Pratite nas

Vijesti

Plenković: S Milanovićem će biti tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom

Objavljeno

na

Plenković pun sarkazma nakon što mu je prijatelj Milanović pobijedio: Je, slažem se da je vrh HDZ-a odgovoran. Imamo nikad veću zaposlenost, nikad snažniji međunarodni ugled

Premijer Andrej Plenković zahvalio je Kolindi Grabar-Kitarović na pet godina mandata, na požrtvovnom radu, članovima i članicama HDZ-a koji su predano radili u ovoj kampanji, strankama koje su dale podršku Kolindi Grabar-Kitarović, sugrađanima Hrvatima izvan Hrvatske koji su uvjerljivo dali podršku Grabar-Kitarović.

“Prije svega zahvaljujem predsjednici na njezinih pet godina mandata, za jačanje ugleda zemlje i skladan način funkcioniranja institucija. Zahvaljujem i svim članovima HDZ-a koji su predano radili u kampanji, mislim da su napravili maksimalan napor. Hvala svim strankama koje su podržale Grabar-Kitarović i svim našim građanima izvan Hrvatske. Čestitam i Zoranu Milanoviću na pobjedi, želim mu puno uspjeha u radu, surađivat ćemo u okviru ovlasti”, rekao je Plenković, prenosi dnevnik.hr

Istaknuo je kako će unutar stranke analizirati razloge ovakva rezultata.

“Mi smo u ove tri i pol godine ostvarili ogroman iskorak za Hrvatsku, trudimo se da život naših ljudi bude bolji. Mislim da smo u tome i uspjeli. S obzirom na to da smo imali više od 4,6 posto nevažećih listića, to znači da je dio birača tendenciozno poništio svoje listiće. I to su određene poruke”, rekao je Plenković i dodao kako bi razlika u glasovima bila 10 tisuća da nije bilo toliko nevažećih listića”

Na pitanje ima li sve više pretendenata na njegovo mjesto na čelu HDZ-a poručio je “neka se kandidira tko god to želi”.

Komentirajući izjavu Mire Kovača, koji je rekao da je za loš izborni rezultat krivo vodstvo HDZ-a, Plenković je rekao da se slaže da je vrh HDZ-a odgovoran što Hrvatska ima gospodarski rast, nikad veću zaposlenost, nikad manju nezaposlenost… “Mislim da smo odgovorni za to, ja prihvaćam tu odgovornost”, rekao je Plenković.

S Milanovićem će, kako kaže, biti tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i zakonom.

– Imamo mi dugu povijest odnosa, ovu recentnu koju je on svojim izjavama začinio na način kako ja nisam ni 2016. i ne bi inače, ali razgovarat ćemo i o tome.

– Učinit ćemo sve da HDZ ponovno pobijedi na parlamentarnim izborima, rekao je među ostalim Andrej Plenković.

Miro Kovač: Kolinda Grabar Kitarović platila cijenu za politiku HDZ-a

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Plenković predao potpise za izbore u HDZ-u

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je u središnjici stranke predao potpise za kandidaturu u sklopu predstojećih unutarstranačkih izbora.

– Da budem precizan, budući da vas zanima koliki je broj potpisa, naši su članovi prikupili za Olega Butkovića 36.390 potpisa, za Zdravku Bušić 33.256, za Branka Bačića 33.442, za Ivana Anušića 35.115, za Tomu Medveda 38.909, a za mene 45.792 – kazao je.

Na pitanje što ako Miro Kovač dobije izbore i kako će teći suradnja u HDZ-u, premijer je kazao da njegov tim ide u smjeru da pobijede kao tim na izborima.

– Imamo široku platformu za sve članove, uvjereni smo u pobjedu. Što se tiče svih naših članova i članica, nastupamo tako da vodimo računa o njima, poštujemo tuđe mišljenje, drugačiji stav i nakon izbora moramo biti jedinstveni – kazao je.

Komentirao je i napad slovenske vlade na hrvatsku, odnosno izjavu slovenskog ministra zdravstva Aleša Šabadera koji se žestoko obrušio na mjere koje zbog koronavirusa poduzimaju hrvatska policija i epidemiolozi na granici prema Sloveniji jer, kako kažu, nastaju zastoji i kolone.

– Nisam nešto to dramatično doživio. Ne znam je li to bio zadnji tweet odlazeće Šarecove vlade – kazao je premijer.

Na pitanje ugrožavaju li takve mjere gospodarstvo, premijer je kazao:

– Sjećam se tvrdog šengenskog režima kada su bile kolone, a to je bilo objašnjeno kao normalne kontrole. Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, to je dobro za Hrvatsku i Sloveniju. Pristupili smo mjerama koje smatramo da su potrebne. Radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i na zdravstvenoj sigurnosti naših građana – kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Na popisu nestalih 1871 osoba, 526 iz Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno

na

Objavio

Na popisu nestalih trenutno se nalazi 1871 osoba iz Domovinskog rata od kojih je 526 iz Vukovarsko–srijemske županije, rečeno je u četvrtak u Vukovaru na tribini o nestalim osobama, gdje je nedostatak informacija i dalje označen kao najveći problem u potrazi na nestalima.

Na tribini “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“ navedeno je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno provode probna iskapanja na tri lokacije.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić kazao je kako je u posljednja tri mjeseca na području te županije ekshumirano 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica.

Istaknuo je kako je u mandatu ove Vlade pronađeno 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske, dok je u prošloj godini ukupno ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak.

Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava naglasio je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, već se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti.

Penava: Pridobiti Srbiju na dostavljanje točnih podataka o nestalima

“To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo”, poručio je Penava.

Ako je pitanje nestalih postavljeno kao prioritet, istaknuo je, onda se prema toj problematici tako treba i odnositi te pokušati pridobiti Srbiju za puno bolju suradnju, “dostavljanje točnih podataka za koje znamo da ih Srbija sigurno ima”.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko ocijenila je kako se u posljednje tri godine dosta radi na pronalaženju grobnih mjesta nestalih iz Domovinskog rata, ali i ustvrdila kako se ključ tog problema nalazi u Beogradu.

Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih “Hrvatska majka” iz Vinkovaca Spomenka Kušić upozorila je kako u toj udruzi već godinama nije bilo braniteljskih pokopa, ali je bilo dosta pokopa roditelja nestalih branitelja koji nisu dočekali istinu o svojim najmilijima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari