Connect with us

BiH

Plenković: Krizu u BiH riješiti dogovorom, početi od izbornog zakona

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako bi krizu u BiH trebao riješiti razgovorima i dogovorima temeljenima na Daytonskom sporazumu, što će dovesti do smanjenja napetosti u toj zemlji a istodobno osigurati jednaka prava svih koji u njoj žive.

Predsjednik hrvatske vlade, koji boravi u službenom posjetu BiH, nakon razgovora s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom sastao se s čelnicima dva doma parlamenta te zemlje, od kojih su neki ujedno i lideri vladajućih političkih stranaka u toj zemlji.

Među njima su Dragan Čović, lider HDZ BiH i Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Plenković je nakon razgovora s njima novinarima potvrdio kako je na dnevnom redu bilo političko stanje u BiH i institucionalna kriza u kojoj se ta zemlja nalazi, kao i razgovori o izmjenama izbornog zakona. Dodao je kako je pojasnio da je Hrvatska na poziciji prijateljske zemlje koja ima veliko uvažavanje i poštovanje prema BiH i želi unaprijediti tu suradnju kroz politički dijalog, s ciljem da podupire reforme koje vode ka članstvu u EU i uz želju da se taj put ubrza i sustignu susjedne zemlje koje su na istom tom putu.

“Željeli bismo da rješenja o izmjenama izbornog zakona budu takva da sva tri konstitutivna naroda budu zadovoljna, a da položaj hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg bude ravnopravan”, kazao je Plenković.

Ako bi se postigla takva rješenja za izmjene izbornog zakona, ocijenio je, relaksirali bi se odnosi najprije unutar Federacije BiH, a “džentlmenski dogovor između Bošnjaka i Hrvata” po njegovu bi sudu doprinio i boljim odnosima sa Srbima pa bi onda profunkcionirala sva tijela vlasti. Europski reformski procesi bi se mogli nastavili čime bi se okončala sadašnja kriza, smatra Plenković.

Poručio je kako je u konačnici odgovornost za takav dogovor unutar BiH isključivo na političkim strankama u BiH i njenim institucijama pri čemu je, kako je kazao, važno imati osjećaj za nijanse i realnosti.

“To shvaća i Izetbegović. Postoje različiti modeli i rješenja, no važno je zadržati slovo i duh Daytona, što nikada do 2006. godine nije dolazilo u pitanje”, kazao je Plenković sugerirajući kako je izbor Željka Komšića u državni vrh BiH narušio bit onoga što je sadržaj sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine.

Plenković je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao kako mu nije poznato da se u tijelima EU priprema raspoređivanje europskih vojnih snaga u BiH te da je to prije stajalište nekih eurozastupnika nego nešto što se razmatra u institucijama.

Pojasnio je kako su stajališta u EU da se osuđuju svi postupci koji vode novim napetostima u BiH, kao i da se Daytonski sporazum mora poštovati.

Informaciju o tome da je EU spremna rasporediti do šest tisuća vojnika u BiH u slučaju eskalacije krize tijekom posjeta Sarajevu iznio je europarlamentarac iz grupacije Zelenih, Thomas Waitz.

Njegov kolega Romeo Franz, ujedno voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH, u ponedjeljak je potvrdio kako u tom tijelu s velikom zabrinutošću prate secesionističke prijetnje koje dolaze iz Republike Srpske.

“To predstavlja veliku opasnost po mir u BiH, ali i cijeloj Europi”, kazao je Franz novinarima nakon sastanka s bosanskohercegovačkim parlamentarcima među kojima nije bilo onih iz RS jer oni odbijaju komunicirati s predstavnicima grupacije Zelenih. Franz je kazao kako ta grupacija očekuje da visoki predstavnik Christian Schmidt u slučaju potrebe reagira i iskoristi svoje široke ovlasti. Najavio je kako će i u Europskom parlamentu nastaviti inzistirati na uvođenju hitnih sankcija za sve one u BiH koji ugrožavaju mir i stabilnost u BiH.

Premijer Plenković je nakon razgovora s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH položio vijenac na spomen obilježje prvim žrtvama srpske opsade Sarajeva u ratu od 1992. do 1995., a potom se uputio na odvojene razgovore s čelnicima tri najveće vjerske zajednice, reisom Huseinom Kavazovićem, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom te vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Programom posjeta predviđen je i kratak posjet sjedištu Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, nakon čega Plenković putuje u Mostar na sastanak s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka. (Hina)

Plenković: BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari