Connect with us

Politika

Plenković: Je li se Milanović s nama konzultirao kad je imao proruske stavove?

Objavljeno

-

Foto: Hina

Posebno me zasmetalo da gradonačelnik Vukovara optužuje ministra branitelja Tomu Medveda, koji je učinio kolosalne napore na tom području, da je sad baš on ukrao kolonu u Vukovaru, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Plenković je kazao kako nitko ne podržava Penavinu inicijativu vezano za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ni u Vladi niti u javnosti.

Vijeće za domovinski pijetet je osnovano s ciljem kako bi na inkluzivan i zreo način pripremilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Posebno me zasmetalo da gradonačelnik Vukovara optužuje ministra Medveda, koji je učinio kolosalne napore na tom području, da je sad baš on ukrao kolonu u Vukovaru. Sam Penava je sudjelovao u izradi ovog Zakona, pa mi nije jasno kako se sad dosjetio da je Medved ukrao kolonu. Jedna bespredmetna teza koja sintetizira njegovu politiku i politiku te stranke, a to je maksimalna politizacija na rubu provokacije, sa željom za incidentom. Vukovar je grad prema kojem osjećaje imaju svi Hrvati. Raditi selekciju kako bi on htio, to ne može proći i nije prihvatljivo. Već sama činjenica da neće sutra doći na Vijeće govori o kakvom stavu se radi, poručio je Plenković, prenosi HRT

Što se tiče postrojbi HOS-a, oni su uvršteni u Zakon još 2017. kao jedna od postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku. Stalno su u Vukovaru, tu nema nikakvih dilema, a ovo sve je uvjetovano politizacijom, vjerojatno s pogledom na izbore.

Mogu li se dogoditi dvije kolone u Vukovaru?, pitali su novinari, na što je premijer poručio da bi to “bila sramota za žrtvu hrvatskih branitelja i za Hrvatsku, a ne bi bilo dobro ni za sam Vukovar”.

Ne vidim zašto bi se to dogodilo. Onaj tko to bio inicirao, ako je bude, ali ne kažem da će je biti, snosit će političku odgovornost za to, poručio je Plenković.

Odbijanje rezolucije UN-a kojom se traži primirje u Gazi

Plenković je komentirao optužbe predsjednika RH koji je rekao da se nitko iz Vlade nije s njim konzultirao oko toga kako će hrvatski predstavnik glasati o prijedlogu rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom se traži hitna uspostava primirja u Gazi i doprema humanitarne pomoći stanovništvu te palestinske enklave.

Je li se Milanović konzultirao s nama kad je zauzimao proruska i antiukrajinska stajališta? Je li se konzultirao s nama kad je zauzimao anti-NATO i anti-EU stajališta? Je li se s nama konzultirao kad je visokog predstavnika u BiH nazivao svinjarom? Nije. Nijedan put nije tražio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. To su te neke tlapnje koje dolaze iz kruga koji podržava njega i lijeve opcije u Hrvatskoj. To je taj narativ koji nastoji ne gledati istini u oči, rekao je premijer.

Što nedostaje u rezoluciji? Najbitnija stvar – osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada , to ne postoji. Prave se svi da postoji neko nasilje, koje ćemo apstraktnom formulacijom osuditi, ali nećemo reći tko je koga napao, kada i zašto.

Za Hrvatsku su relevantni zaključci Europskog vijeća, na kojem sam bio ja. Sve što smo napravili je točno, ispravno, principijelno, i to je ono iza čega stojimo. Ne znam kako netko takav stav Vlade može dovoditi u pitanje. Što znači biti suzdržan o takvoj temi?, upitao je Plenković istaknuvši kako “žalimo za svakom žrtvom, ali nije dobro ne osuditi napad Hamasa na Izrael”.
Neutemeljeno dizanje cijena

Premijer je izrazio zadovoljstvo usporavanjem inflacije koja je u listopadu iznosila 5,8 posto. Očekuje daljnji nastavak toga trenda do kraja ove godine, a još više u 2024.

Vidimo da je paket Vlade zajedno s mjerama koje smo poduzeli i jasno prepoznatljivim padom cijena rezultirao time da stopa inflacije na mjesečnoj razini usporava, rekao je premijer.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj imamo neutemeljeno povećanje cijena već duže vremena. Na pitanje hoće li ponovno razgovarati s trgovcima, rekao je da se za sada drže dogovora koji su postigli s Vladom.

Na Predsjedništvu se razgovaralo o situaciji na Bliskom istoku te zaključcima Europskog vijeća u kojem je, istaknuo je Plenković, sadržana temeljna pozicija Hrvatske, a to je snažna osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael te pravo Izraela na samoobranu uz poštivanje međunarodnog i humanitarnog prava, zaštita civila na području Gaze…

Danas je 22 od 23 hrvatskih državljana izašlo iz pojasa Gaze u Egipat, zahvaljujem našim diplomatskim predstavnicima kao i katarskoj diplomaciji koja je bila od pomoći, poručio je.

Na predsjedništvu se razgovaralo i o pripremama proračuna, reformi mirovinskih fondova te situaciji vezano za afričku svinjsku kugu.

Zadovoljni smo što nam je EK pozitivno ocijenila ispunjavanje svih kriterija indikatora oko novih 700 milijuna eura koji će krajem ovog mjeseca biti dostavljeni Hrvatskoj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Time smo ispunili na vrijeme 104 kriterija, rekao je Plenković dodajući da smo prvi po brzini apsorpcije sredstava.

Podsjetio je na dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi.

Postigli smo dogovor čak i bez moje participacije, srušili smo mit o igrokazu. Ministri su u socijalnom dijalogu s ključnim sindikalnim predstavnicima usuglasili 5-postotno povećanje osnovice za plaću u listopadu plus dizanje božićnice na 300 eura, te novo pravo, uskrsnica od 100 eura, podsjetio je Plenković.

Slučaj Agrokor

Što se tiče suđenja Agrokoru vjeruje da će taj proces imati dugi tijek.

Ničim izazvana kompanija se 2017. počela rušiti kao kula od karata. Vlada je poduzela korake kojima je omogućila da zaposlenici ogromnog sustava ostanu na radnim mjestima i da dobavljači ostanu na nogama. Došlo je do restrukturiranja kompanije. Vlada je spasila radna mjesta i spriječila jedan vezani lanac potencijalnih stečajeva koji se dogodio, rekao je.

Željko Glasnović: Duboka država protiv Stipe Mlinarića

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas