Pratite nas

Politika

Plenković: Karamarko je imao svoju prigodu, ali stvari idu dalje

Objavljeno

na

Foto: Hina

Predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković u srijedu je u Opatiji izjavio da je Tomislav Karamarko, koji je nagovijestio da bi se ponovno mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a, imao svoju prigodu, ali da stvari idu dalje.

“Vjerujem i u razboritost hrvatskih birača, jer ljudi vide gdje tko zemlju vuče. Karamarko je imao svoju prigodu, sigurno je dao doprinos, ali stvari idu dalje“, rekao je Plenković.

Dodao je da je HDZ demokratska stanka i ima svoj statute te da tko god želi izaći s programom i platformom je dobrodošao.

“Nećemo bilo kome govoriti što da misli, radi ili kada da komunicira”, rekao je.

Plenković je podsjetio da je Karamarko vodio stranku prije više od tri godine te da su tada sami srušili svoju vladu, nisu uspjeli rekonfigurirati parlamentarnu većinom te je Karamarko napustio tu dužnost.

“Mi smo 2016. brzo digli čvrsto HDZ na noge, dobili povjerenje birača, vodimo Vladu, ostvarujemo odlične gospodarske rezultate, jačamo međunarodni položaj zemlje i nastojimo smanjiti polarizaciju u društvu“, istaknuo je.

Komentirajući Karamarkove tvrdnje da je previše udaljio stranku od birača, ustvrdio je: “Nismo se ni od kog udaljili, naprotiv, smatramo da je politika koju vodimo zdrava za hrvatsko društvo i za HDZ”.

Upitan može li više kandidata štetiti jedinstvu stranke u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, Plenković je kazao da su to odvojeni procesi, te da ne vidi zašto netko unutar HDZ-a ne bi bio lojalan u kampanji.

Kazao je da se osjeća siguran na mjestu predsjednika HDZ te d se ne pribojava da će se protukandidati udružiti protiv njega.

Upitan da komentira nastup predsjednice Grabar-Kitarović u Kninu na Dan pobjede, u kontekstu tvrdnji Ive Josipovića da su mnogi ocijenili da je bila alkoholizirana, Plenković je ustvrdio da je to jako teška izjava.

“Cijela proslava je jako lijepo prošla, bila je dostojanstvena, s porukama, govorima i ozračjem“, naveo je.

Plenković je, upitan da komentira ponovno izvikivanje „Za dom spremni“ na Dan pobjede, rekao da bi na to trebala reagirati policija a potom, ako se tako procjeni i sudovi.

“Koliko shvaćam, policija stalno ponavlja da bez obzira na brojne aktivnosti koje pokrenu, na kraju ne završi kako su mislili“, kazao je.

Premijer je dodao da policija, kad misli da je bilo prekršaja, mora reagirati.

Komentirajući manji broj turista ovoga srpnja u Hrvatskoj, Plenković je rako da su o tome mnogo razgovarali u Vladi.

Nitko od konkurenata ne spava, velike zemlje poput Turske i Egipta, se vraćaju na tržište i subvencioniraju zračne linije i turističke aranžmane. Mi se moramo prilagođavati promjenama, dizati kvalitetu, ulagati, za postavljenu cijenu dati odgovarajuću uslugu, istaknuo je.

Plenković se u Opatiji susreo s opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem koji mu je predstavio opatijske razvojne planove te zamolio za pomoć u ubrzanju realizacije projekta vezanih uz europske fondove.

Plenković je rekao da Opatija prednjači po svojim infrastrukturnim ulaganjima, osobito u posljednje vrijeme povezanim s politikom demografske revitalizacije. Dodatne mjere u odnosu na ono što postoji na državnoj razini imaju efekta i u Opatiji se rađa više djece, rekao je.

Ustvrdio je da su ovdje mjere fiskalne decentralizacije polučile odličan efekt, te grad postaje postaju jači akter za realizaciju projekata. Bitno je ubrzati projekte iz integriranogt teritorijalnog ulaganja, u ovom slučaju u sklopu riječke aglomeracije, te očekujemo da ministarstvo regionalnog razvoja i sve nadležne službe ubrzaju postupke, rekao je.

Najavio je raspisivanje natječaja u okviru Ministarstava unutarnjih poslova i regionalnog razvoja za gradnju nove zgrade opatijske javne vatrogasne postrojbe.

(Hina)

 

Karamarko: Ozbiljno razmišljam o kandidaturi za predsjednika HDZ-a

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dogovor koalicije: Opoziva ministra Kujundžića neće biti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je nakon koalicijskog sastanka na kojem je bilo govora i o jamstvima brodogradilištu 3. maj, koje bi u četvrtak trebala donijeti Vlada, kako je optimističan jer je to brodogradilište u drukčijoj situaciji od Uljanika te će se, kaže, za njega naći rješenje.

“Neće to biti sutra ni preksutra, tamo će se brodovi i dalje graditi, a moguće je da se to završi i pozitivnom privatizacijom. Izračuni su takvi da država jedne kune neće platiti za 3. maj. Kada se brodovi naprave, u cijelosti će se svi dugovi riješiti, a paralelno se priprema i privatizacija i postoje investitori koji su zainteresirani za kupnju 3. maja” rekao je Kosor. Dodao je kako se radi o novim investitorima, no da o njima treba više reći predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Kosor je izvijestio kako su koalicijski partneri razgovarali i o nastavku sjednice Sabora te poručio da opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića neće biti jer će većina glasovati suprotno od oporbenog prijedloga za opoziv.

Kada je riječ o pregovorima opovećanju plaća u zdravstvu, Kosor je rekao kako će na idućem sastanku dobiti izvješće o tome što su ministar zdravstva i financija ispregovarali sa sindikatima.

“Moj osobni stav i stav HSLS-a je da treba doći do povećanja plaća za liječnike i medicinske sestre. Mislim da je zdravstvo na prvom mjestu jer je to odnos ponude i potražnje. Nama nedostaje jako puno liječnika i medicinskih sestara jer je trend njihovog odlaska. Za ostale službenike ne vidim da je takav trend odlaska i potražnje na europskom tržištu. Moramo to riješiti da nam liječnici i medicinske sestre ostanu”, rekao je Kosor.

HNS za veće plaće

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu kako će HNS vrlo brzo pokrenuti i pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika koji su godinama u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale javne službe.

“Početak školske godine je pred nama i nemamo želju ni potrebu odugovlačiti. Vrlo brzo će ta tema doći na stol. Poznat je stav HNS-a i ministrice Blaženke Divjak – s obzirom na to da su zbog koeficijenata godinama učitelji i profesori bili u nepovoljnom položaju u odnosu na ostale službe i s obzirom što se od njih očekuje, vrijeme je da im se dignu plaće”, poručio je Vrdoljak.

Navodi kako “iznos nije u tolikoj mjeri opteretiv za proračun da se ljudima u resoru u kojem se događaju najveće reforme ne izađe u susret”.

“U ovoj godini taj bi izdatak”, tvrdi, “iznosio oko 40 milijuna, a u idućoj 200 milijuna kuna.”

Vrdoljak je zadovoljan kandidaturom Dubravke Šuice za hrvatsku predstavnicu u Europskoj komisiji jer, kaže, ima veliko iskustvo.

Bit će velik izazov dobiti većinu u Europskom parlamentu jer je i predsjednica Komisije izabrana tankom većinom pa smatra kako to pitanje ne treba dodatno politizirati u Hrvatskoj nego iskoristiti šansu, piše RTL.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

HDZ: Potpora Kolindi Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo je u srijedu potporu kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu republike kao i prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu Europske komisije, dok je za novog političkog tajnika HDZ-a izabran Ante Sanader.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da je nakon sjednice kako su potporu Kolindi Grabar Kiarović u njezinoj ponovnoj kandidaturi za predsjednicu Republike konsenzualno podržali svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te su iskazali želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata na dužnosti predsjednice Republike.

Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer.

“Druga odluka je da HDZ i sva njena tijela podrže prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske s obzirom na njezino iskustvo. Tri puta je izbrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine i sa političkim i stručnim iskustvom da bude kvalitetna predstavnica u EK Ursule von der Leyen “, naglasio je Plenković.

Za predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske organizacije HDZ-a Antu Sanadera koji postaje novim političkim tajnikom stranke, rekao je kako ima dugogodišnje iskustvo. Bio je župan, potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sa svojim dosadašnjim postignućima bitno će pridonijeti radu stranke i u kontekstu predstojećih izbornih izazova, ocijenio je Plenković.

Sanader: Dugogodišnja iskustva u radu u funkciji jačanja HDZ-a

Sanader je pak kazao kako mu je izuzetna čast što je izabran na funkciju političkog tajnika, zahvalio je Plenkoviću na kandidaturi, a Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke na jednoglasnoj potpori.

“Sva svoja iskustva dugogodišnja u radu ću staviti u funkciju jačanja HDZ-a i pozicije i snage u hrvatskom društvu”, izjavio je.

Upitan je li Kuščević uteg vladi i budućoj predsjedničkog kampanji s ozbirom na istragu protiv njega, Plenković je odgovorio: “On je dao ostavku i na mjesto političkog tajnika i na mjesto ministra. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem”. (Hina)

 

Anušić: Nadam se da predsjednička kampanja neće biti prljava

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari