Connect with us

Politika

Plenković izabran za potpredsjednika Odbora za vanjske poslove

Published

on

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Odbora za vanjske poslove, u novom 8. sazivu Europskog parlamenta, zastupnik Andrej Plenković je kao punopravni član Odbora iz HDZ-a/EPP-a izabran za jednog od četiri potpredsjednika Odbora na mandat od dvije i pol godine, stoji u priopćenju.

Plenković prvi Hrvat potpredsjednik odbora EP-a

plenkovicPlenković je prvi hrvatski zastupnik koji je izabran na jednu od dužnosti u okviru parlamentarnih Odbora. Podržalo ga je 46 članova Odbora, dok je 11 glasovalo za kandidaturu zastupnice Ivete Grigule iz Latvije (Klub zastupnika Europe slobode i demokracije).
Prijedlog Kluba EPP-a za izbor zastupnika Plenkovića predstavio je rumunjski zastupnik Christian Preda koji je naglasio kako Andrej Plenković ima veliko vanjskopolitičko iskustvo nakon 17 godina diplomatske karijere.
Dodao je kako je obnašao dužnost državnog tajnika za europske poslove u Vladi RH, da je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, te da je drugi put izabran u Europski parlament u svibnju kao nositelj liste HDZ-a i partnera.
Plenković je zahvalio kolegama na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako je Odbor za vanjske poslove posebno značajan za Hrvatsku jer će raspravljati sve teme vezane za proširenje EU, a posebno na susjedne države u jugoistočnoj Europi pri čemu je najvažniji europski put Bosne i Hercegovine.
Ujedno razmatrat će se i krizna žarišta diljem svijeta poput Ukrajine, Iraka i Sirije, a na dnevnom redu redovito će biti i odnosi s globalnim akterima kao što su SAD, Rusija, Kina i drugi. Odbor će voditi redoviti dijalog s Visokom predstavnicom za vanjsku politiku te će utjecati na rad Europske službe za vanjske odnose i pridonijeti formuliranju vanjske politike EU.
Odbor za vanjske poslove jedan je najvažnijih odbora i ima 71 člana, a za predsjednika je ponovno izabran njemački zastupnik Elmar Brok (EPP).
U nastavku pogledajte Plenkovićevu izjavu nakon imenovanja:

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari