Pratite nas

Pregled

Plenković i Krstičević na raščlambi Protupožarne sezone 2017. u Divuljama

Objavljeno

na

Plenković i Krstičević na raščlambi Protupožarne sezone 2017. u Divuljama

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević nazočili su danas, u ponedjeljak, 9. listopada 2017., raščlambi Protupožarne (PP) sezone 2017., u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju u Divuljama.

Raščlambi su, uz izaslanika Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Miljenka Filipovića, izaslanika predsjednika Sabora RH Antu Sanadera,  predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, prisustvovali i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (OS RH) general zbora Mirko Šundov, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskih vatrogasnih zajednica, Splitsko – dalmatinske županije, grada Splita i drugi.

U radnom dijelu predstavnici tijela uključenih u protupožarne aktivnosti održali su  multimedijalne prezentacije te rasprave o pripremi, organizaciji i provedbi netom završene PP sezone 2017. Jedna od tema raščlambe bila je i usporedba ovogodišnje s prethodnim PP sezonama. Zaključeno je kako iskustva, naučene lekcije i prijedlozi iz ove raščlambe, trebaju biti odličan temelj za pripreme, organizaciju i provedbu sljedeće PP sezone u kojoj svi sudionici trebaju djelovati zajedno, u jednoj sinergiji.

Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je svim sudionicima koji su bili angažirani u ovogodišnjoj PP sezoni naglasivši kako ova protupožarna sezona dolazi u vrijeme kada obilježavamo deset godina kornatske tragedije, ali i u vrijeme kada donosimo novi koncept domovinske sigurnosti. Zahvalivši svima na naporima, predsjednik Vlade je naglasio kako imamo prostora za poboljšanja, za dogradnju sustava.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo što imamo prigodu napraviti detaljnu raščlambu djelovanja tijekom PP sezone, zahvalivši svim vatrogascima, policajcima, vojnicima na njihovom angažmanu u borbi protiv vatrene stihije.

Istaknuo je kako je snaga našega sustava zajedništvo i sinergija vatrogasaca, vojnika, zračnih snaga i svih onih koji su u borbi protiv požara ulagali goleme napore. “Ova Vlada je jasno rekla kako će se sustavno baviti sigurnošću, jer o sigurnosti ovisi i gospodarski napredak. Treba nam, što je Strategija nacionalne sigurnosti jasno definirala, Partnerstvo za sigurnost”, rekao je Krstičević. On je istaknuo kako su ovakve raščlambe prigoda da vrlo otvoreno razmotrimo sve aspekte djelovanja. Ono je načelno bilo dobro, ali uvijek ima prostora za bolje, racionalnije i učinkovitije.

Također, zahvalio je pripadnicima Protupožarne eskadrile na ogromnom angažmanu u obrani Dalmacije od velikih požara.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako nam ovakve raščlambe pomažu da u okvirima svojih odgovornosti nadograđujemo sustav, naglasivši da moramo poduzeti sve potrebno da iduću sezonu dočekamo prilagođeni i pripravni za suočavanje s ovakvim ugrozama.

Prigodno se obratio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuvši kako je ova sezona bila prigoda iskušati sustav pri najvećim opterećenjima. Pokazalo se, rekao je Lozančić, što treba i dalje izgrađivati i mijenjati.

Aktivnosti vatrogasnih pripadnika u PP sezoni 2017., prezentirao je ravnatelj Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader naglasivši kako Hrvatska ima veliku vatrogasnu tradiciju i gotovo sto i pedeset tisuća vatrogasaca, koji godišnje obave oko 30000 intervencija. No, spominju se samo oni veliki požari.
O angažmanu i aktivnostima pripadnika OS RH u PP sezoni 2017., govorio je zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ministarstvo obrane i OS RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne (PP) sezone temeljem Zakona o obrani i Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini (NN 42/17). Sukladno smjernicama Vlade RH, Protupožarna sezona 2017., započela je 1. lipnja i traje do 30. rujna, a OS RH u spremnosti su tijekom cijele godine.

Zadaća OS RH kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Hrvatske ratne mornarice) te Zapovjedništva specijalnih snaga, ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage – PP NOS OS RH.

Ministar obrane je svojom Odlukom prenio ovlast odobravanja korištenja zračnih snaga na zapovjednika Zapovjedno operativnog središta GS OS RH, a same procedure su regulirane Sporazumom između MORH-a i Državne uprave za zaštitu u spašavanje (DUZS). Pomorske i kopnene snage angažiraju se temeljem zahtjeva DUZS-a.

Zračne snage iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a OS RH u PP sezoni 2017., sudjelovale su sa šest zrakoplova Canadair CL-415, šest zrakoplova Air Tractor AT-802 i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1. U122 dana ovogodišnje PP sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 307 požara.

U akcijama gašenja ostvarile su 17.473 letova, 2743:40 sati naleta, izbačeno je 81.141 tona vode, utrošeno je 1.739.479 litara goriva, prevezeno 265 osobe te 188 tona opreme, što je višestruko više od 2016. godine, kada je ostvareno 6.364 letova, 937:05 sati naleta, izbačeno 34.228 tona vode, utrošeno 618.852 litara goriva, prevezeno 442 osobe te 72 tone opreme. U PP sezoni 2017., ostvareno je 65 protupožarnih izviđanja i pritom je ostvareno 111:15 sati naleta.
Zračne snage razvile su i sposobnost pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u drugim zemljama. Tako su u ovogodišnjoj PP sezoni sudjelovale u srpnju u gašenju požara u Crnoj Gori i u kolovozu u BIH, s po dva Canadaira CL-415, pri čemu su ostvarili ukupno 109 letova i 13:50 sati naleta. Također, za vrijeme zajedničkog uvježbavanja u Državi Izrael u lipnju 2017., pripadnici PP eskadrile sudjelovalu su u gašenju požara s dva Canadaira izbacivši 14 vodenih bombi, pri čemu su ostvarile šest sati naleta na požarištu.

Kopnene snage OS RH su tijekom PP sezone 2017., angažirane četiri puta i to prvi puta u lipnju na požarištu Makarska/Podgora sa 184 pripadnika, drugi puta u srpnju na požarištu oko grada Splita sa 590 pripadnika, treći puta u kolovozu na požarištima u Šibensko-kninskoj sa 100 pripadnika i Splitsko-dalmatinskoj županiji sa 100 pripadnika, a četvrti puta angažirane su također u kolovozu 2017., u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

U Jasenovcu 75 vojnika, tri motorna čamca i cisterna za vodu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

U obrani od poplava i danas, 24. ožujka 2018. godine angažirane su snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH sa 75 pripadnika na dvije lokacije na području Sisačko-moslavačke županije.

Tako je na području Jasenovca angažirano 74 pripadnika s tri motorna čamca, a na području Lekenika angažiran je jedan pripadnik Hrvatske vojske sa cisternom za opskrbu civilnog stanovništva pitkom vodom.

U pripravnosti se u taktičko operativnom središtu nalazi još 47 pripadnika Hrvatske vojske, a 107 ih se vraća u matične vojarne, priopćio je MORH

Tijekom jučerašnjeg dana na poplavljenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je angažirano 228 pripadnika OS RH s motornim vozilima, čamcima i strojevima.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Govor Marije Petričević: Ne želim da ratifikacija Konvencije učini zakonom obvezno financiranje uhljebništva u civilnom društvu

Objavljeno

na

Objavio

Marija Petričević, članica građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” održala je govor na današnjem prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Govor donosimo u cijelosti:

Ja sam Marija Petričević. Znam čitati. I ne treba mi Andrej Plenković interpretirati što sam pročitala.

Arhitektica sam. Imam posao. Stara sam 24 godina. Ne želim otići iz Hrvatske. Želim živjeti u državi u kojoj naprijed idu oni koji su marljivi, sposobni i pošteni, a ne oni koje gura politička stranka ili interesni lobi.

Danas sam ovdje zato što ne želim da zastupnici u Hrvatskom saboru koji bi tamo trebali predstavljati moje vrijednosti ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Ovdje u svoje ime i u ime svih vas tražim da muškarci i žene koji su ušli u Sabor tvrdeći biračima da su demokršćani – to i dokažu glasujući protiv ratifikacije. I da birajući između poslušnosti šefu stranke i poštivanju volje birača koji su ih izabrali – izaberu nas, građane.

Ratifikacijom Konvencije Hrvatska država kroz Članak 8 preuzima zakonsku obavezu financirati udruge koje se u Hrvatskoj bave zaštitom ljudskih prava samo nekih ljudi.

Ratifikacijom Hrvatska preuzima zakonsku obavezu financirati udruge i aktiviste koji godinama primaju novac iz proračuna za zaštitu žena i ljudskih prava – a onda, u plaćenom, radnom vremenu – djeluju kao parapolitičke organizacije.

Financira ih se da pomažu pretučenim ženama,a one organiziraju prosvjede protiv ministra kulture ili branitelja.

Dobivaju novac iz proračuna da štite silovane žene – a one krivotvore istinu o Domovinskom ratu.

Dobivaju novac da štite prestrašenu djecu – a one, financirane javnim novcem – organiziraju kampanju protiv referenduma o braku ili prosvjeduju protiv Katoličke Crkve.

Isti oni koje je g.Bauk u pismu SDP-ovim zastupnicima nazvao „nama skloni aktivisti“ – ratifikacijom Istanbulske će na račun nesreće žrtava nasilja našim novcem financirati svoje ideološke i političke aktivnosti.

Ne želim da Hrvatska odvoji milijardu kuna poreznog novca za financiranje aktivnosti koje nemaju veze sa zaštitom žena i djece.

Ne želim da gotovo polovica moje bruto plaće koja odlazi u državni proračun – financira žene koje se predstavljaju kao „zaštitnice žena“, a istovremeno vrijeđaju, omalovažavaju i etiketiraju sve žene koje misle i žive drugačije od njih.

Ne želim da odbor GREVIO koji se sastoji od 10 žena koje sve zastupaju i promoviraju rodnu ideologiju ima ovlasti uplitati se u hrvatske politike, financije i pravosuđe.

Ne želim da ratifikacija Konvencije učini zakonom obvezno financiranje uhljebništva u civilnom društvu.

Javni novac treba dolaziti do žrtava nasilja, pružajući im konkretnu pomoć.

Ljudi koji napuštaju Hrvatsku, među njima moji prijatelji i kolege – mladi, sposobni, obrazovni – kao glavni razlog odlaska navode besperpsektivnost. Ne vide da imaju budućnosti u Hrvatskoj. Ne vide da mogu svoji radom, poštenjem i zalaganjem napredovati, pošteno živjeti od svoga rada – bez stranačkih i političkih veza. Bez političke trgovine. Jednaki pred zakonom sa svima drugima.

Kažu da je na nama mladima budućnost. Ja izabirem živjeti u Hrvatskoj. Ja izabirem živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu jer vjerujem da je ona izgrađena na ispravnim temeljima.

Vjerujem da je cijena koja je plaćena za njenu slobodu zalog za budućnost i siguran put za nas i našu djecu. A ono što želim je da se naše žene, naše hrabre majke, bake, sestre, prijateljice, i najranjivije pripadnice našeg društva štite bez paravana, bez skrivenih namjera, bez ideologije – učinkovitom primjenom hrvatskih zakona i transparentnim trošenjem proračunskog novca.

Pozivam zastupnike građana u Hrvatskom saboru da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati