Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Izvješće MMF-a je pozitivno

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković u utorak je ocijenio da je najnovije izvješće Misije MMF-a pozitivno te kako su sugestije MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi ono što i Vlada želi te radi.

– Ovo je još jedno izvješće, ovaj put iz MMF-a, koje je pozitivno, ono je izrazito pozitivno ocijenilo sva postignuća, rekao je Andrej Plenković u izjavi novinarima. Istaknuo je kako je Vlada u četiri godine pokazala čvrstinu kada je riječ o odgovornoj fiskalnoj politici i da se vodi načelom da se troši onoliko koliko se zarađuje.

– Za razliku od ranijih vlada nemamo gospodarski rast na temelju zaduživanja budućih generacija nego se on temelji na zdravom rastu. Zdrav rast znači smanjivati dug prethodnih vlada, smanjivati ne samo deficit nego doći u uravnotežen proračun i ostvarivati višak. To je nešto zbog čega imamo investicijski kreditni rejting, nešto zbog čega kročimo jako dobro naprijed prema europskom tečajnom mehanizmu II kao prvom koraku prema uvođenju eura, rekao je premijer, piše Hrt.

Spomenuo je da se 200 poslova prenosi s državne razine na županije, da je napravljen velik iskorak u fiskalnoj decentralizaciji, itd.

– Prema tome, sugestija MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi su ono što i mi želimo i radimo, ali ovo je još jedan ohrabrujući trenutak i izvješće jedne od međunarodnih financijskih organizacija koje nas, kao što sam više puta rekao, prate mikroskopski, rekao je premijer.

Zaključci MMF-a

U ponedjeljak, nakon završetka posjeta Hrvatskoj u sklopu godišnjih konzultacija sa zemljama članicama, na temelju članka IV. Statuta MMF-a, objavljena je završna izjava u kojoj se, među ostalim, ističe da su Hrvatskoj za premošćivanje jaza u prosječnom dohotku po stanovniku u odnosu na EU, uz povećanje ulaganja privatnog sektora, potrebna i veća te kvalitetnija ulaganja javnog sektora, što zahtijeva i snažne reforme javnog sektora.

– U idućem razdoblju Hrvatska mora odgovoriti na važan izazov uspješnog produbljivanja integracije u Europu – među ostalim i budućim uvođenjem eura – u razdoblju brzih tehnoloških promjena. Razboritim ulaganjem treba dostići zemlje koje su ostvarile veći napredak. Međutim, za to su potrebne reforme za koje je od presudne važnosti snažna podrška širih slojeva stanovništva, istaknuli su iz MMF-a.

Članovi Misije MMF-a u zaključnoj su izjavi, među ostalim, podržali odluku hrvatskih vlasti da ne smanji opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, imajući u vidu i nedavne zahtjeve za povećanje plaća.

Preporučili su i da se u ovoj fazi ne smanjuju ni bilo koji drugi porezi jer bi se time mogli ponovno stvoriti proračunski manjkovi i umanjiti učinak smanjenja i nadalje povišenog javnog duga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Hrvatska

Zoran Milanović s pripadnicima Obalne straže na plovidbi ophodnog broda

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na redovitoj plovidbi obalnoga ophodnog broda „Omiš“ koji je izvršavao redovite zadaće nadzora i zaštite interesa Republike Hrvatske u teritorijalnom moru te u području ZERP-a, priopćio je u subotu Ured predsjednika RH.

Predsjednik je stekao uvid u sposobnosti obalnoga ophodnog broda „Omiš“ te se uvjerio da pripadnici Obalne straže RH uspješno provode sve planirane aktivnosti na moru i u novonastalim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa COVID-19.

Predsjednik je dao potporu HV-u, HRM-u i posebno članovima posade broda koji svoje zadaće izvršavaju stručno i profesionalno, poštivajući sve mjere samozaštite, navodi se u priopćenju.

Uz Predsjednika Republike na plovidbi su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj. (Hina)

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari