Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Izvješće MMF-a je pozitivno

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković u utorak je ocijenio da je najnovije izvješće Misije MMF-a pozitivno te kako su sugestije MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi ono što i Vlada želi te radi.

– Ovo je još jedno izvješće, ovaj put iz MMF-a, koje je pozitivno, ono je izrazito pozitivno ocijenilo sva postignuća, rekao je Andrej Plenković u izjavi novinarima. Istaknuo je kako je Vlada u četiri godine pokazala čvrstinu kada je riječ o odgovornoj fiskalnoj politici i da se vodi načelom da se troši onoliko koliko se zarađuje.

– Za razliku od ranijih vlada nemamo gospodarski rast na temelju zaduživanja budućih generacija nego se on temelji na zdravom rastu. Zdrav rast znači smanjivati dug prethodnih vlada, smanjivati ne samo deficit nego doći u uravnotežen proračun i ostvarivati višak. To je nešto zbog čega imamo investicijski kreditni rejting, nešto zbog čega kročimo jako dobro naprijed prema europskom tečajnom mehanizmu II kao prvom koraku prema uvođenju eura, rekao je premijer, piše Hrt.

Spomenuo je da se 200 poslova prenosi s državne razine na županije, da je napravljen velik iskorak u fiskalnoj decentralizaciji, itd.

– Prema tome, sugestija MMF-a o većoj produktivnosti, smanjenju siromaštva i nastavku reformi su ono što i mi želimo i radimo, ali ovo je još jedan ohrabrujući trenutak i izvješće jedne od međunarodnih financijskih organizacija koje nas, kao što sam više puta rekao, prate mikroskopski, rekao je premijer.

Zaključci MMF-a

U ponedjeljak, nakon završetka posjeta Hrvatskoj u sklopu godišnjih konzultacija sa zemljama članicama, na temelju članka IV. Statuta MMF-a, objavljena je završna izjava u kojoj se, među ostalim, ističe da su Hrvatskoj za premošćivanje jaza u prosječnom dohotku po stanovniku u odnosu na EU, uz povećanje ulaganja privatnog sektora, potrebna i veća te kvalitetnija ulaganja javnog sektora, što zahtijeva i snažne reforme javnog sektora.

– U idućem razdoblju Hrvatska mora odgovoriti na važan izazov uspješnog produbljivanja integracije u Europu – među ostalim i budućim uvođenjem eura – u razdoblju brzih tehnoloških promjena. Razboritim ulaganjem treba dostići zemlje koje su ostvarile veći napredak. Međutim, za to su potrebne reforme za koje je od presudne važnosti snažna podrška širih slojeva stanovništva, istaknuli su iz MMF-a.

Članovi Misije MMF-a u zaključnoj su izjavi, među ostalim, podržali odluku hrvatskih vlasti da ne smanji opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, imajući u vidu i nedavne zahtjeve za povećanje plaća.

Preporučili su i da se u ovoj fazi ne smanjuju ni bilo koji drugi porezi jer bi se time mogli ponovno stvoriti proračunski manjkovi i umanjiti učinak smanjenja i nadalje povišenog javnog duga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Objavljena nova imovinska kartica Kolinde Grabar-Kitarović – Evo što ima na kraju mandata

Objavljeno

na

Objavio

Kolinda Grabar-Kitarović je dva dana prije roka, odnosno prije isteka predsjedničkog mandata, predala novu imovinsku karticu, što je i dužna učiniti nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Kada se usporedi s onom otprije pet godina, s početka mandata, plaća joj je porasla s 22.720 na 24.376 kuna. Njezin suprug Jakov na početku mandata bio je nezaposlen, a danas radi u tvrtki AD Plastik za plaću od 14.925 kuna. Honorano još na godinu u tvrtki Sentinel Holding AG zaradi 180.000 kuna.

I štednja obitelji Kitarović se povećala – na početku su imali zajedničku štednju od 135.000 eura. Na kraju mandata ona je dvostrukoveća, ali je Grabar-Kitarović sada prijavila osobnu ušteđevinu od 115.000 eura te na drugom računu od 108.000 eura što joj je jednokratno isplatio NATO.

Jakov Kitarović sada ima prijavljenu štednju od 25.000 eura. Nekretnine su ostale iste, dok se obitelj riješila dvaju automobila s početka mandata, pišu Vijesti.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vlada donijela odluku o osnivanju Ureda bivše predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Vlada RH je u petak na telefonskoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Ureda predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj je dužnost predsjednice Republike Hrvatske prestala 18. veljače 2020., podnijela je Vladi RH zahtjev za ostvarivanje prava na Ured predsjednika RH po prestanku dužnosti.

Vladinom Odlukom osniva se Ured predsjednice Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, kojem je sjedište u Zagrebu.

Zadužuje se tijelo državne uprave, u čijem je djelokrugu upravljanje državnom imovinom, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH ako se radi o rezidencijalnom objektu, na davanje na uporabu nekretnine koju će koristiti Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, navodi se u priopćenju.

Također, Odlukom se utvrđuje da će se rad Ureda u ovoj godini financirati na teret pozicija Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020..

Utvrđuje se i da će Ured najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, dostaviti Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade RH kao i Ministarstvu financija financijski plan i godišnji program rada Ureda za 2020. godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari