Connect with us

Politika

Plenković: Još nekoliko godina imat ćemo veliku potražnju za radnom snagom

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ustvrdio da će u Hrvatskoj još nekoliko godina vladati velika potražnja za radnom snagom, poručio da će Hrvatska i dalje dizati svoj prosjek razvijenosti, te istaknuo da nam neće biti uskraćeni europski novci.

U Hrvatskoj paralelno traje obnova nakon potresa 2020., grade se ceste, željeznice, mostovi, za što nemamo dovoljno građevinskih tvrtki i radnika. I zato ta ogromna potražnja, koja i utječe na naš gospodarski rast i koja će trajati još nekoliko godina”, rekao je Plenković u uvodnom govoru poslovnog foruma “Migracije – tržište rada – administracija” koji je organizirala u Zagrebu udruga bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten”.

Premijer je odbacio tezu da će uskoro za Hrvatsku nestati europskog novca, za koju je rekao da je nedavno “ubačena u eter”.  Rekao je i da je Hrvatska u proteklih 11 godina u plusu od 14,5 milijardi eura u odnosu na ono što je uplatila u europski proračun.

“Hrvatska je u prošloj godini imala rast BDP-a od 2,8 posto, pet puta veći od prosjeka EU”, ustvrdio je premijer. To se osjetilo u turizmu, u uslužnim djelatnostima, u ugostiteljstvu, prometu, svemu što je vezano uz turizam u mjeri u kojoj smo 2023. godine došli po broju dolazaka i noćenja na razinu rekordne 2019., kazao je.

Prihod od turizma narastao je do 80 posto u samo osam godina, što zahtijeva kvalitetnu uslugu i dovoljno radnika za sve dužu turističku sezonu, poručio je.

“Zato moramo imati dovoljno radne snage. Tu radnu snagu više ne možemo tradicionalno osigurati na našem tržištu rada, primjerice našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine ili drugih država jugoistoka Europe, već moramo posegnuti puno šire”.

U javnoj raspravi je zakon o strancima koji će regulirati strukturirati dolazak ljudi sa potrebnom kvalifikacijom u Hrvatskoj i popuniti ona radna mjesta za koja kod nas nema više dovoljno ljudi, s obzirom na gospodarski rast i potražnju, poručio je premijer.

38 posto više radnih dozvola, najbrojniji radnici iz BiH

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako konferencija  uzima u obzir globalne izazove, kretanja na tržištu rada i brojna druga pitanja  za koje vjeruje da će ih hrvatska Vlada uspješno riješiti kao i prethodne. U iznimno složenim globalnim odnosima Hrvatska ima zapaženu ulogu, moramo odgovoriti na nove izazove klimatske promjene i migracije te dodao kako istaknutu ulogu imaju Hrvati iz BiH i  približavanje BiH Europskoj uniji.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je pak kako će Hrvatska biti otvorena i prosperitetna zemlja, omogućiti sunarodnjacima iz BiH da se uključe u njezin rast i razvoj, ali i pokazati kako se zna nositi s problemom ilegalnih imigracija.

Partneri u EU pozdravljaju način na koji to Hrvatska sustavno čini, a neke zemlje pokušavaju i kopirati naš model, ustvrdio je Božinović. Napomenuo je kako je broj izdanih radnih dozvola (52.000)u odnosu na godinu ranije povećan za 38 posto te također podsjetio na izmjene Zakona o strancima i Zakon o državljanstvu.

Hrvatska je kroz povijest dala mnoge iseljenike, a sada se u nju doseljavaju, ustvrdio je te dodao da su među najbrojnijima doseljenicima radnici iz BiH. Uoči predstojeće turističke sezone hrvatski sigurnosni i sustav poduzima sve da ona protekne u najboljem redu, poručio je.

Ministar rada Marin Piletić istaknuo je pak kako Vlada ima jednu od temeljnih zadaća osnažiti položaj Hrvata u BiH te da će ovih dana biti dodijeljeni ugovori za koja su osigurana značajna sredstva te da bi Hrvatska bez imigracija bila siromašnija zemlja.

Hrvatska se nalazi u izazovnoj poziciji s obzirom na tržište rada, ustvrdio je poručivši kako je sada administracija puno jednostavnija i brža što omogućava lakše poslovanje.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas