Pratite nas

Politika

Plenković: Milanović ima kompleks poraza na izborima

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović ima kompleks poraza na izborima 2016. godine, te da je on, za razliku od Milanovića, imao karijeru i prije nego što se politički aktivirao.

Plenković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima komentirao Milanovićeve izjave iz HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, kada je Plenkovića prozvao karijeristom, a ne istinskim HDZ-ovcem.

“Za razliku od Milanovića imao sam dosta respektabilnu i utjecajnu karijeru i prije nego sam se politički aktivirao i postao premijer. Ušao sam aktivno u politiku kad sam imao dosta toga iza sebe i imao dosta za dati”, kazao je.

Napomenuo je da nije gledao emisiju, ali i ustvrdio da Milanović ima kompleks poraza na izborima 2016.

“Očito da u nedostatku argumenata lažima, insinuacijama hrani taj kompleks plasiranjem tračeva i laži kroz par svojih trbuhozboraca, uglavnom s lijeve strane, da bi ih onda ovi s krajnje desne meni bacali kao kritiku. Što se tiče političke borbe, tu sam da se borimo svaki dan ako treba, ali ne lažima i dezinformacijama”, rekao je Plenković.

Također je ustvrdio kako ne zna o čemu će predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac govoriti na sutrašnjoj konferenciji za medije.

“Ja ne mogu znati ni ulaziti u to što je on naumio kazati sutra”, kazao je premijer dodavši kako on i Pupovac stalno komuniciraju.

Treba vidjeti tko stoji iza poruka mržnje

Komentirao je i poruke mržnju koja je jučer osvanula u Ceranjima Donjim, rodnom selu Milorada Pupovca.

“Treba vidjeti tko stoji iza tih poruka mržnje, tko su ljudi koji to pišu, s kojim namjerom i ciljem 2019. godine”, kazao je.

Još jednom je odbacio izjave kojima je Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH, naglasivši da u Vladi nema nikoga tko bi na bilo koji način doprinosio klimi nesnošljivosti.

Podsjetio je kako je on, Plenković, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a koji je rekao “da” manjinama.

“Da, jučer s manjinama, da, danas s manjinama i da, sutra kad opet dobijemo povjerenje, opet s manjinama. To je nužno i ključno za hrvatsko društvo, da bude zdravo, snošljivo i tolerantno, da teži istini, ali i ide naprijed”, rekao je.

Plenković je ustvrdio kako ništa ne zna o mogućoj ostavci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovoj kadidaturi za predsjednika Republike, o čemu piše tjednik Nacional

“Ja uopće ne znam da je to istina. Komentirat ću to kad razgovaram s Bandićem, ako je to istina”, rekao je. (Hina)

 

Može li Milanović pobijediti?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zoran Tegeltija: Uskoro bi trebala biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamjenike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija očekuje da bi u ponedjeljak ili utorak trebala biti poznata sva imena kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH.

Kada saznam imena, donijet ću odluke te ih, zajedno s podacima, poslati na provjeru u Središnje izborno povjerenstvo i Agenciju za istrage i zaštitu BiH – rekao je Tegeltija za RTRS.

On je podsjetio kako je već započeo konzultacije s političkim strankama koje trebaju činiti Vijeće ministara BiH.

Petak je, zaista, bio uspješan dan. Završili smo s većinom stranaka iz Republike Srpske. Završili smo sinoć i s HDZ-om BiH, a u ponedjeljak nastavljamo razgovore u Sarajevu – rekao je Tegeltija.

On je istaknuo da neke političke stranke nisu kroz svoje stranačka tijela potvrdile imena ministara i zamjenika.

Ja ih znam, ali nećemo objaviti dok one to ne završe. Nadam se da ćemo početkom tjedna okončati pregovore. Jako je važno za cijelo društvo da se što prije formira Vijeće ministara da bi se odblokirali procesi, a posebno da usvojimo proračun za 2020. godinu – rekao je Tegeltija./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: BiH mora nastaviti europski i euroatlanski put

Objavljeno

na

Objavio

Čolak je naglasio da su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak.

Obzirom na činjenicu da se konačno formira Vijeće ministara BiH i da će se proces ubrzo završiti, realni su izgledi, najkasnije do kraja ove godine, da će u tom razdoblju profunkcionirati i oba doma Parlamentarne skupštine, odnosno Parlamentarna skupština. Time se zaista stvaraju nužne pretpostavke za ubrzani rad na reformama, a preduvijet je upravo formiranje vlasti, kazao je Bariša Čolak, zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nažalost, izgubili smo jako puno vremena, sve se moglo završiti i prije godinu dana i tako već do sada puno toga napraviti, dodao je Čolak.

Naglasio je da su dužnosnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji i predvodnici europskog i euroatlanskog puta BiH, te da je nužno nastaviti reforme ključne za napredak.

Hrvatska iduće godine predsjedava Vijećem Europske unije i to će Bosni i Hercegovini biti vjetar u leđa.

Kad je riječ o unutarnjim reformama, njih je nužno napraviti skoro u svim sektorima. Po određenim pokazateljima oko milijardu eura, što kreditnih, što drugih sredstava, stoji na raspolaganju, najviše vezano za infrastrukturu. Sama ta činjenica govori, što prije napravimo ratifikaciju sporazuma, ugovora, osigurat ćemo puno brže kretanje, odnosno ulaganje u infrastrukturu, što će doprinijeti razvoju i drugih sektora u BiH. Nemamo vremena za gubljenje, i što prije svi zajedno krenemo i kvalitetnije radimo prije ćemo i probleme riješiti, naglasio je Čolak.

Važno je izvršiti izmjene Izbornog zakona BiH, kako bi se mogli provesti izboru u Gradu Mostaru, s jedne strane, a s druge, kako bi mogli osigurati legitiman izbor i legitimno zastupanje u Domu naroda Federalnog Parlamenta i legitiman izbor članova Predsjedništva BiH. Ovo pitanje je kroz legislativu moguće rješiti najkasnije do petog mjeseca naredne godine, istaknuo je zamjenik predsjedatelja Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, Čolak je naglasio da to podrazumijeva promjenu samog Ustava BiH, što je dosta zahtjevno pitanje jer za promjenu Ustava treba kvalificirana većina u Parlamentarnoj skupštini BiH.

HDZ BiH i HNS je otvoren i nudimo rješenja da se i te presude Ustavnog suda, od kojih su neke već stare desetak godina, provedu, ali nama je prioritet promjena Izbornog zakona u smislu legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja kako u Domu naroda, tako i u Predsjedništvu BiH, zaključio je Bariša Čolak, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari