornost jer ne znamo koliko će od ovih 300 ljudi biti novozaraženih”, apelirao je Medić.

Prošlog je tjedna, naime, u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju jedan liječnik, ne znajući da je zaražen koronavirusom operirao pacijenticu koja se potom zarazila.

Čulina: Od 34 izuzeta nalaza devet pozitivno

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je od 34 izuzeta nalaza devet bilo pozitivno, od čega je jedan djelatnik Opće bolnice Zadar, sin oboljelog liječnika iz biogradske bolnice.

“Danas će se napraviti epidemiološki izvid te će sve osoblje koje je bilo u kontaktu morati u samoizolaciju. Šest pacijenata leži na COVID odjelu, jedan je na respiratoru i stanje mu je stabilno. U Općoj bolnici Zadar u samoizolaciji su 24 liječnika i 28 medicinskih sestara te četiri nezdravstvena djelatnika”, istaknuo je Čulina.

Upozorio je da će nakon današnjih izvida vjerojatno biti više zaraženih.

“Organizirali smo posao i sa svoje strane će bolnica napraviti sve da pruži pomoć bolesnicima”, naglasio je Čulina.

Na zadarskom području je više od 800 osoba pod nadzorom, a od jučer 228. Od 13. ožujka policija je imala 436 provjera samoizolacije i ustanovila 44 kršenja te mjere. Sa 17 blokadnih punktova na području Zadra vraćeno je 111 osoba.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svima koji žele financijski pomoći zadarskoj bolnici u nabavi opreme, a jučer su tvrtka Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Torcida nacrtala mural: Heroji Domovinskog rata u Vukovarskoj ulici u Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: dalmatinskiportal.hr

Na ogromnom muralu se nalaze vukovarski branitelji

Heroji Domovinskog rata i simboli obrane Vukovara oslikani su u Vukovarskoj ulici u Makarskoj. Agresorski JNA vojnici i četnici su prikazani kao vragovi, piše dalmatinskiportal.hr

Iza ove akcije stoji Torcida, koja je zaslužna i za brojne murale s istim braniteljima u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Marko Ljubić: Gdje su nestali Bosanac, Veljača, Drago da oprostite Pilsel, Zoran Pusić i ostali junaci našeg doba?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari