Connect with us

Politika

Plenković: Komisija je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih ravnoteža

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković sazvao je konferenciju za medije nakon što je Europska komisija objavila kako Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati.

Komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU-a u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

“Zašto je ovaj paket bitan za RH? On se odnosi na fiskalne i ekonomske politike država članica, sastoji posebne preporuke Hrvatske i ono što je najbitnije za nas u ovom trenutku – sadrži ocjenu EK o makroekonomskim ravnotežavama za države članice”, rekao je Plenković na početku, prenosi N1

Plenković objasnio paketa RePower EU.

“Mi smo u ovom nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije s rastom cijena energenata već donijeli naš plan i program vrijedan pet milijardi kuna koji je imao za cilj ublažiti udar na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata. Upravo na tom tragu, kada gledate energetski dio preporuka Komisije. Oni kažu da je bitno da se državama članicama omogući da pomognu građanima kada je riječ o ovakvoj krizi, rizi rasta cijena energenata. Ono što smo mi već napravili, Komisija je u svojim preporukama i potvrdila. Radimo ono što smatramo da je i na europskoj razini ključno”, rekao je Plenković.

“Kada sve stavimo u kontekst, možemo reći da je naš energetski paket mjera bio dobro koncipiran i osmišljen da pomogne i gospodarstvu i kućanstvima i ublaži rast cijena energeneta”, kazao je premijer.

“Komisija je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih ravnoteža. U toj kategoriji od zemalja koje se još uvijek gledaju po tom kriteriju je samo Irska išla korak naprijed s Hrvatskom”, istaknuo je.

Rekao je da se vidi da sve brže približavamo prosjeku Europske unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari